• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    BINARY_PARANOIC: z aeropressu espresso nevymacknes ;-) at se budes snazit jakkoliv, vzdycky ti z toho vyleze jenom filtr
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Zdravím a měl bych dotaz na ty z vás, kdo používáte aeropress — jaký máte recept na shot, zkrátka něco chuťově i množstvím co nejvíce podobné klasickému espressu? Je mi samozřejmě jasné, že díky malému tlaku to nikdy nebude úplně ono, ale… :) A klidně i tip na konkrétní kávu pro aeropress vhodnou (ideálně sehnatelnou v Praze, Liberci či Ústí nad Labem) — zatím kupuji Colombia Excelso SN z mamacoffee, ale jsa prozatím kávovým amatérem, rád si nechám poradit od vás vypitějších :)

    Díky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: aha tak to jsem netusil. To bych samozrejme mlcel..
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: sociální rehabilitace... já nevim, tohle bych asi nehanil a prostě tam chodil jenom na limonádu.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    DEIKSAC: na spravnym miste ale bude mistni verze o vic nez dve minuty lepsi. :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Jinak si myslim, ze kdyby byl v CZ jedinej problem z casem pripravy, tak muzou bejt vsichni spokojeny. Ja vidim zasadni problem v tom, ze si objednam espresso a dostanu mocku a to i v kavarne. Aktualne mam negativni zkusenost s http://www.greendoors.cz/cafe_na_pul_cesty/o_kavarne
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEIKSAC: tak to si musis dat expresso, aby to bylo rychle :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    muj beef s timhle exaktnim kavarenim je zhruba nasledujici
    v italii vlezu do podniku, objednam espresso, zaplatim 0,80-1,1€ a za max minutu mam kafe
    v praze vlezu do podniku, objednam espresso, zaplatim 1-1,5€ a za zhruba tri minuty mam kafe
    v ktere zemi nepochopili, co znamena espresso?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HONCKA: vážení je imho o konzistenci .. pokud víš jak ti který shot z jaké dávky a při jaké extrakci chutnal, je nekonečně jednodušší se k nějakému nastavení vrátit (a míň náročný na materiál - fakt nerada vyhazuju kávu zbytečně, jen proto, že jsem líná si něco zapsat) .. navíc si po nějakém čase začneš všímat podobností určitých káv/stylů pražení určitých pražičů/změnách v chuti při daných podmínkách typu déšť/slunce/jaro/léto/podzim .. a nekonečně se ti zrychlí nastavování a zlepší se ti odhad .. což je ale pouze můj konstrukt z vlastních zkušeností :)
    GEEK: .. ano, pracuju v kavárně, kde ač máme Mythose vážím minimálně 85% shotů co za den udělám .. na trzích na to pravda není tak moc času, ale taky se snažím vážit co nejvíce to jde - hlavně když se rychle střídá počasí
    BOODIA: v KK se váží, v alze se váží taky a myslím si že i v šálku (ale tam bohužel nezavítám tak často), jsem si téměř jistá, že se váží i v Emě .. tam "refraktometr" taky není žádný sprostý slovo ;)

    imho pro domácí přípravu je to vážení/časování snad ještě důležitější, protože v kavárně mě sdělání x shotů denně jenom na nastavování až tak nebolí, ale přijde mi fakt divný když, si někdo dá tu práci a dělá doma espresso a není mu líto vyhodit třetinu/polovinu balení kávy jenom na tom, aby vytlačil pocitově dobré kafe .. (nebavím se o lidech co během jednoho/tří zkušebních shotů z nového balení "nastaví" a pak už s tím nehnou dokud jim nepřijde novej pytel) ..
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BOODIA: Díky :-)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    BLACK_ONYX: kazdopadne OBROVSKA GRATULACE!!!!!!!!!!!
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BOODIA: jo, kazdy dose jde na váhu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    ve Filamentu jsme měli už odzkoušený, že na NS Aurelia II s Mythosem One (a SO kafem od Has Beanu, každej tejden jinym) byl ideální drop (první kapka) 8-10 sec, 10 g v šálku kolem 20. sec a konec extrakce (30 g) ve 28-30 sec (vše dle konkrétní kávy). vše se vždy měřilo od zapnutí čerpadla.
    jestli ti tam 5 sec nic neteče a pak to nateče za 25 sec, tak je to myslím pořád ještě velmi v mantinelech toho, co lze považovat za standardní.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: aha tak to dělám špatně. Každopádně jsem rád, ze uz se to dá alespoň pít :-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: jakmile zmáčkneš tlačítko kafe, tak spustíš i stopky. samozřejmě se pak optimální čas liší mašina od mašiny (podle toho, s jakou strmostí narůstá tlak na začátku extrakce), ale je to jedinej technicky konzistentní okamžik, od kterýho se to dá měřit. a od kterýho se to standardně měří.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: ok a do těch cca 25 se počítá i doba, kdy nic neteče?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GEEK: momentalne v jenu co vim,kafe karlin,nevim jak ondra v alze...kazdopadne kavarny s mythosem uplne nemusej porad vzhledem k vcelku slusny stabilite (presto vazime docela casto)
    GEEK
    GEEK --- ---
    BOODIA: jen pro informaci, kde prosim te tady vazi kazdou davku?
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: "Jinak to trvá pár vteřin, než začne téct káva." ano, to je správně. pokud káva vytéká okamžitě ven, tak je něco fakt šeredně špatně...
    u nás v kavárně je to typicky 8-10 sec po spuštění čerpadla, pro "italský" espresso se většinou doporučovalo něco kolem 4-6 sec. ale to je jen orientační údaj, podstatná je celková délka extrakce, hmotnost kávy a hmotnost nápoje, páč to všechno lze konzistentně měřit (a s pomocí TDS metru pak i určit extraction yield v situaci, kdy to "chutná blbě" a nevíš proč a nebo co s tím).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: tak jsem zkusil prvně 15 g a uz to začalo mít konečně chuť, ale za 25 toho bylo málo, tak jsem snížil na 14 g a +- jsem na 50 ml a i mi to chutná :-)

    Zitra začnu zkoušet jinou kávu, tak jsem zvědavej na rozdíl.

    Jinak to trvá pár vteřin, než začne téct káva. Pochopil jsem správně, ze to přístroji nevadí vid?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam