• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEEAK: proc by to nestacilo? Mam doma profi mlynek quamar T80 a zustava mi tam tak 3-4g
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEEAK: třeba má taky Anfim Super Caimano a mění hrubost max. jednou tejdně.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HONCKA: ty asi nepracuješ v provozu viď ;) .. jedno je kolečko u trakaře .. a vyhodit jednu dávku ráno fakt nestačí .. ani zdaleka to nestačí :D .. ale troll dobrej
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEEAK: u profesionalnich mlynku je to prave jedno, tam staci vyhodit jednu davku rano a pak kdyz delas dejme tomu 200 kafi za den, tak tam dlouho namlety nezustane
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: btw: to že se ti namleté kafe slepuje není "chyba" mlýnku, ale jemností nastavení a aktuální vlhkosti vzduchu ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VIK: já to chápu a taky mě to při mletí štve (i v provozu, kde dělám jedno kafe za druhým, protože přenastavit mlýnek je pak docela úděl - musí se počítat s tou "mezerou" a vyhodíš spoustu kafe zbytečně) .. jen říkám, že tenhle problém je známej, je konstrukční a mají ho i profesionální mlýnky za desetinásobné ceny .. neberu ti, že je to na houby, jen by mě to štvalo míň, než nekonzistentnost .. ale to by si moh´ člověk plíce vymluvit :D
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    KOLU: ted jsem zjistil, ze pavel bacina ( https://www.facebook.com/pavel.bacina?fref=ts ) ma taky co do cineni s mlynky, vcetne mahlkoenigu.
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    V Praktice čerstvý (4/1) Elephant - 330 Kč za 284 g

    Colombia Finca Florida
    Ethiopia Bifdu Gudina
    Kenya Kamwangi AA
    KOLU
    KOLU --- ---
    MESKALITO: kontaktuj výrobce. ano, nebude to úplně levný... ještě to můžeš zkusit přes Jardu Tučka, myslím, že od Mahlkoenigu objednávaj díly, občas, asi.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    KOLU: hmm přesně tak VTA6 potřebuji, máš tip na někoho jiného?
    KOLU
    KOLU --- ---
    MESKALITO: brousí jenom na espresso (ale dobře).
    jestli máš nějakej bulk grinder s nestandardní (ne na espresso) geometrií (Mahlkoenig VTA6, Ditting Kx120x a pod.) tak ti to akorát posere.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    když jsme u těch mlejnů, máte někdo zkušenosti s někým kdo umí dobře brousit. Našel jsem pána Pavel Ther, prý to dělá 15 let z Nového Jičína (ale nemám zkušenost), nerad bych to někomu svěřil, kdo mě to zprasí.... Potřeboval bych nabrousit kameny s průměrem 120 mm.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Tohle by mohlo nekoho zaujmout, repas mlynky https://www.facebook.com/BalirnyPrahaHolesovice/?fref=nf
    KOLU
    KOLU --- ---
    JEHLA: Mahlkoenig Vario
    JEHLA
    JEHLA --- ---
    TEEAK: Někdy filtr někdy espresso, tak 50/týden. Ď
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    HONCKA: Popravdě, to co v něm zůstává není ani vážitelný, ale nechtěl jsem zbytečně machrovat :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VIK: Tedybear si koupil Mahlkonig Vario Home a prej v nem zustava akorat 0.2g, akorat stoji 14k
    VIK
    VIK --- ---
    TEEAK: Hrudkování je u Rockyho podle mě celkem známé. Ono to mele konzistentně, jen jsou ta namletá zrníčka slepená, viz



    To, že mezi kameny a výpustí zůstává káva, by ani tak nevadilo, když meleš jedno kafe za druhým. Já ale většinou dělám jedno kafe ráno a druhý odpoledne a to znamená, že půlka každé namleté dávky tam leží a větrá několik hodin nebo přes noc a to není správně. Dřív jsem používal ruční mlýnek Hario a tam padalo namleté kafe do nádoby umístěné rovnou pod mlecími kameny. Takový, ale elektrický mlýnek by byl ideální.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VIK: to by mi osobně vadilo přesně obráceně, že je průchod mezi kameny a místem, kde káva vypadává do portafilteru, je celkem normální (i u nejmodernějších profesionálních mlýnků - včetně Mythose) .. ale že je mlýnek nekonzistentní (zvlášť u espressa, kde je každá taková věc velmi silně znát v chuti) to bych mu neodpustila v žádném případě .. možná by stálo za to okouknout kameny, jestli by nechtěly vyměnit (může tam být zub, nebo jsou tupé) .. končím s rozumováním :)
    VIK
    VIK --- ---
    Já mám Rancilio Rocky SD a nedoporučuji :) Pomletá káva dělá hrudky a je třeba je nejprve rozbít. To bych ještě akceptoval, ale co mně vadí nejvíc je, že část pomleté kávy vždy zůstává v takovém průchodu mezi kameny a otvorem, kterým vypadne do páky. Tj. pokud chci umlít opravdu čerstvou kávu, musím nechat projít napřed cca půl dávky, která vytlačí ven starou kávu (například ze druhého dne) a až potom mlít přesnou dávku čerstvé kávy do páky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam