• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    EXAGE: nejsem barista, ale není to o kvalitě kávy, ale o způsobu pražení, tj. zelená kává je pokryta touto slupkou z velké části a postupem pražení se odděluje, tím že tadle káva je hodně světle upražena, se nestihly všechny oddělit, kdyby jsi to pražil trochu déle tak se oddělí také. Na chuť by to mělo mít neutrální vliv. "Stará škola" mluví o tom, že to není dopražené a přirovnávají to třeba k špatně oloupanému pomeranči, který by jsi se slupkou nejedl...
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Chci se zeptat místních mistrů baristů, proč je některá výběrová káva znečištěná od pergamenových obalů, případně jak to ne/ovlivní chuť? Viz například obrázek níže.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: kamos s nim minulej rok soutezil...nastavil tejden pred soutezi a uz na nej nesahl :D
    skoda s tou vahou...na shoty mam...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEEAK: dit rikam 3-4g, rozebiram ho doma kazdej tejden po tom, co vymelu zhruba 250g, co tam sypu, presne ti to nereknu, nemam vahu na 0,1g
    KOLU
    KOLU --- ---
    BOODIA: leda s nějakym prkýnkem. ideální spíš na vážení shotu (platforma má 9,5 x 6,8 cm).
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: je to dost velky na portafiltr?jestli jo,beru hned
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HONCKA: asi perly sviním, ale mám víru .. zkus si ten svůj mlýnek někdy rozebrat a pořádně vyčistit .. když to uděláš, pochopíš o čem mluvím (tohle rozebrání se totiž ve slušných kavárnách dělá každý den) .. končím
    KOLU
    KOLU --- ---
    Baristi - zpozorněte, rád bych se zbavil plně funkční váhy která je extrémně vhodná k přípravě kávy, protože má asi nejrychlejší reakční dobu ze všech podobných ve své cenové kategorii. Jen mám doma těhle hraček taknějak příliš a zbavuju se přebytečných krámů, bo se často stěhuji.
    je to tenhle typ: http://www.ebay.de/itm/ProScale-XC-2000-2000-x-0-1g-/400791952658
    za 500 Kč se jí rád zbavím, komplet včetně plastového krytu a koženkového obalu. plně funkční, přesná a vemi rychlá.
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    Hnulo se to. Jsou uz posledni dve Etipioe a jedna Kolumbie
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    CLICK_JOE: Dik za tip. Ja byl byl ted pred Silvestrem v Berline a meli lenosi zavřeno, jako dalsi asi 4 kavarny/prazirny, kam jsem chtel. Tak jsem pokoupil aspon v Barn a Bonanze.)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEEAK: proc by to nestacilo? Mam doma profi mlynek quamar T80 a zustava mi tam tak 3-4g
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEEAK: třeba má taky Anfim Super Caimano a mění hrubost max. jednou tejdně.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HONCKA: ty asi nepracuješ v provozu viď ;) .. jedno je kolečko u trakaře .. a vyhodit jednu dávku ráno fakt nestačí .. ani zdaleka to nestačí :D .. ale troll dobrej
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEEAK: u profesionalnich mlynku je to prave jedno, tam staci vyhodit jednu davku rano a pak kdyz delas dejme tomu 200 kafi za den, tak tam dlouho namlety nezustane
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: btw: to že se ti namleté kafe slepuje není "chyba" mlýnku, ale jemností nastavení a aktuální vlhkosti vzduchu ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VIK: já to chápu a taky mě to při mletí štve (i v provozu, kde dělám jedno kafe za druhým, protože přenastavit mlýnek je pak docela úděl - musí se počítat s tou "mezerou" a vyhodíš spoustu kafe zbytečně) .. jen říkám, že tenhle problém je známej, je konstrukční a mají ho i profesionální mlýnky za desetinásobné ceny .. neberu ti, že je to na houby, jen by mě to štvalo míň, než nekonzistentnost .. ale to by si moh´ člověk plíce vymluvit :D
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    KOLU: ted jsem zjistil, ze pavel bacina ( https://www.facebook.com/pavel.bacina?fref=ts ) ma taky co do cineni s mlynky, vcetne mahlkoenigu.
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    V Praktice čerstvý (4/1) Elephant - 330 Kč za 284 g

    Colombia Finca Florida
    Ethiopia Bifdu Gudina
    Kenya Kamwangi AA
    KOLU
    KOLU --- ---
    MESKALITO: kontaktuj výrobce. ano, nebude to úplně levný... ještě to můžeš zkusit přes Jardu Tučka, myslím, že od Mahlkoenigu objednávaj díly, občas, asi.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    KOLU: hmm přesně tak VTA6 potřebuji, máš tip na někoho jiného?
    KOLU
    KOLU --- ---
    MESKALITO: brousí jenom na espresso (ale dobře).
    jestli máš nějakej bulk grinder s nestandardní (ne na espresso) geometrií (Mahlkoenig VTA6, Ditting Kx120x a pod.) tak ti to akorát posere.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    když jsme u těch mlejnů, máte někdo zkušenosti s někým kdo umí dobře brousit. Našel jsem pána Pavel Ther, prý to dělá 15 let z Nového Jičína (ale nemám zkušenost), nerad bych to někomu svěřil, kdo mě to zprasí.... Potřeboval bych nabrousit kameny s průměrem 120 mm.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Tohle by mohlo nekoho zaujmout, repas mlynky https://www.facebook.com/BalirnyPrahaHolesovice/?fref=nf
    KOLU
    KOLU --- ---
    JEHLA: Mahlkoenig Vario
    JEHLA
    JEHLA --- ---
    TEEAK: Někdy filtr někdy espresso, tak 50/týden. Ď
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    HONCKA: Popravdě, to co v něm zůstává není ani vážitelný, ale nechtěl jsem zbytečně machrovat :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VIK: Tedybear si koupil Mahlkonig Vario Home a prej v nem zustava akorat 0.2g, akorat stoji 14k
    VIK
    VIK --- ---
    TEEAK: Hrudkování je u Rockyho podle mě celkem známé. Ono to mele konzistentně, jen jsou ta namletá zrníčka slepená, viz



    To, že mezi kameny a výpustí zůstává káva, by ani tak nevadilo, když meleš jedno kafe za druhým. Já ale většinou dělám jedno kafe ráno a druhý odpoledne a to znamená, že půlka každé namleté dávky tam leží a větrá několik hodin nebo přes noc a to není správně. Dřív jsem používal ruční mlýnek Hario a tam padalo namleté kafe do nádoby umístěné rovnou pod mlecími kameny. Takový, ale elektrický mlýnek by byl ideální.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VIK: to by mi osobně vadilo přesně obráceně, že je průchod mezi kameny a místem, kde káva vypadává do portafilteru, je celkem normální (i u nejmodernějších profesionálních mlýnků - včetně Mythose) .. ale že je mlýnek nekonzistentní (zvlášť u espressa, kde je každá taková věc velmi silně znát v chuti) to bych mu neodpustila v žádném případě .. možná by stálo za to okouknout kameny, jestli by nechtěly vyměnit (může tam být zub, nebo jsou tupé) .. končím s rozumováním :)
    VIK
    VIK --- ---
    Já mám Rancilio Rocky SD a nedoporučuji :) Pomletá káva dělá hrudky a je třeba je nejprve rozbít. To bych ještě akceptoval, ale co mně vadí nejvíc je, že část pomleté kávy vždy zůstává v takovém průchodu mezi kameny a otvorem, kterým vypadne do páky. Tj. pokud chci umlít opravdu čerstvou kávu, musím nechat projít napřed cca půl dávky, která vytlačí ven starou kávu (například ze druhého dne) a až potom mlít přesnou dávku čerstvé kávy do páky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam