• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SATAI
    SATAI --- ---
    GREGI: Doubleshot nebo Kavovy klub
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    GREGI
    GREGI --- ---
    EXAGE: osobne kavu nepiju ale rozne rad zobu tyhle slupicky zevnitr:) jou moc dobryy
    GREGI
    GREGI --- ---
    Plz nejakej tip na kurz domaci pripravy kavy? Chceme to dat tatovi k narozkam:) dik
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    EXAGE: za mě je to o světlosti pražení a taky o způsobu zpracování (naturálky mají pergamenu více, než třeba promyté) .. chuť to lehce ovlivní (zkus si někdy ty šlupky vybrat a zalít si je samostatně - je to taková toustová, jemně nahořklá chuť) .. čím míň se ti jich dostane do extrakce tím líp, ale zas taková trága to není, aby člověk loupal ručně každé jedno zrnko, nebo si kvůli tomu kupoval dark roast .. osobně mi to v kafi nevadí, ale když melu třeba víc (na batch brew, na cold drip) tak co můžu, vytáhnu - je ta extrakce pak taková vyrovnanější
    JEHLA
    JEHLA --- ---
    Zdravím ve spolek. Chci si k Aeropressu koupit kovové sítko. Je to dobrý nápad? Případně kam pro něj?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    EXAGE: nejsem barista, ale není to o kvalitě kávy, ale o způsobu pražení, tj. zelená kává je pokryta touto slupkou z velké části a postupem pražení se odděluje, tím že tadle káva je hodně světle upražena, se nestihly všechny oddělit, kdyby jsi to pražil trochu déle tak se oddělí také. Na chuť by to mělo mít neutrální vliv. "Stará škola" mluví o tom, že to není dopražené a přirovnávají to třeba k špatně oloupanému pomeranči, který by jsi se slupkou nejedl...
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Chci se zeptat místních mistrů baristů, proč je některá výběrová káva znečištěná od pergamenových obalů, případně jak to ne/ovlivní chuť? Viz například obrázek níže.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: kamos s nim minulej rok soutezil...nastavil tejden pred soutezi a uz na nej nesahl :D
    skoda s tou vahou...na shoty mam...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEEAK: dit rikam 3-4g, rozebiram ho doma kazdej tejden po tom, co vymelu zhruba 250g, co tam sypu, presne ti to nereknu, nemam vahu na 0,1g
    KOLU
    KOLU --- ---
    BOODIA: leda s nějakym prkýnkem. ideální spíš na vážení shotu (platforma má 9,5 x 6,8 cm).
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: je to dost velky na portafiltr?jestli jo,beru hned
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HONCKA: asi perly sviním, ale mám víru .. zkus si ten svůj mlýnek někdy rozebrat a pořádně vyčistit .. když to uděláš, pochopíš o čem mluvím (tohle rozebrání se totiž ve slušných kavárnách dělá každý den) .. končím
    KOLU
    KOLU --- ---
    Baristi - zpozorněte, rád bych se zbavil plně funkční váhy která je extrémně vhodná k přípravě kávy, protože má asi nejrychlejší reakční dobu ze všech podobných ve své cenové kategorii. Jen mám doma těhle hraček taknějak příliš a zbavuju se přebytečných krámů, bo se často stěhuji.
    je to tenhle typ: http://www.ebay.de/itm/ProScale-XC-2000-2000-x-0-1g-/400791952658
    za 500 Kč se jí rád zbavím, komplet včetně plastového krytu a koženkového obalu. plně funkční, přesná a vemi rychlá.
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    Hnulo se to. Jsou uz posledni dve Etipioe a jedna Kolumbie
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    CLICK_JOE: Dik za tip. Ja byl byl ted pred Silvestrem v Berline a meli lenosi zavřeno, jako dalsi asi 4 kavarny/prazirny, kam jsem chtel. Tak jsem pokoupil aspon v Barn a Bonanze.)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEEAK: proc by to nestacilo? Mam doma profi mlynek quamar T80 a zustava mi tam tak 3-4g
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEEAK: třeba má taky Anfim Super Caimano a mění hrubost max. jednou tejdně.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HONCKA: ty asi nepracuješ v provozu viď ;) .. jedno je kolečko u trakaře .. a vyhodit jednu dávku ráno fakt nestačí .. ani zdaleka to nestačí :D .. ale troll dobrej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam