• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    C4RC455
    C4RC455 --- ---
    Ahojte, jsem Lukáš, jsem taky závislý a hledám patrona.
    Mám aeropress jenom chviličku a snažím se z něj dostat hodně ovocnou kávu. Mátě někdo nějaký osvědčený postup? Za každou radu díky!
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    SATAI: co-kafe, Ostravanka, U cerneho stromu, Cerstvy boby.
    SATAI
    SATAI --- ---
    kam na kafe v Ostravě? (ptám se pro kamaráda)
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: no jasně, protože menší kotel by nezvládnu nápor běžnýho komerčního provozu. třeba udělat 10-15 latte za sebou (každý doubleshot + 300 ml mlíka)...
    u HX to naopak znamená komplikace (na doma) páč větší HX = víc přehřátý vody k uchlazení na správnou teplotu...

    v určitou chvíli je prostě jednodušší postavit mašinu s dvěma boilerama a ten boiler buď přivařit ke grupě (Linea Mini) a nebo grupu saturovat vodou (GS3, Synesso, ...).

    nejvíc zběsilý mi příjdou právě SBDU nebo DB mašiny s E61, která je inherentně koncipovaná jako stabilní sálač tepla, čili pak je potřeba mít na PIDu nastavenej teplotní offset (kterej se navíc mění s prouděním vzduchu v okolí), a nebo s podobnejma odhalenejma hlavama případně aktivním dohřejváním hlav.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Domnívám se, stejně jako autor článku, že u těch velkejch komerčních mašin se prostě počítá s větším kotlem, resp. s větší zásobou ohřátý vody, což samo o sobě dává nějaký další konstrukční možnosti, než 0.8- 1,5l domácí boilery.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: https://onionbean.wordpress.com/2009/07/02/the-aurelias-temperature-now-i-get-it/
    nakonec jsou tam restriktory 3... nikdy jsem to neměl rozebraný, bohužel

    mmch je tam zmiňovaná Faema E91, která je taky dost tepelně stabilní a mnohem mnohem menší, než E61. v tý jsem se i chvíli hrabal, ale tehdy jsem neřešil grupy a nelezl do nich, tak k ní nemám tolik postřehů.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: OK. Ale jde furt o robustní systémy. Čili rozdíl od e61 spočívá jen v praktičnosti pro domácí/ komerční využití, esi dobře chápu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: vždycky je to věc návrhu. tj. poměry mezi tím kolik tepla a jak rychle dodává samovolně termosyphon, kolik tepla odevzdává hlava okolí a jak moc to rozhází přitékající voda z HX (plus jak moc je přehřátá/podchlazená).
    Kees to vyřešil regulovatelnym restriktorem a obrácenim toku vody do hlavy při extrakci (extrémně chytrej nápad), NS to u Aurelie vyřešili 6 kilama mosazi, dvěma různejma restriktorama v systému a izolací grupy tak, aby z ní v klidu teplo tolik nemizelo.

    Ostatní výrobci blbnou s párou (Cimbali? a nevím, jak moc úspěsně), mícháním teplý a studený vody a nebo jednoduše používaj dva oddělený boilery (jeden na páru a druhej na vodu), což celej problém redukuje v podstatě jen na nutnost nějak ohřát grupu a nedovolit jí moc sálat do okolí.

    Každopádně vždycky, když vidim ve vytížený kavárně E61 tak je mi líto buď obsluhy a nebo zákazníků, protože jedni z nich to budou mít vždycky těžký...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Super. A když tam ta chytře vymyšlená hromada železa nejni, tak je teplotní stabilita zajištěná jak?
    KOLU
    KOLU --- ---
    ne. E61 souvisí především s použitím čerpadla k extrakci namísto páky (byl to první kávovar takhle navrženej).
    added benefit je preinfuzní komora a možnost flushem předcházet přehřejvání grupy při velkym zatížení, což byl téměř neřešitelnej problém u pákovejch boiler-filled mašin a v rámci toho, kdy to bylo vymyšlený, aj poměrně solidní teplotní stabilita - zajištěná hromadou železa a chytře vymyšlenym systémem teplotní výměny mezi boilerem a okolním prostředím samovolně chlazenou grupou.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    No to já kucí právě nevím jak to je, proto se ptám. Esi je to překonaný ok, ptám se jen ze zvědavosti.
    Imo mašiny s e61 jsou konstruovaný tak aby při daným tlaku v kotli byla na výstupu optimální teplota na shot, neli?
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    TEDDYBEDDY: jako jasně, je tu ještě kees a jeho mirage s e61, ale ten má unikátní systém nastavitelnejch restriktorů a vůbec trochu jinej princip celýho thermosyphonu. tenhle stroj je v alze a v Bella vidě ale ty teploměry v hlavách z toho teprve dělaj stroj s kontrolovatelnou a tudíž více méně konzistentní teplotou na výstupu.

    stojí něco kolem čtvrt míče, možná trochu víc, nevim přesně.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    TEDDYBEDDY: otevřeš okno a seš úplně jinde. e61 je fajn na doma, kde máš čas a klid. a bez teploměru v grupě víš úplný nic, co má jakou teplotu. a ten teploměr s redukcí stojí 2400 jeden a je v Americe.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: E61 je stran teplotní stability dávno překonaná. ale chápu tu spojitost s hi-fi: je to velký a těžký, takže to musí bejt dobrý...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Njn. Imo ta E61 mosaz ale ustavuje správnou termodynamiku extrakce. Jak je to ošetřený u mašin bez? Maj elektricky vyhřívaný trubky/ hlavy?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MASOUNA: asi ti doporučím jít se ptát tam, kde nedealují mašiny a mlýnky, ale soustředí se na přípravu kávy podle nejlepšího vědomí a svědomí a hlavně se soustředí na kvalitu .. to bych udělala já (neříkám, že to je univerzálně vhodnej přístup) .. btw: pro lidi, co se o to zajímají, nemají vlastní zkušenost z praxe a nemají známé, kterých se ptát .. atd. - existují třeba kurzy přímo se zaměřující na zařízení (nového) kavárenského provozu ..
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    BLACK_ONYX: dyť já je nehaním .. jsou to slušný stroje .. jen říkám, že mám s nimi tenhle "problém" .. u Mythose bych taky našla mouchy .. jsem prostě nafrněná rozmazlená primadóna ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    děte s E61 doprdele. zasraný mechanický pádla, co když pořádně vyčistíš, tak vržou, a když jsou promaštěný olejem, tak jsou zároveň i zasraný vod starýho kafe (a je to cejtit)...
    plus absence volumetriky a HX znamená, že platíš člověka za to, že stojí u mašina a KOUKÁ NA TO JAK TO TEČE... it's 2016, not 1961. nemluvě o uživatelskýký přívětivosti sundavání sprchy páčením lžicí.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MASOUNA: mas celkem velkej rozpocet, za to si muzes poridit i nejakou lehce jetou legendu napr tohle mas +- za cenu ty Appie
    Profesionální kávovar Faema E61 LEGEND EPU 2gr - v provozu jen 8 měsíců!! | Guru-Caffè ...never ending story
    http://www.guru-caffe.cz/...ionalni-kavovar-faema-e61-legend-epu-2gr-v-provozu-jen-8-mesicu-223.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam