• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    GEEK
    GEEK --- ---
    MAR_TINA: jj, je to proste vyhrata konvicka (bud klasika nebo indukce) a pak slehatko - vetsinou takovej zatocenej drat jako u frapovace.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEEK: ale vyvíječ páry nezískám samostatně, ten je vždy součástí mašiny na espresso, ne?
    Chápu dobře, že tyhle konvice prostě ohřívají mléko a zároveň je tam nějaký mechanický pěnítko?

    Jinak dík, něco vyberu.
    GEEK
    GEEK --- ---
    MAR_TINA: ja myslim, ze vsechno bude plus minus podobny http://penice-mleka.heureka.cz/
    nevim, kolik do toho chces dat a jak velkej chces. ten catler asi bude nejnadupanejsi, ale ja mel kdysi neco podobnyho jako tohle guzzanti http://penice-mleka.heureka.cz/guzzanti-gz-002/, a taky se to dalo.
    pena z pary mi prijde ale furt lepsi, coz u FP je stejne jedno :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Potřebuju koupit (do úterního večera, mohu dojet do Prahy anebo zaplati expres doručení) nějaké zařízení na napěňování mléka. Za tepla.
    Cíl je vytvořit teplé napěněné mléko a to nalít na kávu z frenchpressu (neřešte, to je věc toho, kdo to má rád :D).

    Můžete někdo doporučit nějaký takový nástroj / přístroj? Klidně Tchibo, jestli to funguje.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Máme v kanclu automat Saeco Royal a potřeboval by po čase zase nějakou údržbu (vyčistit, seřídit, odvápnit apod.). Doporučíte nějaký šikovný servis ?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: btw: se nenech nalákat na to, že "winning recipe" je ten nejlepší .. je třeba mít na paměti, že je "nejlepší" pro danou kávu v daném roce a stádiu po pražení .. ehm taky je upravený pro určitou hrubost mletí .. osobně experimetuju s čímkoliv co se mi "líbí" od oka a prostě zkouším a ochutnávám
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    C4RC455: sháníš-li recepty .. vřele doporučuju ozkoušet něco z WAC .. nebo klidně všechno .. receptů je tam snad na každej den v roce :D
    Recipes – World AeroPress Championship
    https://worldaeropresschampionship.com/recipes/
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    C4RC455: tak si kup Kenyu :)
    C4RC455
    C4RC455 --- ---
    SAMIEL: Ahoj :) Momentálně je to Etiopie z Dos Mundos. Nevyznám se nějak extra. Ale kupuju spíš dražší kávu. Double shot, Gil's apod. Ohledně země původu si nechávám poradit - aby byla co nejkyselejší :)
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    C4RC455: Ahoj Lukasi, tak predevsim potrebujes fakt kvalitni kavu.
    C4RC455
    C4RC455 --- ---
    Ahojte, jsem Lukáš, jsem taky závislý a hledám patrona.
    Mám aeropress jenom chviličku a snažím se z něj dostat hodně ovocnou kávu. Mátě někdo nějaký osvědčený postup? Za každou radu díky!
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    SATAI: co-kafe, Ostravanka, U cerneho stromu, Cerstvy boby.
    SATAI
    SATAI --- ---
    kam na kafe v Ostravě? (ptám se pro kamaráda)
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: no jasně, protože menší kotel by nezvládnu nápor běžnýho komerčního provozu. třeba udělat 10-15 latte za sebou (každý doubleshot + 300 ml mlíka)...
    u HX to naopak znamená komplikace (na doma) páč větší HX = víc přehřátý vody k uchlazení na správnou teplotu...

    v určitou chvíli je prostě jednodušší postavit mašinu s dvěma boilerama a ten boiler buď přivařit ke grupě (Linea Mini) a nebo grupu saturovat vodou (GS3, Synesso, ...).

    nejvíc zběsilý mi příjdou právě SBDU nebo DB mašiny s E61, která je inherentně koncipovaná jako stabilní sálač tepla, čili pak je potřeba mít na PIDu nastavenej teplotní offset (kterej se navíc mění s prouděním vzduchu v okolí), a nebo s podobnejma odhalenejma hlavama případně aktivním dohřejváním hlav.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Domnívám se, stejně jako autor článku, že u těch velkejch komerčních mašin se prostě počítá s větším kotlem, resp. s větší zásobou ohřátý vody, což samo o sobě dává nějaký další konstrukční možnosti, než 0.8- 1,5l domácí boilery.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: https://onionbean.wordpress.com/2009/07/02/the-aurelias-temperature-now-i-get-it/
    nakonec jsou tam restriktory 3... nikdy jsem to neměl rozebraný, bohužel

    mmch je tam zmiňovaná Faema E91, která je taky dost tepelně stabilní a mnohem mnohem menší, než E61. v tý jsem se i chvíli hrabal, ale tehdy jsem neřešil grupy a nelezl do nich, tak k ní nemám tolik postřehů.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: OK. Ale jde furt o robustní systémy. Čili rozdíl od e61 spočívá jen v praktičnosti pro domácí/ komerční využití, esi dobře chápu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: vždycky je to věc návrhu. tj. poměry mezi tím kolik tepla a jak rychle dodává samovolně termosyphon, kolik tepla odevzdává hlava okolí a jak moc to rozhází přitékající voda z HX (plus jak moc je přehřátá/podchlazená).
    Kees to vyřešil regulovatelnym restriktorem a obrácenim toku vody do hlavy při extrakci (extrémně chytrej nápad), NS to u Aurelie vyřešili 6 kilama mosazi, dvěma různejma restriktorama v systému a izolací grupy tak, aby z ní v klidu teplo tolik nemizelo.

    Ostatní výrobci blbnou s párou (Cimbali? a nevím, jak moc úspěsně), mícháním teplý a studený vody a nebo jednoduše používaj dva oddělený boilery (jeden na páru a druhej na vodu), což celej problém redukuje v podstatě jen na nutnost nějak ohřát grupu a nedovolit jí moc sálat do okolí.

    Každopádně vždycky, když vidim ve vytížený kavárně E61 tak je mi líto buď obsluhy a nebo zákazníků, protože jedni z nich to budou mít vždycky těžký...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Super. A když tam ta chytře vymyšlená hromada železa nejni, tak je teplotní stabilita zajištěná jak?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam