• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    JUANITA: nedavno jsem hledal a resil odkud poridit a nakonec to bylo 100e i s postou nekde z finska. Ale spokojenost. Na amazonu se mozna dalo najit neco levneji nebo "used"..
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    STANOTMA: bude to za trochu vic,ale bonavita mi doma slouzi uz dlouho...
    STANOTMA
    STANOTMA --- ---
    Cau, nemate tip na dobru nastavitelnu rychlovarnu konvicu prosim? tak do 2000
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    CLICK_JOE: EXAGE: uz pred dvema lety stoupl na cenu kolem 2k; ted bud neni, nebo rebrandovany za skoro pet, a tak podle me je tohle porad pekna cena. ja bych objednaval...
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    CLICK_JOE: Díky, tam jsem ho taky našel, ale nevím, zda Concept stojí za dvojku, než všude zmizel, byl kolem 1200 i méně. Navíc si myslím, že to bude chyba a dávno ho nemají.
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    snad to "skladem" neni chyba

    www.elstak.cz/concept-km-5120%5B1%5D
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Poradíte prosím nějaký elektrický mlýnek na filtr, co je nejblíže již nevyráběnému Conceptu km5120? Dá se vůbec něco tak do dvou a půl sehnat? Potřebuju namlít tak na dvě kávy denně a ručně už mě to moc nebaví... :-/
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    „Nemáme žádné italské trauma! Minulost je jako vychladlá káva, mnohem raději máme svěží espresso. A já věřím, že si ho v sobotu vychutnáme," ujišťuje poněkud vzletně trenér Joachim Löw.
    KEB
    KEB --- ---
    Sháním tohle: https://www.my-concept.cz/filtr-na-mletou-kavu-ep-2920_d18974.html Nemáte někdo?

    V eshopu mají stejný bordel jako ve skladě, takže tam jsem hrubě nepořídil, protože mi poslali ten druhý.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    SAMIEL: Už ji máme na lodi ;-) Tady pár fotek https://flic.kr/s/aHskyAoDRr
    KOLU
    KOLU --- ---
    ZOBAAK: dej pak vědět, jestli jsi nějakou robustu sehnal a jak to chutnalo, jsem po pravdě taky sakra zvědavej.
    SHAMI
    SHAMI --- ---
    MASOUNA:
    mam tu jeste dva kousky, orig. zabalene.. kdyztak p.m. .)
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU: vím já? ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    SATAI: to už se naučila anglicky? ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU: kuloarove rikali, ze zamiri do Londyna. Ale litala ted kolem, tak jsem ji nestacil vyslechnout ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU: nevím. Ještě předevčírem nic neříkala a dneska jsem měl v lajně tohle. Tak jsem to sem plácnul při čerstvé paměti.
    KOLU
    KOLU --- ---
    SATAI: Denisa to vzdala?
    SATAI
    SATAI --- ---
    Kdybyste vedeli o nekom, kdo by mi chtel varit kafe...

    Hledá se provozní Bitcoin Coffee - Paralelní Polis
    https://www.paralelnipolis.cz/hleda-se-provozni-bitcoin-coffee/
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZOBAAK: já to chápu tak, že robusta je prostě chuťově mnohem méně bohatá (přímé srovnání chuti je opravdu drtivé - z vlastní zkušenosti) jemné nuance chutí prakticky nemá a proto se hodí na tmavší pražení, protože ve světlém bude vždycky chutnat tak nějak "robustově" (ploše, do dřeva a genericky) což není v souladu s ideálem výběrové kávy (tzn: užít si v každém doušku/šálku co největší možnou paletu a rozdílnost chutí) .. na robustě není nic špatnýho .. už jsou i pokusy o "speciality robusta" (mrk na YouTube přednáška od Gloria Pedroza) - jen je to složitý (farmáři moc nechápou, proč by se měli snažit a chybí tam "vědění" jak se mají teda snažit (často je jedna sklizeň způsob obživy na zbytek roku a dělat s tím nějaký experimenty může být otázkou velké změny pohodlí života farmáře i lidí, kteří mu tam jezdí pomoct na sklizeň), vlády zemí odkud se to dováží taky moc nechápou, proč by se měli snažit a celkově je to hodně náročný na změnu názoru "takhle to dělal můj otec, děda i praděda a já vám kašlu na nějaký inovace, na tohle jsme tu zavedený a jestli to nechcete, prodáme to jinam") .. často se taky robusta pěstuje ve velkém a tam opravdu na nějaké "ňuňání" se se sběrem a zpracováním není prostor

    .. rozdílnost těch chuťových profilů vychází hlavně z nadmořský výšky, ve které se kafe pěsuje .. nižší polohy (robusta) jsou celkově náročnější na škůdce - čemuž se rostlina brání produkcí kofeinu (který ty škůdce drží "na uzdě") a už nemá sílu na budování nějakého velkého lákání hmyzu vůní a chutí v květu (tedy později i plodu)
    .. oproti tomu arabika roste ve vyšších nadmořských výškách, kde je škůdců méně (což se teď postupně mění - proto čím dál častěji nacházíme "brambory" ve Rwandách a podobně) čili se "nemusí" tolik bránit škůdcům - produkuje tedy méně kofeinu a opylovací hmyzáky láká na velmi silně vonící květ, který se pak transformuje do široké palety chutí v plodu - třešni (které při šetrném zpracování přechází do pecky - kávového zrnka) .. můj konstrukt z toho, co mám zatím načteno z hory různých knih a vydedukováno z cuppingů o chuti v kávě :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam