• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TEEAK: Ok. Zvolím tu krajní možnost a zabalím si to sama... :-)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    RYBKA: jediný místo, kde tohle asi půjde je libovolné obchodní centrum - tam obchod Oxalis a pak rovnou na balící službu v daném obchoďáku .. nějak si nedovedu představit výběrovou kavárnu, kde by měli na takový (s prominutím) "ptákoviny" čas ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    1. Jan Škeřík.
    2. Ondřej Hurtík
    3. Zdenek Hybl
    4. Jakub Hartl

    espresso Jakub Nikel
    s mlékem. Zdenek Hybl
    signature drink Jan Škeřík
    SATAI
    SATAI --- ---
    a stream:

    Barista roku 2017 - finále neděle
    https://www.youtube.com/watch?v=EbePsKzE7uQ
    SATAI
    SATAI --- ---
    Barista roku 2017 - finále sobota
    https://www.youtube.com/watch?v=iZyb_KDPg1I
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TEDDYBEDDY: To je krajní možnost :-)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    RYBKA: Čistě technicky. Není lepší si v papírnictví koupit zdobný obal a mašli dle vlastního gusta?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Poradili byste mi kamenný podnik v Praze, kde by mi namleli kávu a byli by schopni mi ji nějak dárkově zabalit?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VIK: souhlasím s BOODIA: - řešila-li bych to, pila bych doubleshoty
    .. v kavárně se ve většině případů (co znám) připravují doubleshoty a když není po druhém shotu poptávka, tak se ochutná (kvůli kalibraci) a vylévá dle uvážení .. ale samozřejmě to záleží na daném podniku a jeho pojetí "kvality výrobku" - někdo vylévá, když spadne crema (což je cca pár minut i míň- třeba já), někdo vylévá po půlhodině (když to vychladne), někdo nevylévá a dává to do mléčných nápojů (mlíko je stejně teplý, žeano) .. a někdo přesvědčuje hosta, aby si dal double, že mu to pumpu neutrhne a peněženka bude lehčí jenom o xyz,- ..
    .. a z toho celého mi vychází, že dělat se doma s espressem je s nutností čištění kávovaru/mlýnku, řešení vody, času, váhy, sebvzdělávání se atakdáleatakdále hrozně náročná věc a vyprdla bych se na to, i když jsem coffee-geek jak noha a uměla bych si to náležitě užít ..
    ..klasická paranoidní obrátka nakonec: je to můj názor a ať si každý dělá kafe doma, jak mu to chutná a nestěžuje si na to ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    VIK: sedí do toho standardní 58 mm tampery a i s 58,5 mm je to v pohodě, výška těch misek je 22,5 mm max, takže se ti to vejde do páky na Rancilio bez potíží (je to trapně malá miska).
    VIK
    VIK --- ---
    BOODIA: Double je moc silný. Účel tohoto je mít dobrý singl.
    SHAMI: Na tom webu, co odkazuje BOODIA, píšou, že 7 g VST je kompatibilní s Rancilio, ale jen s bottomless pákou. Vypadá to na celkem drahou srandu, když je k tomu potřeba ještě jinej tamper.
    KOLU: Díky za tip, podívám se na to. Budu muset ověřit kompatibilitu a je otázka, jestli i ten tamper nebude potřeba? Berlín je pro mě úplně mimo, ale jezdím často do Vídně. Zřejmě se to dá sehnat i na webu, viz https://www.bellabarista.co.uk/the-single-1-cup-9-5gr-cup-filter-by-ims.html to poštovný v rámci Evropy už snad nebude tak zásadní.
    KOLU
    KOLU --- ---
    VIK: sežeň si The Single od IMS. je to produkt, kterej IMS vyrábí pouze pro LF Spare Parts a trochu hůř se shání (moc dodavatelů náhradních dílů ho nevede), ale stojí to za to.
    s touhle hračkou budeš dělat chutnější singly, než z dvojitý misky - právě díky tomu, že se plocha filtru směrem dolů snižuje, čímž se kompenzuje fakt, že spodnější vrstvy kafe už nejsou promejvaný/extrahovaný čistou vodou, ale vodou, do který už se nějaký kafe vyextrahovalo, čili je tam trochu nižší koeficient difuze.
    je to fyzikálně docela prostý, klasický tvary single filtrů (v řezu z boku prohnutej trychtíř) jsou k tomu teoreticky ještě lepší, jen narážej na problém, že takovejhle objem kafe se rovnoměrnym tlakem s vrchu velmi špatně homogenně utlačuje a většinou se odtrhne od stěn a dochází ke kanálkování.
    doporučený parts. nr. jsou 1460301 a 1460302 (vejška 21 a 22,5 mm), kdybys to neměl jak sehnat a měl cestu do Berlína, tak die espressionisten GmbH je vede za cca 20 € a zajistil bych, že budou skladem.
    SHAMI
    SHAMI --- ---
    VIK: jde poridit i u nas.. treba https://www.doubleshot.cz/vst-kosicek-7-g.html
    ale radeji bych to nekde testnul.. treba kamoscin portafilter (od gaggia gd) neni na tenhle kosik dost hluboky a trci/nejde dotahnout na hlave :/ a taky je na to potreba mensi 41mm tamper..
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    VIK: https://www.hasbean.co.uk/collections/vst/products/vst-filter-basket a kdyz se domluvis s holkama z jenu, ktery objednavaji hasbean do kavarny kazsy tyden, tak ti to k objednavce klidne vemou... ale jak rikam, spis vzit to 15g sitko a pit double :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    VIK: pij double espresso a nebudes muset nic vylejvat, navic oproti singl sitku nebudes mit vecne podextrahovany kafe...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    VIK: já si dělám z 16 - 17 g a snažím se vyextrahovat dvojnásobek, což je tak akorát pro jednoho :-)
    VIK
    VIK --- ---
    TEEAK: Chápu, no. Když jsem si ten kávovar před rokem pořídil, byl jsem zklamaný, že to nedělá tak "hezké" kafe, jako jsem vždycky viděl na videu. Nicméně já skutečně ve většině případů dělám kafe jen pro sebe, takže co s tím? Dělat vždycky dvě kafe a jedno vylít? :-) Jak se to vlastně dělá v kavárnách?
    SPYYDY: To je tohle? http://store.vstapps.com/...-precision-filter-baskets/products/vst-7g-precision-filter-single-europe Dá se to sehnat i někde u nás nebo blíž než z Ameriky? Bohužel se mně to nikde nepodařilo najít.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    VIK: Jestli je nemáš, tak trochu lepší výsledky bys mohl/a mít s VST miskama.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VIK: osobně si myslím, že existuje, ale je naprd .. on ten větší objem suchého kafe (vzhledem k tlaku vody, výšce puku a ploše povrchu puku) má svoje odpodstatnění (fungují tam dané fyzikální vztahy) .. to by ses fakt musel postavit nahlavu (a všechno na tom kávovaru předělat), aby ti singl gramáž lezla stejně jako doubleshot - sítko tam taky hraje roli, ale gramáž nadělá mnohem větší paseku
    VIK
    VIK --- ---
    Mám Rancillio Silvia. Obvykle dělám espresso jenom pro sebe, takže používám malou misku, jednovýpusť a cca 9 g kafe. Chuťově jsem poměrně spokojen, zejména s kafem od Doubleshotu. Pozoruju ale dost zásadní rozdíl, když udělám dvě espressa ve velké misce, cca 18 g kafe, teče hustá tekutina a mám krásnou cremu. Totiž ta malá miska je dole zúžená, řekl bych, že to je ten zásadní rozdíl. Neexistuje teda nějaká miska, která by byla klasicky široká (jak dvojmiska), ale dalo by se do ní dát třeba do těch 10 g kafe? Byl by pak výsledek podobný té dvojmisce nebo je to něčím úplně jiným? Díky za případné rady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam