• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MAR_TINA: V práci si ho vaří v "domácím" espresovači.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RYBKA: jenže kupovat kafe za 1000 kč / kilo, když nevíš, jak si ho uvaří, tj. jak ho mají namlít, nemá moc smysl. V Emě jsem je viděla mlít kávu s sebou, ale tak do 100g, mají pořád forf. http://www.emaespressobar.cz/
    Zkus zjistit, jaké pije a jestli má mlýn. Aby si nedělala nespresso kapsle. Je to dneska složitý úplně se vším.

    (Občas mi nějaký zákazník kafe donese a je to milé, že jde s dárkem. Ale podle druhu to končí v hrnku zedníkům, když zrovna nějaké máme, nebo na záhonku proti slimákům.)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MAR_TINA: Namlít ji chci proto, že netuším, jestli má naše účetní mlýnek. Ale ušetřila mi tolik peněz, že bych se jí ráda nějak odvděčila. Oxalis nevystihuje míru mé vděčnosti ;-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RYBKA: jestli jsem to dobře pochopila, nesejde příliš na kvalitě kávy, jelikož ji chceš namlít. Tak prostě zajdi do oxalisu, tam dárkově balí a můžeš přikoupit i plechovku / hrneček / cukrátko...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TEEAK: Ok. Zvolím tu krajní možnost a zabalím si to sama... :-)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    RYBKA: jediný místo, kde tohle asi půjde je libovolné obchodní centrum - tam obchod Oxalis a pak rovnou na balící službu v daném obchoďáku .. nějak si nedovedu představit výběrovou kavárnu, kde by měli na takový (s prominutím) "ptákoviny" čas ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    1. Jan Škeřík.
    2. Ondřej Hurtík
    3. Zdenek Hybl
    4. Jakub Hartl

    espresso Jakub Nikel
    s mlékem. Zdenek Hybl
    signature drink Jan Škeřík
    SATAI
    SATAI --- ---
    a stream:

    Barista roku 2017 - finále neděle
    https://www.youtube.com/watch?v=EbePsKzE7uQ
    SATAI
    SATAI --- ---
    Barista roku 2017 - finále sobota
    https://www.youtube.com/watch?v=iZyb_KDPg1I
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TEDDYBEDDY: To je krajní možnost :-)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    RYBKA: Čistě technicky. Není lepší si v papírnictví koupit zdobný obal a mašli dle vlastního gusta?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Poradili byste mi kamenný podnik v Praze, kde by mi namleli kávu a byli by schopni mi ji nějak dárkově zabalit?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VIK: souhlasím s BOODIA: - řešila-li bych to, pila bych doubleshoty
    .. v kavárně se ve většině případů (co znám) připravují doubleshoty a když není po druhém shotu poptávka, tak se ochutná (kvůli kalibraci) a vylévá dle uvážení .. ale samozřejmě to záleží na daném podniku a jeho pojetí "kvality výrobku" - někdo vylévá, když spadne crema (což je cca pár minut i míň- třeba já), někdo vylévá po půlhodině (když to vychladne), někdo nevylévá a dává to do mléčných nápojů (mlíko je stejně teplý, žeano) .. a někdo přesvědčuje hosta, aby si dal double, že mu to pumpu neutrhne a peněženka bude lehčí jenom o xyz,- ..
    .. a z toho celého mi vychází, že dělat se doma s espressem je s nutností čištění kávovaru/mlýnku, řešení vody, času, váhy, sebvzdělávání se atakdáleatakdále hrozně náročná věc a vyprdla bych se na to, i když jsem coffee-geek jak noha a uměla bych si to náležitě užít ..
    ..klasická paranoidní obrátka nakonec: je to můj názor a ať si každý dělá kafe doma, jak mu to chutná a nestěžuje si na to ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    VIK: sedí do toho standardní 58 mm tampery a i s 58,5 mm je to v pohodě, výška těch misek je 22,5 mm max, takže se ti to vejde do páky na Rancilio bez potíží (je to trapně malá miska).
    VIK
    VIK --- ---
    BOODIA: Double je moc silný. Účel tohoto je mít dobrý singl.
    SHAMI: Na tom webu, co odkazuje BOODIA, píšou, že 7 g VST je kompatibilní s Rancilio, ale jen s bottomless pákou. Vypadá to na celkem drahou srandu, když je k tomu potřeba ještě jinej tamper.
    KOLU: Díky za tip, podívám se na to. Budu muset ověřit kompatibilitu a je otázka, jestli i ten tamper nebude potřeba? Berlín je pro mě úplně mimo, ale jezdím často do Vídně. Zřejmě se to dá sehnat i na webu, viz https://www.bellabarista.co.uk/the-single-1-cup-9-5gr-cup-filter-by-ims.html to poštovný v rámci Evropy už snad nebude tak zásadní.
    KOLU
    KOLU --- ---
    VIK: sežeň si The Single od IMS. je to produkt, kterej IMS vyrábí pouze pro LF Spare Parts a trochu hůř se shání (moc dodavatelů náhradních dílů ho nevede), ale stojí to za to.
    s touhle hračkou budeš dělat chutnější singly, než z dvojitý misky - právě díky tomu, že se plocha filtru směrem dolů snižuje, čímž se kompenzuje fakt, že spodnější vrstvy kafe už nejsou promejvaný/extrahovaný čistou vodou, ale vodou, do který už se nějaký kafe vyextrahovalo, čili je tam trochu nižší koeficient difuze.
    je to fyzikálně docela prostý, klasický tvary single filtrů (v řezu z boku prohnutej trychtíř) jsou k tomu teoreticky ještě lepší, jen narážej na problém, že takovejhle objem kafe se rovnoměrnym tlakem s vrchu velmi špatně homogenně utlačuje a většinou se odtrhne od stěn a dochází ke kanálkování.
    doporučený parts. nr. jsou 1460301 a 1460302 (vejška 21 a 22,5 mm), kdybys to neměl jak sehnat a měl cestu do Berlína, tak die espressionisten GmbH je vede za cca 20 € a zajistil bych, že budou skladem.
    SHAMI
    SHAMI --- ---
    VIK: jde poridit i u nas.. treba https://www.doubleshot.cz/vst-kosicek-7-g.html
    ale radeji bych to nekde testnul.. treba kamoscin portafilter (od gaggia gd) neni na tenhle kosik dost hluboky a trci/nejde dotahnout na hlave :/ a taky je na to potreba mensi 41mm tamper..
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    VIK: https://www.hasbean.co.uk/collections/vst/products/vst-filter-basket a kdyz se domluvis s holkama z jenu, ktery objednavaji hasbean do kavarny kazsy tyden, tak ti to k objednavce klidne vemou... ale jak rikam, spis vzit to 15g sitko a pit double :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    VIK: pij double espresso a nebudes muset nic vylejvat, navic oproti singl sitku nebudes mit vecne podextrahovany kafe...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    VIK: já si dělám z 16 - 17 g a snažím se vyextrahovat dvojnásobek, což je tak akorát pro jednoho :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam