• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOLU: cože? Jakým mechanismem a jak tomu zabrání stopové množství minerálů?
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: jo, remineralizator je normálně další "pixle" po cestě, klidně po odbočce do akvária, ideálně před expanzní tank pro kávovar. doplňovat furt vodu do nádržky je opruz, ohřívá se od boileru, a tak... malinkej expanzní tank někde v chládku mi příjde mnohem lepší. plus si tam dej odbočku na pití.
    v práci máme bwt bestmin s bypasem na 25 % myslim, je to super. v YES kafe jsme měli nějakou obyč remineralizační patronu určenou na pití a bylo to moc tvrdý (celá osmoza od Mangala.cz), tak jsem kolem toho musel nacpat bypass s jehlovym ventilem. ale chuťově možná ještě lepší, jak to bwt. takže pokud bude na vybranou, bral bych remineralizační patronu s hodně hrubě mletou náplní. a nebo fakt jet do tanku a míchat si to, ale je to opruz.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: diky, to sem netusil, jinak nevis, ten remineralizator, jde zapojit nejak po ceste? Resp ze bych pred nim mel vyvod pro akvaria, morska voda se micha s cisty osmoticky. Mozna ani ta expanzka nebude potreba, mam la cimbali m31 bistro a to ma krome primyho napojeni cca 3 l nadrzku, tak bych to automaticky doplnoval primo do ni
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: čistá RO/destilovaná voda je poměrně agresivní a poškodí ti kávovar.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: na akvarko jeste nevim, pokud pojedu metodu, kde neni nutny menit vodu, tak dojednoho budu potrebovat akorat doplnovat odpar tj pocitam tak okolo 3l tydne a do druhyho 10l kazdych 14 dnu. BTW je nutny ten remineralizator? Ja mel za to, ze se to pouziva, kdyz normalne to clovek pije a ne, kdyz toho vypiju cca deci denne ve 3 espressech, kdyz jinak mame vodu dobrou (Karany), akorat je dost tvrda
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: určitě ano. a pokud budeš mít na akvárno nějakou s menším výkonem (ono to asi denně nesežere tolik litrů, co?) tak k ní holt nacpeš dostatečně velkou expanzní nádobu jenom pro kávovar a nezapomenout na remineralizátor (nebo bypass).

    jinak jo, mám v provozu dvě RO v dvou kavárnách v Berlíně (a průběžně servisuju pár dalších) a ještě si trochu pamatuju, jak nám sloužila RO v YES kafe na Letný.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: Mame doma dost tvrdou a alkalickou vodu, zatim to resim tou Britou.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: v kavarnach mame ro, doma mam jen konvici od brity... zalezi na slozeni vody, nekde to pomuze, nekde staci jen obyc filtrace... nicmene vyvod navic asi neuskodi ne? :D
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Používáte někdo ke kávovaru reverzní osmózu? V létě plánuju rekonstrukci bytu a RO si budu pořizovat kvůli akvaristice, tak jestli si mám z ní nechat vytáhnout dalsí vývod ke kávovaru.
    KRUDD
    KRUDD --- ---
    KOLU: hele primacafe jsem bral ted testovaci balicek a byl jsem dost zklamany :-( kdysi jsem tam kupoval a bylo to fajn
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    KOLU: ok, díky.
    KOLU
    KOLU --- ---
    VESPER_INDIGO: klid ne.
    jen panuje obecná shoda v tom, že právě kyseliny a jejich vzájemnej balanc s cukry odlišují kvalitní kávu od nekvalitní, kde při světlém pražení mimo kyselin chuť často pobouří i defekty (plísně, nezralá zrna, přezrálá zrna, stará zrna, poškozená zrna...) - proto se většinou mizerný kafe praží hodně do tmava, čímž se defekty překryjí chutí samotného pražení a zmizí i většina kyselin. a pak to všechno chutná hrozně nudně a podobně.
    noa balirny.com fkt doporučuju, za jejich ceny těžko seženeš jinde čerstvě upražený zrno, pokud nechceš něco přiblbe kyselýho. nebo primacafe, ale nemám osobně odzkoušeno.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    KOLU: jinak, podívej, já jsem to nemyslel zle s tou kyselou kávou. Jestli to vypadalo, že ti shazuju tvoji chuť ve smyslu, že vím víc a nadřazuju se, tak ne. Já o kávě vim mimimum a i kdybych věděl, co ti mám co říkat, co ti má chutnat, víšjak... a taky nenech si to od nikoho vzít. Já zase to svoje, no. Tak zdar.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    SATAI: cibetky at se jdou vycpat I s touhle blbosti :D
    SATAI
    SATAI --- ---
    A cibetky se mohou jit vycpat:

    This company wants to use reentry heating to roast coffee beans | Ars Technica
    https://arstechnica.com/science/2019/01/how-much-would-you-pay-for-coffee-roasted-in-space/
    PULKA
    PULKA --- ---
    SRNECEK: pokud nejdeme po kráse, tak nerezova dzezva je nejpraktictejsi. Ale taky zalezi na tom, jakej ma tvar. mam geberickou tureckou s oblou hranou a je super (případně se da používat jako rendlik) a dve ze Sýrie, který maji spodni hranu ostrou, jako kuzel, a ta je lepší v tom, ze ti tam zůstane všechen logr a nemusíš na to myslet
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    SRNECEK: a clever se pokud vim, dela jen plastovej?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    SRNECEK: plastova v60, nejmin odebira teplo vode a nejmin tepla po zahrati vyzaruje, dzezvu nevim
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, takova prakticka otazka, jaky material volite pro dzezvu (med?), V60 (porcelan?) a clever (sklo?)? Diky.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    KOLU: ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam