• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    VESPER_INDIGO: klid ne.
    jen panuje obecná shoda v tom, že právě kyseliny a jejich vzájemnej balanc s cukry odlišují kvalitní kávu od nekvalitní, kde při světlém pražení mimo kyselin chuť často pobouří i defekty (plísně, nezralá zrna, přezrálá zrna, stará zrna, poškozená zrna...) - proto se většinou mizerný kafe praží hodně do tmava, čímž se defekty překryjí chutí samotného pražení a zmizí i většina kyselin. a pak to všechno chutná hrozně nudně a podobně.
    noa balirny.com fkt doporučuju, za jejich ceny těžko seženeš jinde čerstvě upražený zrno, pokud nechceš něco přiblbe kyselýho. nebo primacafe, ale nemám osobně odzkoušeno.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    KOLU: jinak, podívej, já jsem to nemyslel zle s tou kyselou kávou. Jestli to vypadalo, že ti shazuju tvoji chuť ve smyslu, že vím víc a nadřazuju se, tak ne. Já o kávě vim mimimum a i kdybych věděl, co ti mám co říkat, co ti má chutnat, víšjak... a taky nenech si to od nikoho vzít. Já zase to svoje, no. Tak zdar.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    SATAI: cibetky at se jdou vycpat I s touhle blbosti :D
    SATAI
    SATAI --- ---
    A cibetky se mohou jit vycpat:

    This company wants to use reentry heating to roast coffee beans | Ars Technica
    https://arstechnica.com/science/2019/01/how-much-would-you-pay-for-coffee-roasted-in-space/
    PULKA
    PULKA --- ---
    SRNECEK: pokud nejdeme po kráse, tak nerezova dzezva je nejpraktictejsi. Ale taky zalezi na tom, jakej ma tvar. mam geberickou tureckou s oblou hranou a je super (případně se da používat jako rendlik) a dve ze Sýrie, který maji spodni hranu ostrou, jako kuzel, a ta je lepší v tom, ze ti tam zůstane všechen logr a nemusíš na to myslet
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    SRNECEK: a clever se pokud vim, dela jen plastovej?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    SRNECEK: plastova v60, nejmin odebira teplo vode a nejmin tepla po zahrati vyzaruje, dzezvu nevim
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, takova prakticka otazka, jaky material volite pro dzezvu (med?), V60 (porcelan?) a clever (sklo?)? Diky.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    KOLU: ne.
    KOLU
    KOLU --- ---
    sexy plná kouřová vůně? v tom případě hledáš co nejspálenější kafe a je vlastně úplně jedno jaký. doporučuju balirny.com
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    KOLU: to je věc chuti. Klidně si ho pij, ale mně ho nenabízej, přijde mi to jako zdrada, když předtím je ta sexy, plná, kouřová vůně.
    KRUDD
    KRUDD --- ---
    ja si prave rikam nebo aspon ziju v domneni, ze kyselost je primarne otazkou puvodu kavy nez jejiho nasledneho prazeni a dalsiho zpracovani, chapu, ze to ma ucite nemalej vliv, ale ze by se to tak dalo zgeneralizovat to asi ne? jinak souhlasim, ze dobra kava muze byt i kyselejsi, ja to mam podle toho na co mam zrovna chut, nekdy to, nekdy ono
    KOLU
    KOLU --- ---
    kafe má bejt kyselý.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Asiže tedy nespálené jsou některé L'OR co mají příměs robusty, protože nebyly kyselé zatím nikdy a je to jedna z mála káv, co znám, kde chuť není na pět kroků opačným směrem od vůně.
    KOLU
    KOLU --- ---
    VESPER_INDIGO: s výjimkou Illy Medium Roast je to v podstatě jistota. Jo, možná ještě bude existovat pár dalších Italskejch směsí co nebudou uhel, ale s jistotou vím jen o tomhle (a je to docela fajn kafe, na espresso, tak... jednou za rok, pak je to nuda - oříšky, čokoláda, náznak mandlí/marcipánu).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    VESPER_INDIGO: nabízí se to, protože "spálená" káva bude chutnat stejně, takže je fuk, jestli pouzijes kvalitní nebo shit zrno..
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    FARFELOO: v té kavárně co mají přímo v Alze mají doubleshot...
    SATAI
    SATAI --- ---
    VESPER_INDIGO: já bych řekl, že ano. Někdo ti řekne, že je to takový styl ;-)
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    POHODAVOLE: a je možný, že většina káv prodávaných v Albertech atp. je spálená?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FARFELOO: jestli chceš s minimální kyselosti, tak kamarád v praze prazi "italskou" směs, která je rizla robustou, tak mohu kdyžtak nahodit kontakt, kdyby byl zájem.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    VESPER_INDIGO: když ji spalis na uhel :-)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    takže to dost možná bude
    https://www.kavaprodej.cz/...kavove-smesi-100-arabica?attr[29][]=998&attributes=0&sortby=&paginate=9

    jako kávu do kanclu bych doporučoval si to koupit napřímo a nepodporovat ten kolos :)
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    SATAI: já měl za to, že 100% arabica je přesně to, co bývá kyselé tedy.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    FARFELOO: na strankach jje nejaky promo video a jsou tam zabery z baliren
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    SATAI: Říkám kanclové kafe. Něco na způsob Balíren, které děcka jedou i u nás. Doubleshot mě napadl, protože mají pod stejným brandem společnou kavárnu... ale nevím jaké mají parametry pro “největší českou pražírnu”.
    SATAI
    SATAI --- ---
    FARFELOO: "Alza káva je 100% arabica, která si vás získá naprosto vyváženou, plnou a perfektně vyladěnou chutí bez jakékoliv kyselosti. "
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Viděl jsem, že Alza má svoje kafe v obchodech. Nevíte, kdo jim to praží? Jestli to je Doubleshot, tak by to mohl být zajímavej kandidát na kancl kafe, ne? Neměl jsem ho ovšem, jen se snažím odhadnout, jestli má význam zkoušet...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NOISEGATE: jo pockej, uz to ctu, den otevrenych dveri ... jasne, v ty prazirne... ja myslel ze otevreli kavarnu konecne .. tak nic, no, tak v praze ve frantiskansky zahrade se to da sehnat :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NOISEGATE: kde to tam maj? kupoval jsem od nich v praze v headshot coffee a bylo to fajn....
    v liberci jinak jezdim na kafe do kavarny bez konceptu na batch brew a super (mikyna nezaujala)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    Jestli jste nekdo ze severu tak doporucuju navstivit den otevrenych dveri v Nordbeans v Liberci, byl jsem minulej vikend a bylo to super. Pro amatera jako jsem ja fakt zajimavy info o prazeni, rovnou s nama uprazili jednu varku (za prazickou desne milej typek), pak cupping atd. Obcas vypisujou terminy na svym FB.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam