• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    NOISEGATE: nechtěl jsem původně dělat reklamu.
    Káva arabica Tanzania AA | Pražírna kávy CAFFé08 | Pražírna kávy CAFFé08
    https://www.caffe08.cz/jednodruhovka/tanzania-aa

Kupuji tam občas i směsi, případně čas od času i jinou arabiku než Tanzánii, na podzim i jejich sváteční čaj, Cascaru nebo čokoládu

Beru tam kávu zhruba od roku 2018
    Mám to relativně blízko, často jezdíme okolo, za ty roky znám lidi, kteří tam dělají, a káva mi chutná.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    A mate v Praze v sirsim centru nejakou oblibenou prodejnu? Kofio znam.Kde maj treba dobrej mix vyberovek i blendu? Ja to nejak kupuju dycky hrozne random.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    PUSCHPULL: co beres za kafe pls?
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    LUCIASHECK:
    CMLKA:
    :-) Nechtěl jsem vyvolávat konflikt. U kávu (jako i u plno jiných věcí) je ohromná svoboda a variabilita příprav a každý si tam může najít ten svůj způsob.
    A pít stejnou kávu? Není to tak hrozné. Za ty roky jsem vyzkoušel desítky různých druhů kávy. A u filtru a Cold Brew střídám kávu rád. Espresso mám rád tak aby mělo jak průběh extrakce i chuť tak, jak to mám rád. Jsem ve věku, kdy oceňuji když jsou okolo mě alespoň nějaké jistoty.
    A ranní kávový rituál mě uklidňuje
    :-)))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCIASHECK: a naopak když si oblíbíš singl, je dobrý si ho užít, protože za půlroku už nebude. Příroda, no.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    CMLKA: Ostatne i u ty smesi u vyberovek kupujes kazdou chvili neco jinyho :-D jen to prazic ma vetsi sanci zakamuflovat, zvlast kdyz jsou to smesi postaveny dominantne na nejakejch “nudnejch” braziliich, tam se schova ledasco
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    PUSCHPULL: tak tady ase bavíme o konkrétní pražírně, kterou tu několik ID potvrdilo, že zná. a mají i espresso směsi, takže to celkem plní to zadání, že máš oblíbenou pražírnu. Já ráda sem tam zkusím něco jiného. A když bude dobrá, tak si ji tam klidně budu kupovat. Stejně si pořád kupuju novou kávu, vlastně u výběrovky to ani jinak nejde, to si pořád kupuješ jiný kafe, pokud nekupuješ nějakou směs.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    PUSCHPULL: Pro mě je zase naprosto nepředstavitelný pít tři dny po sobě to samý :) natož léta :)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Osobně si neumím představit, že bych si kupoval kávu na Allegro. Ale to je holt osobní věc. Mám svou oblíbenou, od vyzkoušené pražírny a neměním to s čím jsem 100% spokojen. Dlouhodobá (mnohaletá) stabilní kvalita je základ důvěry. (Čas od času zkusím něco jiného, ale zpravidla to skončí pro nenáročnější použití - u mě Cold Brew či filtr, klíčové pro mě je totiž espresso).
    Zrovna dnes mi dorazily dvě kilová balení, (praženo včera), za 680,-Kč/km takže zase zhruba na 2 měsíce jsem zásoben.
    :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: Už jsem donesla vzorky do jedné místní kavárny majitelce Adéle, abych ji ukecala na větší objednávky víc druhů :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mně přišel další balík z dánska, úplně jsem jim podlehla. Kupovala jsem minule kilovku a celou dobu od načnutí (ehm, u nás tak tři týdny, jsme na to dva) vydržela v top kvalitě. od objednání 19. února do spotřebování posledního kafe (minulý týden) bylo všechno chutné.

Ještě s další objednávkou poslali kartičku s osobním poděkováním.

Single Origins – Nordic Roasting Co
    https://www.nordicroasting.com/collections/coffee
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    A už přišla? Zrovna se mi nabízí Allegro plus za 150 na rok, coz je dorucení zdarma, to by pak bylo docela fajn.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Porovnávat nákupní cenu zelené kávy a pražené bez kontextu není moc relevantní. Těch aspektů je tam fakt hodně a výsledku se pohybujes na nějaké 30% marži při B2B prodeji (což většině pražíren tvoří většinu objemu).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak každý zboží má svého kupce.

A já děkuji za spoustu malých pražíren, které z té dobré kávy dostanou pražením maximální chuť.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DEIKSAC: Já bych teda jen poznamenal, že při pražení kávy se obvykle ztratí zhruba 11–18% hmotnosti, u světlejšího pražení spíš kolem 10–12% a u tmavšího klidně 18–20% i víc.
    Plus samozřejmě musíš vytřídit i quakery a s cenou ti zahýbají i náklady na dopravu (a skladovací podmínky v přístavech a stav, v němž se ti to zelené zrno dostane domů - tím myslím plísně a škůdce).
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Tak hlavne tam prece vstupuje i nejaka schopnost toho prazice z toho kafe vyrazit maximum. A to bez perfektne vyladenejch chutovejch poharku nezvladnes.
    To zadna masina nikdy nezvladne.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    DEIKSAC: Vsak takhle funguje trh s komoditkama za 350 za kilo, ale to je fakt trochu jina disciplina. U specialty vetsinu kroku neosidis, produkci neosidis masivni optimalizaci, cloveka nenahradis robotem, a dokud lidi budou schopni dobry kafe ocenit, tak se ty “neefektivni” podniky uzivej.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Uplynulou zimu jsme byli na pomezi new hampshire a vermontu, ve vermontu se par let nazpet rozjelo legalni konopi - na zacatku to byl dobrej byznys pro nadsence, jenze po par letech to vypada tak, ze treba v 5000 meste jsou tri shopy s konopnejma produktama a driv nebo pozdejs ty s vyssima provoznima nakladama odpadnou, nevidim duvod, proc by na tom kafe (byt je to vetsi trh) melo bejt jinak
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    LUCIASHECK: To mozna jo. Chapu, ze prazirna par kamosu v Praze pma nasobny naklady proti nekomu, kdo to dela v hale na polskym venkove a pripadne zamestnava lidi za polovicni mzdu. Kdo z nich proda vic kafe ale nejni lozena vec.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    DEIKSAC: Nevim, co presne o prazeni a provozu specialty praziren vis, rekla bych, ze nic moc. Ja ti jen rikam, ze o jejich marzich mas dost zkreslenou predstavu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam