• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ZOBAAK: nejde uplne o zdroj energie ale technologii a jeji prenos, v probatu (jako jinych "klasickych" bubnovkach) je z casti ten prenos kontaktem o rozzhaveny buben (conductive heat) cca 30% kdy se tim kafe "ponici" zvenku - vyssi pórovitost, rychlejsi oxidace, u loringu je to v podstatě eliminovany a prazi to kafe jen horky vzduch
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    MESKALITO: "rozdíl třeba Probat vs Loring můžou být až týdny." - kolik týdnů ten který? ptám se i proto, abych měl představu, co v tomhle kontextu považuješ za přijatelnou dobu trvanlivosti, na té které mašině... jinak Probat je klasický plyn, Loring optimalizovaný plyn, jak bys v tomhle srovnání vnímal elektřinu?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    ZOBAAK: Jo určitě jde o strukturu zrna, každý stroj ti ho změní jinak, čím víc zůstane struktura zachovalejší, tím pomaleji se bude co2 odplyňovat. Je tam určitě ještě tady spojitosti s převodem energie (kondukce, konvekce, radiace) a časem pražení,. V každém případě rozdíl třeba Probat vs Loring můžou být až týdny.
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    MESKALITO: ok, možná o tom zas tolik nevím... ale spíš bych čekal (u výběrovky), že jde primárně o to, do jaké míry je pražení rozvinuté, tedy kolik té energie zrno absorbuje (a možná i jak rychle, v jakém tempu a časovém intervalu - nejspíš může být nějaký rozdíl mezi cyklem 8 nebo 15 minut, pokud je na konci podobný stupeň pražení), a jak ten celý proces to zrno strukturálně změní

trochu jsem pohledal, a AI k tomu říká: Typ pražícího stroje má malý, nepřímý vliv na trvanlivost zrnek, většinou to souvisí s tím, jak se teplo přenáší a zda se oleje ze zrn během pražení uvolňují na povrch nebo poškozují.

Jestli tedy jde primárně o to možné poškození olejů, tak se příznám, že jsem spíš uvažoval v nějakém rámci výběrových pražíren, kde bych (bez ohledu na typ pražičky) nějaké poškozování olejů apod. nečekal nikde... přijde mi, že tohle by spíš mohlo být téma u nějakých drsnějších postupů při pražení komoditní kávy, nebo ne?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    ZOBAAK: nemyslim, nejde o profil prazeni, ale o způsob předání energie do zrna a to z velke většiny určuje typ prazicky, ne profil.
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    MESKALITO: "to ovlivňuje na jakém stroji je to pražený" "záleží na čem to pražíš" "pražička to dělá dost"

když už, tak pražící profil může mít vliv na to, jakým tempem to který kafe stárne... ale ne jen samotný typ pražičky
    to, že lepší pražičky umožňujou lepší kontrolu nad tím profilem, sice hraje nemalou roli
    ale, primárně jde o to jak kdo praží, ne tolik o to, na čem konkrétně praží
    samotná lepší pražička není zárukou jakéhokoliv výsledku, spíš je jen nutnou podmínkou špičkového výsledku
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    LAAZI: "Tak treba to v tom allegru maj v mrazaku..." - jo, to určitě... :) tam určitě dávaj do mrazáku úplně všechno :))

(samozřejmě, že ne - vůbec to neřešej)

pokud budeš mít balení čerstvý výběrovky, tak určitě vyzkoušej část odsypat, zavřít do něčeho vzduchotěsnýho s co nejmenším množstvím vzduchu uvnitř (kvůli oxidaci), a do mrazáku uložit - chuťový rozdíl můžeš porovnat hned, jak ti zůstane poslední dávka toho, co zůstalo venku... pokud toho dáš do mrazáku víc, tak to neotvírej hned, jak to z mrazáku vyndáš, nebo se ti zmrzlá zrnka hned orosí (vzdušná vlhkost se vysráží na studeném povrchu), a v tu chvíli se začnou rychle kazit - obzvlášť, pokud už zůstanou venku, ale nejen tak, ani když je do mrazáku vrátíš, tak už to pak nebude ono.

Může pomoct si udělat několik menších balení, třeba tak na týden spotřeby, a tahat je z mrazáku postupně. Taky se osvědčilo vakuování - tím se odstraní vzduch/kyslík, a zajistí se odolnost proti vlhku, takže to pak v mrazáku vydrží fakt dlouho
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DEIKSAC: na zrnka
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Levnymu kafi na zuby nekoukej :)
    KEJKLIR
    KEJKLIR --- ---
    ADAM: potvrzuju to samé. Hayb z Allegra, 1kg Tropiku - včera dorazil a pražení stejně jako ty - 7.7.
    Taky jsem si v popisu ničeho nevšimnul, příště dám bacha.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LAAZI: Ja tohle udelala s poslednima x pytlikama uz asi tri nebo ctyr kafi, co mi chutnaly mnohem vic nez vetsina ostatnich… a bylo to o dost lepsi, nez kdyz se nechaly starnout v pokojovy teplote. Uplne topovy, jako v max. kondici to obv. nebylo, ale pomohlo to dost
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    LUCIASHECK: Tak treba to v tom allegru maj v mrazaku. Nicmene me to video privedlo na myslenku, ze si hodim par pytliku v pytliku do mrazaku jako zeleznou zasobu pro pripad, ze nezvladnu logistiku a kafe mi dojde.
    Doposud jsem tyto situace resil tak, ze jsem vyhrabal v komore nejake tchibo, ktere jsem pred pul rokem dostal od pribuznych protoze prece piju to kafe, takze i pri pouhych -18 to bude imho furt upgrade.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    LUCIASHECK: máme teď v nabídce promytou etiopii, zatim nejvíc mi chutnala 5 týdnů od pražení. prazici stroj udela dost velky rozdil (buben vs "vzduch") + zabaleny/zataveny pytlik? dva mesice od prazeni bude v pohode, been there, done that
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    MESKALITO: prostě si to vochutej!
    Každý ať kupuje co mu chutná.
    :-)
    Možná někde na světě je i 1kg kávy ca 5 korun! To určitě stojí za ochutnání.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MESKALITO: Ze zvedavisti jsem kouak, co rikaj internety a je sranda, kolik je kolem toho mytu a co si kdo jak ne/pamatuje. Treba jeden typek byl prekvapen, ze je dobry nechat kafe tejden vydejchat, protoze si to blbe zapamatoval a s azil se kafe vypit do tejdne od uprazeni :)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    LUCIASHECK: něco dobrého neboj. Jen to bude tak ty 2 měsíce trvat, abych všechny balil stejný den po pražení
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MESKALITO: To záleží, jaké kávy ;)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    navrhuji udělat pokus, všem kdo mě do PM pošle jméno a nějakou zásilkovnu+email (žádné zneužití, jen pro tyto účely), tak mu pošlu třeba 4x100g jedné kávy s větším rozestupem od pražení, kdo to seřadí podle datumu dobře, dostane ode mě nějaký dárek a já rád změním názor.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    LUCIASHECK: pražička to dělá dost, já bych zase nechtěl mít kafe na stole do 14 dnů od pražení. ale chápu že to každý může cítit jinak
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LAAZI: Ale jenom když to tam dáš hned. Ne že to necháš vyčuchnout a pak to tam vrazíš :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam