• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JADER_NOMAK: Ohnisková vzdálenost je fyzikální veličina, jež je jednou daná konstrukcí objektivu a nazdar. Že máš menší čip, čili z obrazu objektivu vysekáváš menší část, než na kinofilmu, znamená, že se ti mění úhel záběru; ohnisková vzdálenost zůstává stejná.
    Nové i staré objektivy mají na sobě uvedenou ohniskovou vzdálenost. Vždy budeš muset přepočítávat, abys měl představu "jako jaké ohnisko se to bude chovat".
    JADER_NOMAK
    JADER_NOMAK --- ---
    Ahoj, mam takovej dotaz, přešel jsem z kinofilmu na digitální zrcadlovku. Mám 28mm a 50mm, díky crop faktoru se mi z toho stali uplně jiná ohniska - pro mě vše krát 1,5. To jsem pobral. Ty novější objektivy mají na těle stále ohniskový vzdálenosti podle kinofilmu, takže vždy musím přepočítat faktorem nebo od nějaký doby se to už píše přepočteno? Díky a netlučte mě :)
    YNZA
    YNZA --- ---
    to mam z toho ze sleduju jen paladix :) 2000 se mi prave zdalo moc no, ale videl sme je jen za tudle cenu
    YNZA
    YNZA --- ---
    jenze ty mas stribrnej nikon, to bych si nedal, no, mozna jo
    YNZA
    YNZA --- ---
    a vubec ty vas diskuse s pičičipama!...
    jakej analog mam koupit, mam jen afs a D skla, ma cenu jit do F80? (2000kč)
    nebo staci F65? (ani ne litr), F75? druhy roller lajk ze, ale co čreva? je tam velkej rozdil? hlavne v mereni, rychlost af me netankuje
    chci to na občasny momentky, zadny umelecky veci (mesic dva nabitej film ve stroji normalka),
    mel sem dlouha leta praktiku mtl5 a obcas bych si zas rad neco uďál na film pac mi to chybi (temna komora by byla)
    YNZA
    YNZA --- ---
    LUKAS87: no do AW jo, jen 1.5L, do tamracu fakt jen 2x0.5L. takze dalsi bude proste hlinikova flaska na karabine, treti batoh nekupuju!
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    ULTRAMARINE: nemusis opakovat co pisu, ja si to, narozdil od jinych, pamatuju docela dobre ;) Nevidim v tom souvislost, to jako vsichni, kdo si koupi bezzrcatko, tak "nesmeji" (ty uvozovky nejsou nahodne!) fotit streetphoto? Tahle logika mi z tveho komentare plyne (chudak potom teda Sony s jeho RX1, co?). Na streetphoto je zcela nepochybne naopak plus, nemusis fotit s fotakem nalepenym u oka, originalnim uhlum zaberu se tak meze nekladou. O tom, ze lze komponovat a fotit zaroven (nebot ostrici bod je prakticky po cele plose zaberu diky CDAF), netreba snad psat.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    PLAYER: cituji te "...coz je u fotaku zamereneho asi primarne na streetphoto celkem prusvih, pokud bude chtit nekdo pracovat s malou DOF a ne vse strilet po vzoru Lajkaru na f11 s predostrenim, ze ano."

Proste reaguju na to co si psal, myslim, ze to neni tak slozity v tom videt tu souvislost.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    ULTRAMARINE: a jak tvuj prispevek souvisi s rychlosti AF?
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    PLAYER: Kdyz nekdo bude chtit pracovat s malou DOF, tak na to nebude mit kompakt a koukat na to pres display...
    TWARR
    TWARR --- ---
    prej si me tu ten latentni homosexual bere do ust, i kdyz ho nevidim. dneska je fajn den ;)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    REPLIKANT: to byla narazka ja twarrovo nove oblibene slovicko, vis? Nicmene je videt, ze nestiha tak rychle jako napriklad Peny vyhodnocovat zaostreni a to "dychani" je pomale, coz je u fotaku zamereneho asi primarne na streetphoto celkem prusvih, pokud bude chtit nekdo pracovat s malou DOF a ne vse strilet po vzoru Lajkaru na f11 s predostrenim, ze ano.
    Olympus PEN E-P3 Super Fast Low Light AF Speed - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=wSWb_LfOE20

Olympus Pen E-P3 Focusing Speed - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=YPuWEWExbYI
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    PLAYER: Neber to nějak osobně, jak máš často ve zvyku, ale co to má jako bejt za video, ostří cca na hyperfokální vzdálenost, cca 4 posobě, vůbec tady nechci zpochybňovat tu rychlost, ale zrovna z týhle situace NEJDE absolutně nic poznat IMHO.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    YNZA: Ty do toho tu flašku nenarveš? Taky ho mám doma.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    A je tento AF legitimni, nebo je nelegitimni?

Nikon Coolpix A AF Test - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=D-S8lM_NLh8

BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    TWARR: Tak určitě! Mě ale víc než legitimita k technologii a konkurenci zajímá absolutní hodota výkonu. Když už nejsem shopen stvořit fotku zajímavou komposicí, tak ať je alespoň ostrá a nezašuměná. Proto skoro nevyndám z kapsy starý dobrý XAčko. Ale fuj, to už jsem ouplně OT;-)
    TWARR
    TWARR --- ---
    no v2 je hlavne osklivej fotak, fakt osklivej :)) me ten vystup toho jednopalcovyho cipu prijde zcela legitimni k techologii a konkurenci, tam akorat vycniva rx100, ale ta ma zase jiny faily :)
    ale ja jsem ted spokojenej i s iphonem zejo, proste best fotak, porad v kapse a ready :))
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    He, tak postupně:
    MENTOL_: Měl jsem V1 půjčenou asi půl dne, relativně krátce po představení a zanechala takovej dojem, že jsem ten systém na dobro odsoudil a přestal sledovat. Takže ve světle Tvých argumentů (V2 neznám) jsem se možná trochu unáhlil. Ok. Dík za uvedení do obrazu. Jinak jako stran koncepce jsem byl původně z 1 systemu taky nadšenej. Proto jsem ho zkoušel...

ULTRAMARINE: Se 100-300/4 na tomhle čipu se dá koukat na měsíc, ne? Tam už IMHO víc obraz degradují rozptylové podmínky, než čip samotný. Ale opět, viz můj předchozí odstavec.

TWARR: Jo, porovnávat různý velikosti čipu nejni úplně košer, máš pravdu. Nechal jsem se trochu unést. Sám jsem před časem porovnával výstup bez ohledu na technologii, jakou ho bylo dosaženo. A u Panasonicu jsem nemyslel 1,4/25, ale spíš 24/1,4 jako širokej konec u DMC-LX7 (evidentně máme každej na mysli jinej segment trhu). Nicméně když si to počítám, jsem vlastně fakt úplně jinde;-)
    Nevim, no, do optiky / konstrukce objektivů evidentně moc nevidím. Nejpravděpodobnější mi porád ale přijde, co napsal kolega MENTOL_: ...vzali co jednoduše měli...

Můj favorit tahle krabička tak jako tak nejni...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam