• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: sry za delete. sem opravoval hrubku... stale se bavim jen o zkresleni. DOF a bokeh samozrejme taky bude rozdi ale to jestli mam pozadi ostre nebo ne pro me kompozicne dulezite je taky.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Podle tebe obvyklá fotografická praxe znamená, že objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností má proměnný zorný úhel? :D
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: Bokeh nezahrnuju do pojmu zorny uhel.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: zrovna s portretem te uz vubec nechapu. preci neni stejne, kdyz budu fotit z dalky na 200mm nebo z blizky 20mm. kdyz tomu rikas identicka kompozice, tvoje vec, predpokladam ze si uz nic vyjasnovat nemusime. ja tomu rikam jen stejny vyrez. kompozice pro me neni jen o vyrezu.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    YNZA: Sežeň si spíš F90x. Sice je to starší mrcha (= horší AF a trochu jiný ovládání), ale obecně spolehlivější.
    Vyhni se obloukem F60, F65, F70 a F75.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    LUKAS87: spravne, neohybas si jejich vyznam do obvykle fotograficke praxe.
    To s tim mensim zornym uhlem (cti: stojim na stejnem miste) bude zajimat leda WL fotografy, kteri mimochodem musi mit z nove D7100, s virtualne dvojnasobnym crop factorem, velkou radost. V ten moment je to presne tak, jak pises.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Z čeho usuzuješ, že neuvažuju jako fotograf? Z toho, že používám korektně fyzikální pojmy a neohýbám si jejich význam podle toho, jak se mi to aktuálně hodí?
    Budu se trapně opakovat, ale menší snímač = menší zroný úhel, což je z uživatelského hlediska ekvivalentní k nasazení objektivu s delší ohniskovou vzdáleností. O perspektivě se přít nebudu, jelikož záleží na tom, jak daný pojem definuješ. Nepodsouvej mi něco, co jsem netvrdil (o perspektivě jsem nic nepsal).
    YNZA
    YNZA --- ---
    kluci nechte toho a reknite mi esli mam koupit tu F80 nebo ne
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: Jako fotografa me zajima hlavni motiv. Pokud se budem bavit treba o klasickem portretu (cca ramena&hlava), kdyz trubky nejsou dostatecne jasnym prikladem, tak s ruznymi ohnisky objektivu muzes preci dosahnout identicke kompozice portretovane osoby v zaberu.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: a btw to nerikam... .) jen rikam ze pro me dulezita je.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: no tvaris se jako by ti prisla fotka, co ma ulne jinou perspektivu jako ze ma stejnou kompozici...
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    LUKAS87: ty neuvazujes jako fotograf, ale jako matfyzar. Coz me, a budu se opakovat, v tvem pripade nijak neprekvapuje a lito mi te urcite neni. Me jde o vysledne fotky a pokud tobe mensi snimac dela mensi zorny uhel, neprodluzuje ti ohnisko a nemeni ti perspektivu, tak si to uprimne uzij. Me ovsem ano.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Je hezký, že se něco domníváš, ale když už to děláš, tak se laskavě domnívej se správnými pojmy...
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: z ceho vyvozujes, ze je mi perspektivni deformace lhostejna?

MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: kdyz chces byt jen jako vetsina fotografu... mi holt zalezi i na perspektivni deformaci, je pro me v kompozici dulezita
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: domnivam se, ze vetsine aktivnich fotografu zalezi na kompozici prioritne, takze nejake stani na jendom miste a z toho vyvozovani vselijakych zaveru je pro ne bezpredmetne. Proto jsem se ohradil vuci tvrzeni lukase kdyz napsal, ze se ohnisko nemeni.

Vzdyt je to stejna story jako ohledne DOF. Kdo nebere v podtaz kompozici, tak take bude tvrdit, ze s delsim ohniskem mas DOF mensi, nez s ohniskem kratsim. Jenze tenhle nefotograficky Neffovsky pristup muze zajit az do extremu, kdy budu pravdive tvrdit, ze s komapktem s pidi snimacem udelam mensi DOF, ze se stredoformatem.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Prdlajs perspektiva. Změnou plochy snímacího média se ti změnil úhel záběru. Což jsi vykompenzoval pro jednu určitou vzdálenost změnou stanoviště. Pokud to nechápeš, pak seš možná fotograf, jak o sobě sám hrdě prohlašuješ, ale zároveň by ses měl vrátit na základní školu a doplnit si elementární mezery ve svém vzdělání v oblasti geometrie. Pokud tvrdíš, že ty dvě fotky maj stejnej zornej úhel, pak ho buď definuješ jinak, než je obecně zvykem, a nebo se mýlíš a nejseš ani schopnej přiznat si to. Lituju tě.

Sice na wikipedii odkazuju nerad, ale nedá mi to:

Zorný úhel je vyznačen a definován poměrně jasně, stejně tak i úhlopříčka snímacího média a ohnisková vzdálenost.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: njn, pro tebe je holt ohnisko synonymem zorneho uhlu, takze se ti "meni", protoze ten uhel se samozrejme s mensim snimacem meni. ze se NEmeni deformace perspektivou (kdybys stal na stejnem miste) je ti holt jedno. ze ma FX vetsi zorny uhel asi vsichni vi. ze se tomu pak lidove rika ze se meni ohnisko je pro tebe asi dulezitejsi nez to, jak dane ohnisko deformuje perspektivu.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    LUKAS87: rika se tomu perspektiva.

MORPHLER: tvrdit, ze se perspektiva zmenila vlivem vzdalenosti k objektu a nikoliv ohniskem objektivu je totez jako tvrdit, ze kompakty maji maly snimac proto, aby mely kratkoohniskove objektivy. Ja vzdycky budu tvrdit, ze to je naopak a sice ze objektiv je kratky proto, protoze je maly snimac.

MISTERX: na tento argument jsem se tesil, divim se, ze jsem se ho dockal az ted. Me jako fotografa zajima kompozice, tedy to, co vsechno mama v zaberu. Pak je logicke, ze abych ziskal stejny zorny uhel, musim popojit.

MORPHLER: ohnisko objektivu se vzdycky uvadi ve vztahu ke konkretni velikosti zaznamoveho media a ma tedy vzdycky dany konkretni zorny uhel. Z nejakeho duvodu se jim stal kinofilm (36x24mm). Jakmile je zaznamove medium mensi, je logicky mensi zorny uhel a na vysledne fotografii budeme mit tim padem vysledek z jine ohniskove vzdalenosti, nez jakou nam udava napis na objektivu.
    YNZA
    YNZA --- ---
    vsichni mate pravdu a uz jdete spat proboha
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam