• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ADAM:

- jde o implicitní náklady.
    - vložil jsi 10000 vybral jsi 18000.
    - spořící produkty jsou.

ADAM
    ADAM --- ---
    ROMANET: k tvým otázkám:

- porovnávat to mohu proto, že jestliže vložím 500kč nebo 10000kč, vždy mám naprosto identický výnos (v procentech). za rok 2005 např. 39.52%.
    procenta jsou relativní částka. nezávislá na absolutní výši investice. v prvním případě jsi v roce 2005 vydělal 197kč a ve druhém 3952kč (-poplatek 3%). matematika ti něco říká?

- těch 80% taky nechápu, kde jsi vzal. já jsem psal: 3.9% k dnešnímu dni, pokud jsi do fondu vložil 25.9.2006 libovolně velkou částku. čistého, očištěno o poplatky..

- na spoření by měli být jiné produkty. potíž je v tom, že nejsou. v čr zkrátka banky nefungují jak by měli, takže proto navrhuji spořit do fondu.
    že nese svá rizika, to jsem psal v prvním příspěvku. například za rok 2001 byl fond 6% ve ztrátě.
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    ROMANET: velká rizika nechcvi, ale malé riziko jsem schopná akceptovat, prtoože je pořád lepší trochu riskovat než mít trapný spoření ze kterýbho nic neni a ještě ti ho vytunelujou. navíc se to dá kdykoliv bezplatně zrušit, což mi taky vyhovuje.
    možná bude nejjednodušší zajít na anděl a zeptat se nějakýho poradce co mi doporučí a kam ty prachy jako posílat. i když z 500kč investorky nadšený mco nebudou :)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ADAM: napsals 80% za pár měsíců. argumentuješ tu nějakejma podivnejma číslama.

čez za tři dny 55% znamená při 10% čezu v porfoliu cca 90% denně růst.
    fakt tomu nerozumím nebo nedáváš plné irmace.
    ADAM
    ADAM --- ---
    RETESKA: zajdi tam na andělu. řeknou ti tvuj variabilni symbol, každej fond ma svuj specifickej symbol a posilej tam každej měsic kolik chceš. jednou za rok ti domu přijde sumarizace, jak si fond vedl - to záleží na výkonnosti akcií, které v tom fondu jsou. jestli věříš české ekonomice, kupuj český akciový fond.
    peníze vybrat mužeš kdykoli. - s občankou přijdeš na anděl a do tři dnu maš peníze na učtě.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ADAM: já nechápu jak můžeš porovnávat 500 a 10000, nechápu, kde jsi vzal 80% zhodnocení za pár měsíců, nechápu, jak můžeš fond doporučovat někomu jako spořící (fondy mají svá velká rizika).

fond je podle mne ok, když máš hotovost a nevíš, co s ní. pak je to ideální. ale na spoření jsou jiný věci a z těch pak ty naspořený částky klidně cpát do fondů.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ROMANET: jistě. taky mluvíme o dlouhodobé investici. tohle byl konrkétní příklad ze současnosti. byly samozřejmě mnohem lepší období. např. před dvěma měsící mi udělal čez za tři dny 55%. ale to sem nepatří. to už není fond a s fondem toho nikdy nedosáhneš. tabulka výkoností za jednotlivé roky tam je:

Rok 2001 2002 2003 2004 2005 2006 YTD
    Fond -3,47 -5,56 48,02 19,68 34,15 12,00

čili přeloženo do běžné řeči: v r. 2003 výnos 48%. v roce 2006 12% (ne PA ale k dnešnímu dni).

kumulovaný výnos za posl. 5 let 218,20%.

před pěti lety jsi vložil 10300 kč. dnes máš 21800kč.

nezajímají tě žádné dotace našeho debilního státu.

tak vyplatí se to nebo ne?
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    achjo já i když si to přečtu tak tomu moc nerozumím, já bych potřebovala prostě tabulku kde by bylo napsáno kam mám dát kolik peněz a kolik se mi z toho může vrátit a já bych si vybrala :o/
    já se bojim že si tam něco vyberu, přihlásim s ek tomu, a pak zjistim že na to nemám a jsou v tom nějaký šílenosti.
    prostě aby mi někdo řekl: tady do toho fondu dávej měsíčně 800, můžeš si to vybrat za rok nebo kdykoliv pozdějc. a já bych to tak udělala.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ROMANET: nechápu, co na tom nechápeš. je uplně jedno kolik maš v absolutních číslech. procenta jsou procenta. ja taky začal s 10tis. a pitomým fondem.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ADAM: a taky nevidím žádný rok, kde by fond dosáhl takových úspěchů jak ty popisuješ, tedy 80% za pár týdnů...
    ADAM
    ADAM --- ---
    konkrétní příklad na základě aktuálních cen:
    pokud jsi 25.9. vložil do fondu 1000kč (1030kč zaplaceno na učet ing - 3% je poplatek), pak má tvá investice dnes čistou hodnotu 1071kč. to nám dělá čistý zisk 3.9% za necelý měsíc. peníze mužeš bez jakéhokolik poplatku za tuto cenu kdykoli vybrat.

jen na okraj: tento zisk (3.9%) by byl naprosto identický i při částce třeba 100tis kč.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    já nechápu, kolik podílů si koupíš za 500kč :)

já fakt nechápu, proč by měl člověk, který může spořit pár stokorun jít do podílového fondu... to fakt nedává smysl...
    ADAM
    ADAM --- ---
    ROMANET: jakých poplatků voe? poplatek je v % pro všechny stejný bez ohledu na to.

dám příklad. loni v 08/05 jsem tento fond koupil za cenu cca 1900kč/kus za celkově 10000kč (převedeno na učet ing 10300kč).

za pář měsíců jsem vybral 18tis kč.

kde jsou ty poplatky které se nevyplatí?

ale btw - do českých titulů bych v současné situaci nešel - ceny jsou příliš vysoko.

zvážil bych třeba tendle http://www.ing.cz/cz/products_and_services/ing_fondy/podrobne.html?isin=LU0104531511
    (a nebo klidně jinou společnost než ing) zajimavé nabízí ještě třeba čsob (ale je třeba dobře vybírat) a hsbc (ale tam je min investice 50-100tis kč)
    ADAM
    ADAM --- ---
    ROMANET: ale prosimtě šmudlo.

ten tvuj odkaz má drobnej problém - "D" na konci názvu fondu. to znamená dividendový fond.

to je něco jiného, o tom jsem nemluvil.

toto je příklad obyč podílového fondu.
    http://www.ing.cz/cz/products_and_services/ing_fondy/podrobne.html?isin=LU0082087353
    min. investice 500kč.
    pokud chceš vložit 500kč, musíš převést na učet 515kč. veškeré další počty a výsledky jsou již očištěny o poplatek za správu.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    RETESKA: no myslím, že fondy se opravdu vyplácejí od nějakých 100tisíc korun a tu a tam stačí bankám 10tisíc. ale 500 korun je naprostá nula a tolik nemá naprosto žádnej smysl vkládat. protože po odečtení poplatků nelze dosáhnout zhodnocení.

to už jsou lepší normální spořící účty. termínované vklady atd.
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    no počkat, ale v metru jsem viděla reklamy na nějaký fond kam opravdu stačí 500.. nevíte od jaké banky to je?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ADAM: chybka je v tom, že minimální investice je 500, ale ne 500 kč, ale 500 tisíc kč.

koukal jsem na to jako puk, že by stačilo pětikilo...
    http://www.ing.cz/cz/products_and_services/ing_fondy/podrobne.html?isin=LU0120667240
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    ADAM: díky, mrknu se na to, takovýhle částky bych zvládla.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ROMANET: nevím, jestli jsem to pochopil správně. ale koukám na fond ing český akciový. minimální investice 500 kč.

nejsem si jistý, ale podle mě to je minimální úvodní investice. pak můžeš každý měsíc posílat třeba jenom 100kč.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ADAM: to zas není myslím spoření drobných částek... :)

a reteska nepsala, kolik může spořit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam