• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PSYSBEE: :))
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    by mne zajímalo, co má taková společnost z klienta, kterej vloží stovku.. to nedává žádnej smysl...
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    no u těch podílových fondů jde o to, že to není o klidu. člověk si pořád hlídá, jak na tom jeho investice je a u 500,- to fakt nemá smysl, když člověk ztratí implicitně 150,- kč jen tím, že jede sepsat smlouvu. a další peníze ztrácí tím, že se pořád kouká na kurz. hlídat si svůj podílový fond je svým způsobem práce a každý by měl vědět, od kolika peněz se mu to vyplatí. když dám 10tisíc a dostanu pak 11tisíc, tak je otázka, zda mne vlastně tisíc korun není vlastně almužna za čtení burzovních zpráv.

ing si vede v poslední době docela dobře. ale platí poučení o bublinách...

a penzijní spoření se podle mne vyplatí jinak. je to dlouhodobá investice. a zvláště s příspěvkem zaměstnavatele docela výhodná.

prostě stavební spoření, penzijní a o zbytku pak uvažovat.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    _BENNY: Ach jo, precti si to prosim znovu (budto tady v historii nebo v sazebnicich na internetu) - poplatky podilovych fondu jsou (procentualne) zavisle na vysi vkladu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ZBYNEK: no jasne, ale diskutovalo se zde, ze napr. investice 500kc do ING podiloveho fondu se nevyplati ptz clovek zaplati vic na poplatcich. takze me zajima od jake sumy to zacne byt zajimave, kdyz tam budu posilat penize kazdy mesic, ackoliv v nikterak velke vysi.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    _BENNY: Penzijni pripojisteni je zajimavy, ale upisujes se, ze musis odkladat pravidelne a nemuzes na ne dlouho sahnout. Navic vynosy (prispevky) vypadaji v prvnim roce lakave, ale v dlouhodobem hledisku az tak zajimave nejsou...
    Podilove fondy jsou volnejsi, likvidnejsi a nabizi je kazda vetsi bankovni (financni) instituce, takze si staci projit nabidky.
    Od kolika penez se to vyplati? To budu opakovat co tu psal Adam - vynosy jsou procentualni - at vlozis kolik chces, tak mas procentualne stejny vynos. Vzdy ale musis pocitat s urcitym rizikem.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    joo, to by me taky zajimalo :)
    zrovna jsem dostal v praci pridano, a zacinam uvazovat nad tim ze uz asi nastal ten pravy cas zacit si nejaky prachy i odkladat. puvodne jsem chtel pockat az jak dopadne duchodova reforma aby se nakonec neukazalo ze strkam prachy na blby misto, ale to bych se taky nemusel dockat. moje predstava je tedy: nejaky penzijni sporeni a nejaky podilovy fond.

muze nekdo doporucit jeste neco jineho nez ING (co se tyce podilovych fondu)? od kolikati penez se to podle vas vyplati? s duchodovym sporenim byc to asi zezacatku moc neprehanel, slo by asi o par stovek mesicne, ale ty podilovy fondy by me zajimaly (kdysi se mi takhle v Zivnobance podarilo nasporit si na dovolenou :)
    RETAL
    RETAL --- ---
    Copak je něco zajímavějšího? Šup, válčete. :)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    LITTLELI: Asi nejhorsi mozna investice - kdyz uz ma nekdo volnych 1500 mesicne, tak je urcite umi investovat lepe nez do blbeho pojisteni. Ale to bychom se opet vraceli k fondum a mohla by se tu zase rozhoret matematicka valka :-)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    ADAM: dej 1.500,- dostanes 150,- + 1000,- danovou ulevu, ona je teda 12.000,- uplatnuje se rocne, jsem to trosku zjednodusil. ono to neni moc, je jenom rozdil to mit a nemit. na investovani s fondy ti stale zbyde spousta penez, nikdo ti to nevymlouva :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    mrkl jsem tedy znovu na ing a příspěvek je pro 100kč skutečně 50kč.
    víte co? jdu spořít. 50% se i ze 100kč hodí.. :-)
    (teda napřed to trochu víc prozkoumám)
    ADAM
    ADAM --- ---
    LITTLELI: jasně. pokud ti stát opravdu reálně ke každým 100kč přidá 50, tak to je fantasitcký. (pokud tě o to banka ani nikdo jinej nepřipraví).
    přiznám se, že nabídky bank v tomto směru neznám, ale jsem docela pesimistickej, v tom, zda to takto hezky (v čistých číslech) funguje. pokud ano, tak není nad čím přemýšlet. (tedy vlasntě je: nad zbylýma 4ma stovkama.. :-)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    no ja myslim ze nad trojuhelnikem bude mit dost casu premyslet, az bude zajistena a mit moznost rozumnych uspor. fondy muze zkusit hned v zapeti,
    az se ji postesti mit vic tech volnych prostredku.

otazka je jestli 500Kc vsadit na jistotu nebo hrat vabang, kdyz zrovna pri tyhle sume penez jsi s temi statnimi programy schopen zajistit stejny vynos jako ty s temi fondy. prave u vyssich castek to samozrejme zacne byt jinak.
    ty programy jsou omezene aby ne dosahli i mene majetnejsi.

nebo snad chces tvrdit ze 100 Kc na penzijnim + 50 Kc statniho prispevku
    nelze povazovat za 50 % zhodnoceni? samozrejme ze ta castka je mala.
    ale je to castka jista. fakticky kdyz to dobre nakombinuje tak ten vynos
    neni uplne nezajimavy, on se totiz nikde nevali na ulici (pokud jo, chci vedet kde :o))

je to takova hra s cisly. sam se po fondu poohlednu, ale vychazim z nizsich rizik, muzu pak byt odvaznejsi.
    ADAM
    ADAM --- ---
    snad jen dodám pro retesku, že inv. trojuhelník je vztah mezi likviditou, rizikem a výnosem. sama si musíš zvolit poměr mězi nima. o ničem jiném to není.
    ADAM
    ADAM --- ---
    mě to zajimavé taky nepříjde, ale už je to zamluveno tak budiž.

vidím, že jsem vás nepřesvědčil o tom, že do fondu se vyplatí investovat i mrňavou částku, přestože výnos zůstává identický jako v případě velkého balíku peněz.
    a je jedno, zda to je 10 nebo 50% za rok. potenciál tu je. na rozdíl od penzijního připojištění, kdy ti to ve srovnání s inflací vyjde šul nul. ( na druhou stranu minimální riziko, ale i min. likvidita).

investičnímu trojuhelníku se zkrátka v žádném případě nejde vyhnout.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    LITTLELI: já bych to viděl podobně.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    no ja bych asi postupoval jinak, vzit 500 Kc a jit kolektivne investovat to mi
    prijde trosku prehnany. to se imho opravdu dela s nejakym rozumnym balikem penez rekneme s 50-100 tisici a vice.

pokud clovek nema moc penez, je podle meho lepsi vyuzit statem dotovane
    programy a kdyz je pak na tom lepe a tyto moznosti vycerpa, tak se pustit
    do dobrodruzstvi s fondy. precejen reteska je maly a ukazneny stradatel :)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    RETAL: ego romanet chytá jiné ego za slovo... to moc zajímavé není. :)

spíš čekám, kdy se lidé budou ptát na těch 60%, protože šlo spíš o 40%
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ADAM: ano 500tis byl jiný fond a to už jsme si vysvětlili. :)
    RETAL
    RETAL --- ---
    Nemažte to, je to zajímavé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam