• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAMM: bezne je mozne si zvolit vlastni bezpecnostni otazku i odpoved, nejen nutne osobni udaje rodiny (ktere ostatne az tak tajne nejsou, to uz je tezsi zjistit delku prirozeni)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Mně jméno matky za svobdna nepřijde jako moc dobrý bezpečnostní mechanismus. Zejména, když existuje bezpečnostní heslo na mlinku, na které se stejně obsluha zeptá. Ale třeba Amex je užívá taky.
    YNZA
    YNZA --- ---
    a pak se vyhodi tiskovy mluvci, takhle se to dela u nas v Trebici na radnici .)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ADAMM: to je docela vážně obvinění, že si novináří v hn vymýšlí citace.

nemá to něco společného se zavedenou praxí, že pokud se o stejném tématu mluvilo s ředitelem společnosti i s tiskovým mluvčím, mohou být oba zdroje tlumočeny jako názor ředitele?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ROMANET: překroucený proto, že jméno matky za svobodna je bezpečnostní údaj, podobně jako u paypalu vyplňuješ místo narození otce. není to osobní údaj, který by nám k něčemu byl.
    a protože ředitel vůbec neřekl to, co je tam jako jeho citace. když to včera viděl, tak málem vyletěl z kůže. nám řekl, že se skalkovou tímto skončil, protože to o jménu matky / otce, to jí vysvětlil dvakrát, ona dvakrát potvrdila, že to chápe, a pak napsala, co napsala - a jeho citaci si úplně vymyslela :(
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ADAMM: proč překroucený? když chceš účet u raifky, ani se tě nedovolí zeptat na to, jaký máš školy, co děláš a s kým žiješ. natož na matku a otce. jen mbank na těch údajích trvá a klient je buď udá nebo nemá účet.

mbank musí prostě počítat s tím, že tohle se v česku nenosí a je s tím spojeno negativní vnímání společnosti.

a tedy, co je v tom článků překroucené? že na úooú chodily stížnosti na mbank? že mbank prošetřují? (i když mbank tvrdí, že prošetřují i další banky... o čem to svědčí? že je mbank z obliga?)
    mbank si myslí, že je vše v pořádku? proč tedy vedení chce systém předělat?

jde o osobní údaje a ty může chtít jen k jasně definovanému účelu, co je to za účel u zakládání běžného účtu, že můžete hodnotit bonitu klienta? jak to spolu souvisí? klient chce účet ne úvěr. to je jako kdybys u smlouvy na mobil s o2 měl vyplnit, jaký máš rád televize, aby ti pak mohli nabídnout lepší kabelovku.

co se polska týče, je velká pasáž zákona o vývozu osobních údajů. :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ROMANET: berte to tak, že ten článek na ihnedu je ... jak to říct - lehce překroucený? ale to už je jiná kapitola.

uoou tady už bylo, prý aktuálně šetří šest různých bank. já z toho osobně žádné obavy nemám, spíš by mě zajímalo, co tady hodlají řešit: 99% těch věcí by museli jet zkoumat do polska ;)
    NELDE
    NELDE --- ---
    Mně u mBank spíše včera zarazila jedna věc - zařizuji pro manželku disponenta - to znamená nahlásit detaily, dostat poštou formuláře a poslat je zpátky. To by nevadilo, ale o platební kartu je možné zažádat až potom, co bude moje odpověď zpracovaná! Proč není možné o ní zažádat spolu s tou žádostí?
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    TOMASH: nevim teda - ja u mBank i FIO desky dostal :) a s personalem jsem problem nemel - v mB na Pankraci jsem byl dokonce z jejich jednani dost pozitivne prekvapenej.. to je proste smula na konkretniho cloveka/lempla - to se ti muze stat i v samosce myslim ;))
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    dostali několik stížností a zabývají se tím prý dva týdny. tak asi počkat.
    vedení mbanky tvrdí, že tyhle údaje (vzdělání, jméno matky, stav) nevyžadují, že je jen "bohužel" vyžaduje počítačovej systém a oni "intenzivně" pracují na tom, aby je nevyžadoval. tedy aby na nich tak trval.

jméno matky je důležitá věc, protože až klient volá na infolinku, tak se ho můžou zeptat a hele, jak se jmenuje tvoje matka. no a on když neví, tak je falešnej.

no a vzdělání, rodinnej stav a druh příjmu je jasnej rating. to je zase dobrý, že když "pak" bude klient žádat o další produkty (úvěry), tak je rychlejc dostane, protože už ho budou mít zhodnocenýho. tedy už budou vědět, že je to ženatej vysokoškolák co podnika.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---

ROMANET:
    Fakt? To jsem nevěděla.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    no uvidíme, co na to uoou, kterej to už prošetřuje.

ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    HARALD:
    TRISSIE:
    Dekuju za info, podivam se na to.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    ADAMM: Jmeno matky a otce samozřejmě nenapadáme, i proto, že formulář a logika dovolují dát jakoukoli odpověď. Na údaj o rodinném statusu a vzdělání máme jiný názor, než právníci banky (předpokládám, že zastávají výklad, že jde o zpracování OÚ na základě souhlasu subjektu údajů), ale jestli to bude vyřešeno, ideální situace. Jinak totiž různé výklady rozsekne až autoritativní výklad soudu či dozorového orgánu.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ENTENTYKY: jenže fio není mbank. fio ti na stejný přepážce umožní investovat miliony do akcií.
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    ROMANET: byla jen takova nadsazka, neasi .) - ale je proste zajimavy, ze u tehle "zdarma" bank bez poradnejch pobocek se to deje u obou
    TOMASH
    TOMASH --- ---
    ALESH: tak jasne, ja to trosku prehanim, ale prijde mi, ze v ebance je dost jiny jednani a ze to nema primou souvislost s poplatkama :)
    ALESH
    ALESH --- ---
    TOMASH: ne kazdej tam plati 19kc :)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    TOMASH: proč by ne? v bance normální člověk moc neni, je tam tak deset minut do roka? 19*12=228? za deset minut? to stačí i na nájem na příkopech.
    TOMASH
    TOMASH --- ---
    ENTENTYKY: ja myslim, ze ebanka ty sluzby nefinancuje z mejch 19kc/mesic ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam