• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ADAMM: ted nechapu proc zrovna eMAX, spis mi to dava smysl, ze tam mam hromadu penez a na mKONTO z nej posilam jen to, co chcu zrovna utratit..
    ale koukam ze pises "jeden eMAX" tzn muzu mit vic? s vice kartama? 8)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    ADAMM: mam pocit že nepsala že je nespokojená, naopak tam chce ten svůj učet s usporama nechat. a jeslti to chápu dobře tak ty vysoký poplatky má kvůli pojištění karty.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ANDR3_I: pro on-line platby je mBank v pohodě, karta je aktivovaná pro netový platby automaticky, jak si přidat kartu a účet na paypal je popsané zde: http://mbank.cz/pruvodce/faq.html?category=91

ale je pravda, že při skutečně velkých platbách v jiné měně než Euro můžeš tratit na nevýhodném kurzu. jinak účet a všechno okolo je zadarmo. po pravdě řečeno, pokud máš problém s čsob, proč tam setrvávat?

ještě ke kartám, limitům a bezpečnosti: moje rada v případě mBank je tato - mít jeden eMAX pouze na on-line platby, a převádět na něj peníze pouze v případě, že si zrovna chci něco koupit (s malou rezervou pro případný kurzovní rozdíl v den blokace a zúčtování), jinak tam žádné peníze nemám a tím pádem ani v případě zneužití karty nemám o co přijít :) pro úplnost ještě lze vždy nastavit limit pro platby u obchodníků po provedném nákupu na 0 Kč (jde to online v IB).
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ja se v tom porad neorientuju.
    1/ na karte mam limity, ktere si stanovuju, muze snad nekdo neporavnene vycerpat vic? (bych predpokladal, ze kdyz mam na karte limit 20k denne, je jedno, jestli mam na konte 21k nebo 21mil)
    2/ kdyz je to neopravnene a nahlasim to, je s tim potiz, nebo se to bez stresu vraci (visa)?
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ADAM: Nemyslela ANDR3_I spíše to že má pojištěnou kartu u ČSOB? Jestli dobře chápu kontext, tak obava je právě ze zneužití karty, ne krachu banky.
    RETAL
    RETAL --- ---
    ADAM: 25 tisíc
    ADAM
    ADAM --- ---
    každý bankovní vklad v EU je pojištěný na 20tis EUR. máš-li tam víc, (a chceš mít maximální bezpečí) rozděl to mezi více spořících účtů..
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    CASTER: no víšco tu ČSOB mám pojištěnou na docela dost peněz proto ty poplatky, ráda bych to nechala jak to je.

ANDY_WARHOL: děkuju
    CASTER
    CASTER --- ---
    Dej si uspory na nejake sporici konto (mbank, ing...) a pak uz to s tou kartou u CSOB snad nebude tak nebezpecne :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDR3_I: tohle bych rek ze je presne pro mbank, kartu na net ti daji a dokonce sem snad zaznamenal navod na paypal primo u nich
    a polatky za tohle zadny
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    takovej lama dotaz, ale snad mi někdo poradí. Mám účet a kartu u ČSOB, ráda bych si zařídila Pay Pal, ale nemůžu a ani nechci s touhle kartou, protože na tom účtu sou veškerý moje úspory a peníze. Proto je jediný východisko zařídit si účet někde úplně jinde. Jde o to aby tam byly pokud možno co nejlevnější poplatky jak za vedení tak za transakce přes interent, který budu hojně využívat. Mohli byste mi někdo něco doporučit prosím? Ze zásady nechci ČSOB protože tam na poplatcích měsíčně platim tak kolem 3stovek až pětikila. Děkuju
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    tak jako nepoznavam zatim nic, jenom ze si muzu udelat ekonto, bankovnictvi stejny, ale ted sem nasel nekde ze do leta chtej bejt uplne slouceny a ze budou pouzivat jmeno raifaisen, takze uz to proste nebude ebanka, asi mi zmenej kod za cislem uctu, doufam ze mi nebudou chtit dat jiny cislo uctu, nejaky hausnumero, kdyz ted mam takovy krasne zapamatovatelny a taky zapamatovany za tu dobu co ho mam

mimochodem dalsi vec co mi na mbank moc nesedi sou cisla uctu, to co pridelili me bych si nezapamatoval ani kdyby me tejden mucili
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ANDY_WARHOL: jako člověk od konkurence bych mohl popichovat - nicméně si myslím, že to nakonec (věřím, že fúze není žádné legrace) nemusí být taková tragédie.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    blby je ze nam z ebanky zacne bejt pomalu rajfka :(
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOFIS: Základní rozdíl je ale v tom, že mBank je tu půl roku a eBanka asi 10 let. Dneska u mBank funguje všechno, co používám, bez problémů.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOFIS: ok - platby kartou na některých českých e-shopech nefungovaly na přelomu prosince a ledna (první karty byly doručeny 15.12., takže šlo max o dobu tří týdnů).

stejné problémy měla zhruba stejnou dobu i HSBC Premiere, která se u nás bude specializovat na private klientelu (čili žádný diskont). podle mě se tomu vyhne málokterá banka nově vstupující na trh, kde předtím nepůsobila...
    KOFIS
    KOFIS --- ---
    U mBank mam konto a opravdu na me pusobi jako diskont. Protoze jsem potreboval platby kartou na netu, ktere mi na mBank na pocatku nefungovaly, zalozil jsem si konto i v eBance.

Rozdil - krome polatku za odchzi platbu - je to, ze tam co nabizeli FUNGOVALO. a to je ten rozdil. U mBanky byla spousta veci co na pocatku nefungovalo uplne korektne. A ne vsechny drobnosti jsou odstraneny - dle zkusenosti kolegy, ktery si konto objednaval nedavno.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    PETER_PAN:
    Pro výpočet těchto příkladů by bylo nejlepší udělat si tabulku v excelu a hrát si s jednotlivými vstupy. Podle toho uvidíš co a jak výnosnost investice ovlivňuje.

Funkce, které se pro tento případ použijí budou:
    PLATBA – vyhodí modelovou výši splátky úvěru na základě úrokové sazba/RPSN, počtu splátek, výše úvěru
    BUDHODNOTA – Budoucí cena nemovitosti na základě předpokládaného zhodnocení, současné ceny nemovitosti a doby ve které tě budoucí hodnota zajímá

SOUČHODNOTA – Hodnota zbývající hypotéky na základě úrokové sazby, počtu splátek a výše splátky

Efektivní výnos investice (tedy výnos jakého bys musel dosáhnout pomocí jiné investice) se spočítá pomocí fce ÚROKOVÁ.MÍRA, kde se zadává počet období, výše investice (rozdíl mezi splátkou a nájmem) a jednorázově investovaná částka (rozdíl mezi výší úvěru a cenou nemovitosti) a budoucí hodnota (Cena nemovitosti mínus zbývající hypotéka mínus poplatky RK apod.)

Při tom je potřeba dávat si pozor na měsíční vs roční výnosy (pokud jsou splátky měsíční i úroková sazba musí být měsíční apod.) a na znaménka (splátky s mínusem apod.)

Do tohoto postupu pak samozřejmě nevstupují rizika (např pokles ceny nemovitosti, problémy s pronajmutím apod.)
    NELDE
    NELDE --- ---
    T_Y_L: Ono je celkem jedno, jestli to je na vlastní bydlení nebo na investici. Pokud to máš na vlastní, tak je to o něco výhodnější, na druhou stranu šetříš na vybavení. Každý vlastní bydlení potřebuje a tak by za něj něco platil (ekvivalent nájmu). A pokud na vlastním bydlení ušetříš, tak to do toho případu nepatří - šetřil bys tak jako tak!
    NELDE
    NELDE --- ---
    PETER_PAN: Vem si hypotéční kalkulačku nějaké banky a spočítej si splátky podle celkové ceny nemovitosti a kolik z toho je tvých - to se může lišit podle podílu tvých prostředků (nad 70% jsou vyšší úroky, např. u té HB to je 5,54%). Pak si zjisti, jaká asi procenta můžeš z výnosu mít. Doporučuji vycházet z předpokladu, že použiješ stavební spoření na více lidí. Dále si zjisti předpokládaný čistý nájem (hlavně daně a poplatky na údržbu a pojištění)
    Pak počítej zvětšování výnosů za každý rok (nejlépe v Excelu, ten vzoreček se opakuje - já měl to dole za dvě minuty) - předcházející rok (základ v prvním roce) * (1,0+úrok z výnosu) +12*(rozdíl mezi splátkou hypo a za kolik můžeš byt pronajmout). Při použití stavebního ten rozdíl vynásob 1,2 za podporu (ale jsou nižší úroky), případně to kombinuj - základ na termíňák, rozdíl na SS.

Výhodnost dřívějšího prodeje je v celku jednoduchá - zjisti si od banky vývoj anuity toho úvěru a odečti zbytek dluhu od ceny navýšené o inflaci.

Na běžné bankovní poplatky můžeš kašlat, to je pár korun. Poplatky za vyřízení úvěru, za převod, atd. můžeš taky zanedbat (pokud jsou procentní, tak mívají strop a v těch nepřesnostech inflace a zisku z uložených peněz se to ztratí. Podstatné je třeba, že ty různé výnosy jsou daněné - jak z uložených peněz (tedy ne 3,5%, ale jen 2,98%), tak z nájmů. Dále musíš započítat nějakou investici na zařízení, aby se to dalo pronajmout - ta se ti inflací nenavyšuje, naopak.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    NELDE: to je zajimave, nejak takhle jsem si to predstavoval .. ted ale zkusme realizovat "na papire" jeste 3 priklady: (nemusis mi je pocitat, treba uvest co mam zahrnout - janevim placnu "poplatky pri prevodu hypotekovane nemovitosti")

- vsechno stejne, jen si nepujcujes 66,6%, ale 80%
    - vsechno stejne, jen si nepujcujes 66,6%, ale 100%
    - od jednoho z prikladu situaci kdy se po 5ti letech rozhodnu nemovitost prodat s tim ze je stale zatizena hypotekou ..
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    NELDE: Já to ale chápu velice dobře. Ještě jednou opakuji, že můj komentář PATŘIL K NĚČEMU CO JSI NENAPSAL - v tomto směru jsem se spletl. Původně jsi psal o HÚ na vlastní bydlení teď o HÚ na investici. Metodu srovnání pomocí budoucích hodnot ani u jednoho NEROZPORUJI a samozřejmě vím jak ji spočítat. Stejně tak nerozporuji pákový efekt který má investice na úvěr díky které získáš z nájmu zajímavěší výnos a domnívám se, že v určité životní fázi je to vhodný způsob akumulace prostředků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam