• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    VIDA: ode dneška ano.
    VIDA
    VIDA --- ---
    Pochopila jsem správně, že sazba Fio spořicího účtu je 1,6?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    BUNDA: tak změna, nyní je možné měnit limity (zvlášť pro hotovost, pro platby a povolení internetových transakcí) přes IB. Změna se má projevit do 24hod., ale když jsem to zkoušel tak to trvalo sotva pár minut.
    GOR
    GOR --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s Unibonem? Maji IB nebo nemaji? Nejake jine poznatky a postrehy?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ADAMM: IB jo, ale automatická splátka se nekoná :-( Což může být problém v případě nečekané nehody apod. Asi bych měl připravit nějakou instrukci pro pozůstalé :-D
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    TMA: já vím, že stoprocentní automatická splátka pro banku výhodná není, ale pro mnoho zajímavých klientů to může být zlom - zda si vůbec ten produkt pořídit nebo nikoliv. povinný účet je imho - kromě skrytého poplatku za vedení kreditky u většiny případů - čistá buzerace (v PL mimochodem mBank buď už má nebo bude mít změnu, a kreditku bude možné platit bez běžného účtu - protože ji k tomu donutila konkurence).
    TMA
    TMA --- ---
    ADAMM: Nechalo by se to ošetřit třeba pevným stropem pro spread mezi deviza nákup a deviza prodej.

Stoprocentní splátka není pro banku výhodná, pokud poskytuje na té kreditce bezúročné období jen při plném splacení. Musí proto udělat takovou akci co nejobtížnější.

A povinný účet? Tak to dopadá, když jsou informační údaje o klientovi ukládány u běžného účtu a zbytek produktů, který také potřebuje údaje o klientovi, jen využívá ty jedny centrální údaje. Z pohledu klienta taková věc smysl nedává, z pohledu IT ano (i když do jisté míry zvrácený), z pohledu typické banky (teď nemyslím mBank) pak ještě větší: účet = zdroj poplatků.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    STARDAY: já sám nejsem produkťák ani právník, ale asi bych nad tím popřemýšlel a zkusil to zakotvit v obchodních podmínkách - aby to bylo např. definované jako určitá odchylka od kurzu ČNB střed, a ta by byla v takové výši, aby to dlouhodobě bylo lepší než kurzy nejlepší konkurence.
    BUNDA: ale aspoň on-line náhled to má (je to v IB)? jo a pak bych ještě chtěl automatickou stoprocentní splátku z libovolného účtu (to třeba mBank nemá, ke kreditce musí být mKONTO - které je sice zdarma - ale stejně je to imho chyba, kreditka by prostě na běžné konto vázaná být neměla).
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ADAMM: bohužel limity jen přes telefon. Ale když jsem to zkoušel tak se změna projevila prakticky okamžitě ještě během hovoru s operátorem.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    ADAMM: a jak bys nastavil tu výši kurzu? reps. jak bys to udělal tak, aby ti spotřebitel věřil, že pro něj kurz stále zůstane výhodný?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    STARDAY: ty e-shopy jsou až druhotná věc - pro mě by bylo podstatné to, kdybych měl oproti průměru na trhu třeba o x halířů lepší kurz Eura, nic víc. tím se ti poplatek za vedení vrátí - pokud tedy nakupuješ často v zahraničí. samozřejmě by to muselo být v nějaké rovnováze, aby se to nevyplatilo až při ročních nákupech za 100k CZK :)
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    ADAMM: nějak v tom moc nevidím ty výhody pro spotřebitele. kdo je cílovka? co by byly ty programy s eshopy?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA: no... třeba to někdo jiný ocení - já mám k GE nějaký iracionální odpor, takže asi nevyzkouším. Btw. on-line nastavování limitů to má? To je ještě jedna z mála věcí, které bych konkrétně u téhle karty požadoval...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ADAMM: není tam žádný níže zmíněný příplatek, kurzy GE najdeš tu a když odpočítáš 1% které se vrátí na kartu tak to není tak špatné. Cetelem bude pokud jde o kurzy výhodnější, ale je tam moc těch ale. A jako bonus si za 10,- můžeš poslat libovolnou část úvěrového rámce zhodnotit jinam :-)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA: jak vypadá nejlepší kurz, ideálně máš-li srovnání?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ADAMM: používám bene+ a ta se tvým představám téměř blíží :-)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Účastnil jsem se teď jednoho marketingového průzkumu na téma "Ideální banka" a napadlo mě při té souvislosti, že by byl podle mě relativně velmi zajímavý následující produkt: Kreditní karta vydávaná klidně za roční poplatek v rozmezí 500-1000 Kč, jejíž hlavní výhodou by byly jednak nějaké programy s e-shopy, ale hlavně nejlepší kurz EUR/USD/GBP na trhu. Úroky by byly vysoké (cca 22%), výběry ještě horší, ale s touhle killer feature by to šlo propagovat čistě v on-linu (např. na službách typu shipto.cz) a myslím, že by to mělo velký úspěch. Sám bych si ji pořídil :)

Říkal jsem to bývalému kolegovi z mBank, který bude rozjíždět onu novou banku, co vznikne transformací Banco Popolare (koupila je anglická investiční společnost AnaCap), sice se na to nekoukal nějak přesvědčeně, ale zkusím ho zlomit :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    EXCITE: ano také mBank má (u všech karet) 2% navíc mimo eurozónu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Kreditka - máte nekdo zkusenosti, ze by banka uctovala k platbe prez zahranicni internetovy shop nejaky zvlastni poplatek?

Jde mi to,ze casto platim do zahranici kreditkou a ted mi zacla Citina uctovat poplatek +2% ke kurzu,aby z ty transkace mela ten svuj baksis.. cim se samozrejme nakupy prez net trochu prodrazujou..

Takze hledam alternativu..
    ADAM
    ADAM --- ---
    kartu tam nemam a raděj bych ji tam nedaval. použivam to jako světovej BÚ.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAM: tam šlo o podezření na únik části údajů z jejich databáze. nikdy nepotvrzeno, ale taky nikdy úplně nevyvráceno (těch lidí bylo víc a mezi jedním z mála společných znaků byla registrace na PayPay, šlo o karty různých bank)... ale nemám v ruce jediný konkrétní důkaz. já osobně tam mám kartu taky registrovanou a nic se mi nestalo. mohla to být shoda náhod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam