• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ADAMM: Já - mám 80 %, protože v těch možnostech mají blbosti...

Od kdy platí insolvenční zákon, který nabízí možnost osobního bankrotu
    Od roku 2006
    Od roku 2008
    Od roku 2010

- platí od roku 2006, dle testu až 2008... Asi by někdo potřeboval lekci právní gramotnosti a vysvětlit rozdíl mezi platností a účinností právního předpisu.

O podmínkách oddlužení ani nemluvě.

Jinak piece of cake, obzvlášť s možnostmi formulovanými jako "Debetní karta je, že můžete vybírat do mínusu určené částky ve smlouvě, s kreditní kartou nemůžete jít hluboko do mínusu."
    Hospodářským novinám dva palce dolu.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Tak kdo z vás nemá 100%? :)

TEST: Děsíte ministra financí i vy? Vyzkoušejte si svou finanční gramotnost | FinWeb.iHNed.cz -
    http://finweb.ihned.cz/c1-48585250-test-desite-ministra-financi-i-vy-vyzkousejte-si-svou-financni-gramotnost
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    fakt je ze clovek si ty limity a poplatky hlidat musi, me jenom rozcililo (tak ze sem znicil kartu) chovani a pomalost zamestnancu u rffsnbnk... no nic, nejsou zas tak spatni, ale prece, ujel jim vlak
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    NELDE: hlavni business ING v cechach je wholesale , nikoliv retailove bankovnictvi kde nabizi pouze ING konto a fondy. ING rozhodne nezije z overnightu v CNB jak tu nekdo psal :p
    FINSON
    FINSON --- ---
    NELDE: Díky za info, dám si na to pozor.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    hmmm... aha
    NELDE
    NELDE --- ---
    FINSON: Ehm, u celé řady bank to technicky nejde, protože hypo je nadstavba. tenhle paragraf je platný hlavně pro prodej hypotéky s nutností mít jejich životní pojištění atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FINSON: jj, to je možné.
    Pamatuju si, že na hypo z roku 2002 u (tehdy ještě) ČMHB jsem si musela u nich zřídit účet, s nímž se nedalo nic dělat, jen na něj posílat peníze, a dostávat k němu výpisy. A nebyl to hypotéční účet, ten jsem samozřejmě platila taky.
    FINSON
    FINSON --- ---
    TRISSIE: Aha, tak MRTVY_KENNY si tu hypo možná bral dřív... ?
    ...odmitli inkaso pro hypoteku z uctu jine banky...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FINSON: samozřejmě že mohl. Možná před mnoha lety to bylo navázané, ale minimálně v roce 2007, kdy jsem si brala u ČS hypotéku já, nebyl problém nastavit jako účet pro splácení ČSOB.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Na banky se nevztahuje ten paragraf ze Zákona o ochraně spotřebitele, že prodej jednoho produktu nesmí být vázán na jiný? Proč bych nemohl hypo u ČS platit ze svého osobního účtu u jiné banky?
    NELDE
    NELDE --- ---
    MRTVY_KENNY: Pokud máš hypotéku u ČS, tak máš nárok na slevu na Osobní účet. Horší jsou poplatky za vedení hypotéčního účtu - 150 měsíčně za jednu příchozí platbu a jeden výpis. Jinak ten požadavek na účet u nich je pro ně úspora - neplatí poplatek za clearing a pokud nemáš na běžném peníze, tak jdeš do kontokorentu (a platíš více). Osobně jsem převedl hypo do mBank, hned jak mi vypršela fixace. Nulový poplatek za vedení či sjednání, možnost kdykoli cokoli splatit bez sankcí a k tomu bilanční účet jako bonbonek.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    T_Y_L: jasne.
    mam u lowcost a mam tam na beznem uctu 0% urok. ale o mbank se nebavim, pac ta me aktualne vysava maximalne na poplatcich za vyber z bankomatu a zatim to nepresahlo 20kc mesicne. sporim (uz) jinde, kreditku nemam.

kdezto muj druhy ucet, ktery mam u ceske sporky, me nuti platit mesicne 30kc, abych na nej alespon videl (servis24) + poplatky za prevody. jen proto, ze odmitli inkaso pro hypoteku z uctu jine banky, takze to jak blbec musim prohanet timhle uctem a pekne tam porad naskakuje prichozi platba a odchozi platba. a to to jeste jde, protoze kdysi jsem to konto vyuzival aktivne a ty vsechny poplatky byly pravidelne kolem 250kc mesicne. a urok tam byl nejaky 0.05, nebo neco takoveho.

a ze by mi sporka delala nejakou vyrazne vetsi sluzbu, nez mbank, se rict neda, spis naopak. akorat mi posila nezrusitelny papirovy vypis z hypo na adresu, na ktere nejsem, protoze zenskou nenapadlo, ze kdyz menim trvaly pobyt, tak ze mozna menim i korespondencni adresu a zmenit to lze jen osobne na domluvene schuzce s osobnim bankerem. takze na to zatim dlabu. je fakt, ze porad lepsi, nez mesicne zasilane nulove vypisy AXA, kterou jsem nemel nikdy sanci aktivovat, pac mi ani po dvou urgencich neprisel aktivacni balicek. :)

T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    MRTVY_KENNY: Ty situace nejsou stejné, takže:
    1) Na běžném účtu máš zpravidla úrok (takže není pravda, že nic nedostáváš). Když půjčuješ ty bance, tak je to o úplně jiném riziku, než když půjčuje banka tobě (a to i přes nedávnou krizi). Proto je logické, že tobě banka platí úplně jiné úroky než ty jí. Tomu se říká riziková přirážka.

2) Když ti banka dá nějaký prachy, tak po tobě nechce, abys je na její příkaz kdykoliv donesl někomu jinému (do 3 dnů), nechce se s tebou radit, nechce, abys jí o tom vedl záznamy na internetu, nechce, abys kolem toho připravoval smlouvu atd. Tedy za co by ti měla dávat poplatek? Ty tyto služby ale od banky dostáváš.

Takže běžný účet je služba. Její cena na trhu odpovídá tomu, co jsou účastníci ochotni za ní platit. V ČR jsou ochotni za tuto službu platit docela dost. To je trh. Když se ti to nelíbí, můžeš mít účet u low cost banky.
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE: ING konto je spořicí účet s omezením odchozích plateb na 3 účty (definované IIRC při zřízení), takže běžný prostě potřebuješ, pokud neoptimalizuješ extrémně.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    krize je pryc decka, velikani se davi, protoze si ukousli moc velke sousto, nechme je udusit, vzpotit, pustit stavu a prelit flow ostatnim co se snazi, vsak oni to secko maj poreseny
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    T_Y_L: rozumej kdyz ja pujcuju bance moje prachy, mel bych z toho preci neco mit. kdyz pujcuje banka mi, taky si o to nereknu o poplatek a ze vratim to, co jsem si pujcil ohlodane o inflaci...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    NELDE: Neříkám, že si myslím, že ING konto není ziskové. Ale imho kdyby tu neměli pojišťovnu a investiční společnost, tak se tu s nějakým ING kontem vůbec neobtěžují. O tom že je to low cost banka se určitě nepřu.

Pro rezervy pojišťovny platí obecně jiná pravidla. Samozřejmě základem jsou dluhopisy a nástroje peněžního trhu, ale ING určitě není low cost pojišťovna :-)). To je ale zase na jinou debatu.

Naproti tomu pro KBC, nebo ERSTE jsou jejich tuzemské dcery dost důležitý business.

Ad riskantnější operace, především tu nemluvíme o změně ze dne na den, ale o procesu, který může trvat přinejmenším několik let.

a) Ano souhlas do teď to ČNB nedovolovala, je ovšem otázka jakou podobu bude mít dohled nad bankami po avizovaných změnách v EU apod. Budu rád, pokud bude ČNB fungovat i nadále tak jak funguje, ale na západě krizi dohledové orgány totálně zaspaly a imho to dílem je i jejich nepřehlednou strukturou (i pro ně nepřehlednou). A pak taky samozřejmě na ČNB není takový tlak.

b) Cena zajištění kurzu EUR CZK je skutečně nízká a spready mezi priborem a euriborem je taky minimální. Celá řada tuzemských bankovních produktů (strukturované dluhopisy, zajištěné fondy apod.) už jede na zahraničních CP se zajištěným kurzovým rizikem. Směnné kurzy by v takovém případě nebyly problém. Ostatně pro EUR banky taky nebyl žádný problém nakupovat USD sekuritizované balíčky.
    NELDE
    NELDE --- ---
    T_Y_L: Dělat ING konto jen kvůli zviditelnění značky je blbost. ING konto musí být ziskové samo o sobě. Nicméně oni potřebují zhodnocení peněz i jako pojišťovna. Protože půjčky nedělají, zbývají jim jen akcie a dluhopisy.

ING konto je lowcost banka

Ad velké banky - pokud bude masibní odliv, musí se bránit. Třeba ČS nabízí nějakou možnost nižší ceny ve svém programu služeb, KB má zase jisté nabídky pro zaměstnance firem, ČSOB mělo postžiro zdarma atd. V rámci udržení zisku to budou nabízet jako "druhou" banku.

Matičky mohou nařizovat riskantnější operace, ale (a) to moc nedovoluje ČNB (b) změna směnných kurzů se obrovské riziko. Tady je výhoda malé měny pro konzervaci bankovního sektoru. Mimochodem pro české banky by vstup do eurozóny nebyl moc výhodný - v rámci SEPA je totiž mezinárodní převod za cenu národního! Tedy lidé by mohli obsluhovat svoje finance skrze zahraniční účty.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    NELDE: No ING tu má hlavně pojišťovnu a investiční společnost. Imho se jim právě kvůli tomu vyplácí mít ING Konto jako doplňkový produkt k přitáhnutí lidí do těchto institucí (stejně jako AXA zavádí spořicí účet, i když tu asi taky neplánuje prorazit s bankou). Takže imho jim nejde o to dělat na ING kontu nějaký velký zisk, ale prostě ho udržet (ale je to jen můj názor, podklady k němu nemám).

Co se FIA týče, tak tam bych čekal velký podíl v různých soukromých projektech a firemních půjčkách apod. Zdá se mi zvláštní, že by na úrocích z dluhopisů (tedy státních) a mezibankovním trhu fungovali už jako kampelička. Ale rád se necham poučit.

Ale já myslím, že důležité je uvažovat i vývoj a kontext. Pokud by se Češi postupně začali více orientovat na běžné účty s nízkými, nebo žádnými poplatky, a to tak, že by to pocítila i velká bankovní čtyřka na objemu svých vkladů, konkurenční boj by mohl vést k poklesu poplatků.

To by znamenalo pokles zisků. A přece jen něco jiného je budovat Low cost banku na zelené louce (kdy už i expanze je úspěch) a něco jiného je udělat takovou banku z nějakého tuzemského obra.

Jak by na to pak reagovali majitelé našich velkých bank? Pochybuji, že by Rakušáci, Belgičani, Francouzi, nebo Italové dali svým dceruškám instrukce začít tu provozovat Low cost banky za účelem udržení zisku. Instrukce by spíš zněla - tak něco vymyslete a odtud je už jen krůček k nějakému "projevu děsivé kolektivní nezodpovědnosti při úvěrování" čehokoliv co bude zrovna in.

Takže neříkám, že dělat banky low cost nelze, ale imho to ještě hodně dlouho (jestli někdy vůbec), nebude převládající trend.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam