• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    HARALD
    HARALD --- ---
    VIDOCQ: Dej vědět, jak jsi dopadl.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VIDOCQ: já bych ještě doplnil, že pokud byla karta použitá k výběru z bankomatu a někdo znal PIN, tak i z vlastní zkušenosti (v mBank) vím, že nejčastější situace je taková, že dotyčný podá trestní oznámení, policie si vyžádá záznamy z kamer a ukáže se, že je to osoba blízká... chápu, že nejspíš řekneš, že to určitě není váš případ, ale to obvykle tvrdí každý. jiná situace by byla, kdyby ten výběr byl v zahraničí (protože jedná-li se o skimming, čili zkopírování karty, k výběrům dochází v podstatě vždy v cizině), ale to asi nebude ten případ.
    VIDOCQ
    VIDOCQ --- ---
    Fajn, díky za rady. Uvidíme jak to dopadne.
    NELDE
    NELDE --- ---
    VIDOCQ: Reklamovat jde vše (-; Pokud banka dává karty, které lze zkopírovat, tak je to její chyba. Nicméně trestní oznámení je v pořádku, jen nevím, jestli by ho neměla podat banka, protože ty peníze byly ukradené jí (klient je měl u ní v úschově a ona je vydala nesprávnému člověku). Těžko se ale bude prokazovat, že to bylo kopií karty. Pochybuji, že na videu bude něco vidět, ale za zkoušku to stojí.

Osobně, pokud po mně někde chce banka abych užil kartu na přístup k terminálu, tak používám jinou, než tu kterou budu vybírat.
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    VIDOCQ: Písemně reklamovat u banky. V reklamaci uvést, že transakce neautorizoval a že požaduje uvedení účtu do původního stavu dle par. 115 Zákona o platebním styku. Pokud banka odmítne nebo dělá mrtvého brouka, je dalším krokem podnět finančnímu arbitrovi. http://www.finarbitr.cz/

Zkopíroval-li mu někdo kartu i s PINem (třeba ve fake terminálu nebo čtečkou a kamerkou na bankomatu), bude to s dokazováním složité, ale ne beznadějné. Pokud je okradených víc - což je časté, pokud si s tím někdo dal tu práci - podaří se případy propojit a banky pak obvykle ztrátu kompenzují.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    VIDOCQ: No, nechci hodnotit situaci na zaklade par vet, ale obecne by to reklamovat samozrejme melo jit, banka odpovida za nespravne provedene transakce. Zkusil bych se obratit na financniho arbitra, tohle je jeden z typickych pripadu, ktere resi - http://www.finarbitr.cz

Viz take http://www.mesec.cz/clanky/reklamace-platby-kartou-zakon-je-bezmocny/
    VIDOCQ
    VIDOCQ --- ---
    Nevíte jak postupovat, když otci někdo vybral dvakrát po 10 000 z bankomatu. Přitom byl táta mimo město a kartu má u sebe. Účet má u KB a tam mu řekli, že to nejde reklamovat. Zatím jen podal trestní oznámení na neznámeho pachatele. Nicméně s tou reklamací se mi to nezdá. Podle mě by mělo být vidět z těch kamer, že to nevybíral on a tudíž by měl mít nárok na uplatnění nějaké pojistky proti zneužití nebo krádeži. Setkal jste už někdo s takovým druhem krádeže? Já o tom slyším prvně. Zřejmě se někomu podařilo vytvořit kopii té karty ale jak se dostal i k PINu, to mi hlava nebere.
    NELDE
    NELDE --- ---
    STEPNI_VLK: Hmm, hmm, skoro bych rád napsal diskutujícímu vítej v klubu. Ačkoli mě stojí výběr z bankomatu stejně bez ohledu na vlastníka, tak k GE nejdu - přeci jim nedám vydělat (-;
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    DANII_DP: Já samozřejmě také ne - zapomněl jsem na uvozovky.
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    STEPNI_VLK: ja na tom nic k pobaveni nevidim
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Kde nás banky nejvíce škubají - FinExpert.cz
    http://finexpert.e15.cz/kde-nas-banky-nejvice-skubaji

Pobavil mne tenhle příspěvek v diskusi:
    leader | 19. 03. 2011 12:59 | [93.91.150.xxx]

Pred lety jsem si zalozil ucet u GE Capital bank. Zridil platebni prikaz na pobocce (platba najmu), po dvou mesicich a notnym vysvetlovanim pronajimateli jsem se na pobocce dozvedel, ze kolegyne asi udelala chybu a prvni platbu prikazu zapsala, v te dobe, az za tri roky...drobna chybicka....misto 2004 - 2007. O rok pozdeji mi bankomat spolkl kartu (v patek navecer), takze jsem o vikendu drzel pust. vysvetleni? Dostal jsem se do nepovoleneho debetu. Na otazku, jak jsem se mohl dostat do nepovoleneho debetu, kdyz jej povoleny nemam a penize na uctu jsou, mi nikdo kloudne odpovedet nedokazal. Prestal jsem pouzivat kartu a chodil radeji na pobocku. V roce 2009 mi pred vanoci zmizelo z uctu cirka 10000Kc. Poprve v zivote jsem dostal regulerni tik v oku, jaky to byl sok. Nikde nebyl videt zadny pohyb penez, jen zustatek byl mensi, nez by mel byt. Opet zadne kloudne vysvetleni, jen za deset dni byly penize nazpet. Okamzite jsem splatil uver (samozrejme, ze s poplatkem za predcasne splaceni) a zrusil ucet (zruseni melo byt zdarma, ale dle zustatku a vybrane hotovosti mi chybelo asi sto korun, nacez jsem mavl rukou, myslel si sve a radeji odesel). Nikdy vic! Kdyby mi GE platilo za spravu meho uctu, nevratim se.
    LILIANNE
    LILIANNE --- ---
    ahoj, vím, že jsem tu trochu mimo, jelikož v záhlaví je napsáno "zkušenosti s českými bankami", ale dělám řešerši, která se týká zahraničních direct bank a chtěla bych se zeptat, jestli máte zkušenosti s nějakou directní bankou, která v zahraničí funguje? nechci po vás, abyste mi něco googlili, to už jsem udělala sama, spíš mě zajímají názory typu: "v německu funguje tahle a tahle banka, je srovnatelná s mbank" atd...předem díky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    A ještě jsem tím zaplatil vstupné na konferenci LeWeb, abych jim nekřivdil, takže 3:2 :)
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    ADAMM: Na PayPal taky funguje OK. Ale potvrzuji, že ve Státech to byla loterie. Prošla tak každá druhá platba.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    RETESKA: nojo, co s tím nadělám? ale pamatuju si, že na začátku fungování mBank byly taky problémy se zaplacením letenek na RyanAiru - takže beru, že to nemusí být nutně chyba na straně banky. takže jim ještě dám šanci, když to bude pořád špatné, no tak nic, aspoň mají slušný spořák. v cizině jsem s tím platit nezkoušel, takže o tom nemůžu poreferovat (schoval jsem si PIN někam hodně bezpečně - natolik, že ho teď nemůžu najít)...
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RETESKA: jo, mam. mbanku pouzivat normalne v obchode. na web mam virualni od kb.
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    ADAMM: to je ale teda dost bída, ne? ještě se mi nestalo, aby mi s mBank kartama nešlo něco zaplatit, to nevim jestli mám teda hledat jinou :)) ale jinak právě hledám alternativu ze stejného důvodu.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    aha, tak to jo
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    LEDOFREDO: ne, platil jsem kartou. letenky u wizzairu, easy jetu ani u norwegian.com bohužel zaplatit nešly. na amazonu jsem zaplatil. celkově tedy skóre 1:3.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    ADAMM: pockej to si jako pres axa IB poslal platbu a ona nebyla provedena ? nekolikrat ? to maj jeste bankovni licenci ? :p
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam