• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ADAMM: ja jich mam kolem sebe docela dost
    NELDE: prave ze MC uz mam...ale jo, mozna bych to s kreditkou zvladla, i kdyz mam zrovna Citi, ktera ma desne drahe vybery z bankomatu, to by potom chtelo nejakou na tohle lepsi...
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    NELDE: Nebo stačí mít v Equa 100k, což vzhledem k jejich úroku na spořícím účtu není problém mít.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Zajímavý názor, že VISA je na ústupu (-;
    CMLKA: Asi je lepší mít pro jistotu oboje (VISA&MC). Jinak pokud Zuno skončí, tak převede klienty to RB. I RB má kreditku. Pokud chceš výběry za lacino na každém rohu, tak Equa (MC) nebo mBank (VISA). První na to má podmínku obratu (posílám si 3500 týdenně tam a zpět) - dává ale libovolný počet výběrů, druhá dává až tři výběry zdarma, pokud občas platíš jejich kartou. Obecně je kontokorent ne moc dobrý produkt, protože umožňuje tunelovat účet do záporu za poplatky - lepší je kreditka.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CMLKA: Ony Visa karty jsou dost na ústupu.
    Air, Fio, Equa, GE, Citi - tihle všichni mají MasterCard
    Z bezplatných účtů má kromě Zuno karty Visa už jen mBank (když budeš chtít doporučení, rád ti ho pošlu, vyděláme oba pětikilo za založení :) , kdyžtak SZ). Kontokorent mají (ale platí se paušál i při nevyužití), první tři výběry z jakéhokoliv bankomatu za 9 Kč (nebo zdarma při obratu na kartě 2,3 nebo 4 tisíce).
    Jinak třeba v Rakousku jsem na dvou místech Visa kartou (Axa) nezaplatil, přitom MasterCardem od Citi ano.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TMA: Tak Easychange umí obchodovat i s $, takže by se asi dalo dohodnout, že ti je převedou na dolarový účet u Fio, otázkou je, za jakých poplatkových podmínek, ale to se musíš zeptat jich.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: no ja nevim, u kazde co jsem tak koukala, mi neco vadi, napr. Air bank ma karty Master card, jenom Fio ma kontokorent, ale podle me dost nevyhodnej, vybery z bankomatu - Reifka byla celkem na kazdym rohu, atd. proste na kazdy mi neco trochu vadi...plus ted mam u Zuna i kreditku
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    CMLKA: a čím žě Tě teda ZUNO vůbec oslovila, co jiní nemají?:)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    STOURAL: no ale Mbank a Fio jsou uz ty prvni dve...
    sakra, ale jak jsem se divala, tak nevim, kam od Zuna prejdu teda, zadna jina banka me zatim neoslovila moc...
    STOURAL
    STOURAL --- ---
    CMLKA: Tady se ale píše, že přežijí max. 3:)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    NELDE: tak o tom se tu bavime od zacatku ne, ze je jasny, ze vsechny tri neprezijou....
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE: Air, Fio, a tuším i Equa zveřejňují výroční zprávy a povinné kvartální informace; mBank je jen pobočka, takže je s tím problém, dohledávat to v Polsku jsem nikdy nedokázal.
    Copak Zuno nemělo sjednocené systémy od začátku?
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    NELDE: Někde jsem četl, že Equa je taky ve ztrátě, ale s tím majitelé prý počítají a jejich cílem je být plnohodnotnou bankou. Čemuž nasvědčuje i portofólio nabízených služeb.
    NELDE
    NELDE --- ---
    VANEK: Předběhl jsi mě. Nicméně se ta konsolidace dala čekat. Těch nových low cost bank je moc a jen těžko se odlišují - kdo chtěl odejít od velkých bank, tak už odešel, zbytek potřebuje pobídku ve stylu výběrů zdarma či úroků na běžném účtě.
    Docela by mě zajímala čísla Equy, Air (a Fia a mB, ale ty už asi dosáhly kritické velikosti). Osobně tipuji, že na tomhle trhu se mohou uživit max tři LC banky. Zejména pokud se to téhle vody budou snažit vsoupit i větší banky.
    Asi kromě marketingové ofenzívy (trochu mi uniká, na koho je vlastně zaměřená ta mončičáková nostalgie) se dá ještě čekat i snižování nákladů typu sjednocení systémů s RB.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Raiffeisen řeší, co se Zuno. Včetně zániku - E15.cz / zprávy
    http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/raiffeisen-resi-co-se-zuno-vcetne-zaniku-1009734
    2,5 mld ztrát za 3 roky, dobrej oddíl.
    TMA
    TMA --- ---
    PATRIKCHRZ: Zajímají mne částky v řádu $1000–$2000 párkrát do roka, pro obchodování na burze, zase mne (zatím) nezajímají zahraniční platby, protože téměř všichni američtí obchodníci s cennými papíry se nechtějí někoho bez zelené karty či amerického občanství dotknout ani dvoumetrovou tyčí. Kursy ČSOB nejsou tak dobré, aby se i na mých celkem malých objemech nedalo ušetřit i pár stovek. A večeře v dobré restauraci za uspořené peníze mne potěší víc, než zisk banky z devizových operací. Fio->Fio dolarové konverze umějí také bez poplatků za platební styk?

PATRIKCHRZ: To vypadá, že je jen pro eura.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Easychange má i "light" web, www.europlatba.cz. Nemusíš mít rámcovou smlouvu, ale platíš za to o něco horšími kurzy.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TMA: Samozřejmě.
    Já mám smlouvu s Easychange, Akcentou a Fortissimem (devizy.cz). Měl jsem v minulosti i s Interchange, ale nakonec jsem je nevyužil.

Spíše jde o výši částky. Easychange mi (zdarma) převede i částky pod 10 €. Fortissimo to udělá za stovku, ale dá dost blbý kurz. Akcenta u drobných plateb účtuje příplatky: http://www.mesec.cz/aktuality/akcenta-zvysuje-poplatky-u-drobnych-plateb/
    TMA
    TMA --- ---
    PATRIKCHRZ: Je ochotná některá z těchto společností směnit devizy i někomu bez živnostenského listu? Když jsem to zkoušel (u Exchange s.r.o.), tak mne odmítli, protože nejsem podnikatel.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MAKOSHARK: Kdybys potřeboval mám VIP kartu, ale ani tak to asi nebude žádná hitparáda 13,20). Ale můžeš zkusit smlouvat :)
    Ohledně dvojí směny - no jak kde. V Praze vím o dobrých směnárnách, kde mohu hlavní měny nakupovat s minimálním spreadem (cca půl procenta), ale kdybych tu byl jako turista, tak asi budu měnit na Václaváku se spreadem 30 %. Takže je to o tom, jak výhodně tam zvládneš € nebo $ koupit. Pak se může dvojí směna vyplatit i nevyplatit.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    PATRIKCHRZ: Dík, jejich nákupní cena 10 Kč je nicméně opravdu k ničemu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam