• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    MITSU
    MITSU --- ---
    PATRIKCHRZ: a můžeš mi popsat obchodní nodel Equa Bank, když si myslíš, že nevydrží? Meziměsíčně jí rostou aktiva o cca miliardu, tak co by na tom nemělo vydržet?
    Mimochodem hypoték dělá více než např. GE. A jako jediná má firemní bankovnictví, které generuje obecně větší zisky než retail.
    YARIN
    YARIN --- ---
    PATRIKCHRZ: "Zuno a Equa snad jen jako druhý účet, tak nějak nevěřím, že tyhle dvě banky vydrží, zejména business model Equa mi přijde jako dlouhodobě neudržitelný." muzes trochu rozvest proc si myslis, ze se equa neudrzi? dik moc
    WERT
    WERT --- ---
    FLAD:
    ADAMM:
    PATRIKCHRZ: dik za info…co jsem ted prochazel tak na me nejlip pusobi FIO a AIR BANK.

Chci to zaridit tento tyden.

Dulezity pro me je: vybery vsude mozne bez nejakejch poplatku idealne nebo radsi pausal tak jak je to u velkyho tarifu u Air bank.

Pak me zajimaj vybery z bankomatu v EU nejlip zadara… samo :)
    A pak potrebuju vybery mimo EU -US/CANADA nejak rozumne… a samozrejme nejak smysluplny konverze.

s tim amet enkdo zkusenosti.

Pouzivam prevazne to mobilni bankovnictvi mel jsem za to ze Air bank to am prakticky nej… ale fio taky nevypada zle, ac by zaslouzilo kompletni redesign, tim myslim i logo apod:)

+ potrebuju asi jeden ucet soukromej a jeden na podnikani. Tak nevim :DDD

Zuno je mi nesympaticky jelikoz je to reiffka
    mBank me prijde pro lidi kterejm tam spis prijde jen duchod :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Dodal bych, že možnost vybrat si login má i equa (kterou podle svého popisu nemáš). mBank pokud vím také nabízí dlouhou historii (10 let ji ale nemám).

Možná bys mohl ještě napsat o jedné věci, čím se liší ty účty a to jsou platební karty a nastavování limitů podle potřeby.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    WERT: Jak píše Adamm, na trhu je toho dost, stačí si jen vybrat. Účet včetně převodů a karty zdarma nabízí.
    Bez podmínek: Air Bank, Fio, mBank, Zuno
    S podmínkami: Equa (obrat 10 000 Kč nebo objem prostředků na všech účetech včetně spořicích 100 000 Kč), Poštovní spořitelna (průměrný zůstatek 15 000 Kč), GE (obrat na účtu 7000 Kč, nebo účast na akci Lovec a Kořist - http://www.mesec.cz/clanky/genius-gratis-novy-ucet-uplne-zadarmo-podle-hry-lovec-a-korist/), Česká spořitelna (obrat na kartě 7000 Kč a nevyužívání služeb pobočky), CITI (obrat na účtu 25 000 Kč a jen 10 odchozích transakcí, ale zase 4 výběry z jakéhokoliv bankomatu)
    Běžný účet zdarma nabízí ještě Wüstenrot (bez podmínek), ale nemá k němu kartu

Já jsem podobný extrém jako Adamm, takže mám všechny čtyři bezpodmínkové a k nim ještě tu GE a Wüstenrot a využívám služeb ještě dalších bank i když tam nemám běžný účet.

Pro mne je u běžného účtu naprosto rozhodující internetové bankovnictví a tady pro mne hraje prim FIO. U žádné jiné banky jsem nenarazil na možnost vyjet si pohyby za mnoho let (účet mám ještě z dob, kdy byli záložnou, tedy 2006 a pohyby od založení stále vidím) na jedné stránce a prohledávat v něm přímo v prohlížeči přes CTRL+F. Internetové bankovnictví FIO je velmi "lehké", funguje mi i na tom nejobskurdnějším prohlížeči, třeba do Air Bank se z mého BlackBerry přes Operu Mini ani nepřihlásím.
    Velmi milým detailem je naprosto svobodná volba uživatelského jména a hesla, bez povinných znaků. Jak mám spoustu účtů, tak se mi stalo, že jsem v tu nejméně vhodnou chvíli si nemohl vzpomenout na přihlašovací údaje - zejména neměnné uživatelské jméno do banky, s FIO jsem tento problém nikdy neměl.
    Některé banky dokonce ani historii účtu delší než rok nebo dva neukládají (určitě Poštovka a Česká spořitelna) a vzhledem k tomu, že promlčecí lhůta různých plateb je nejméně 3 roky (někdy také deset let i déle), člověk si tím zadělává na problém.
    Někomu zase nebude vyhovovat řídká a nerovnoměrně rozšířená bankomatová a pobočková síť FIO a krátké pokladní hodiny. Zdarma je totiž 10 výběrů z jejich bankomatu (plus ty na přepážce, pokud jsou vyšší než 1000 Kč), z cizích je výběr jen při obratu nad 4000 Kč (za každé 4 000 Kč je jeden výběr z cizího). Na druhou stranu ty výběry lze "spořit" a použít klidně i za několik měsíců po realizaci plateb.

S klidným srdcem ale doporučím i mBank - tady je výhoda 3 výběrů v měsíci z jakéhokoliv bankomatu za 9 Kč nebo zdarma při splnění podmínek obratu na kartě (2, 3 a 4 tisíce), nebo Air Bank, pokud máš blízko jejich bankomat - ovšem to jejich IB je hrůza.

Zuno a Equa snad jen jako druhý účet, tak nějak nevěřím, že tyhle dvě banky vydrží, zejména business model Equa mi přijde jako dlouhodobě neudržitelný.

Pokud by sis zřizoval některý z účtů, můžeš využít "doporučení" a realizovat tak zisk:
    Equa 150 Kč
    Zuno 300 Kč
    mBank 500 Kč
    Stejný bonus dostane i "doporučitel", takže jsem ti přes SZ samozřejmě milerád k dispozici :D
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    WERT: stačí omrknout diskusi trochu dozadu, řeší se to minimálně jednou měsíčně. vybrat si dnes v zásadě není problém: mBank, Air Bank, Equa, Fio - všechny mají svá malá plus a mínus, ale vyjdou tě na poplatcích řádově míň.

Pokud chceš přesnější odpověď, řekni, co přesně děláš / potřebuješ. Např. pokud pracuješ hodně s hotovostí, tak si vyber Fio. Pokud máš blízko Air bank, tak ti bude míň vadit, že zadarmo máš výběry jen z jejich bankomatů. Pokud naopak chceš vybírat hodně, Equa má 10 výběrů měsíčně zdarma z libovolného bankomatu.

Nakonec, vzhledem k tomu, že zadarmo jsou všechny (u Equa při obratu 10k měsíčně, což snad není tak strašná podmínka), tak je taky můžeš mít všechny - já je třeba všechny mám (uznávám, že to je docela extrém). mBank bude velmi brzo radikálně měnit IB, tak možná stojí za to si počkat s čím přijdou (ať už by to pro tebe byl impuls pro nebo naopak důvod proč mBank nebrat).
    DYNK
    DYNK --- ---
    WERT: to musis mit hodne plateb z/do zahranici, ne? S eKontem Komplet si nedokazu predstavit jak jinak nasbirat tech cca 8500 Kc rocne na poplatcich..
    FLAD
    FLAD --- ---
    WERT: A nejaky pozadavky mas? Treba prikazy, platby kartou, styk se zahranicim? Nebo ti staci ta mobilni aplikace?
    WERT
    WERT --- ---
    tak poradte jaka banka je ted nej?

mel jsem odjakziva eBanku ale ted uz me Reiffka jenom stve… nehlede na to ze mi zas zvedli poplatky apod. Je to absolutni nesmysl proste. Stoji me to mozna desitku rocne.

Takze potrebuju banku zadara :) nejlepsi aplikace na iPhone, atd. Ted babo rad...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    VYHULENY_UFO: taky se hlasim jako jeji uzivatel ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    pro pametniky, stale funkcni a pouzivane, akorat slecna za prepazkou na me cumela jak na exota co vstal z hrobu a prej je nas uz malo uzivatelu teto hardwarove kalkulacky... :0)
    ale ja ji mam rad, klasicka dvoufaktorova autentizace...

ATAN
    ATAN --- ---
    Timto kurzem jsem ted platil kartou v eurech (equa): 27.725. To jsou takove zmrdi v CNB.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    HARALD: jakože, u mBank zadáš platbu v 9 hod a odejde až druhý den v cca 08:10? No někdy funguje tuším ještě jedno odesílání kolem 16 hod, ale snad jen ve dny kdy je hodně plateb?
    HARALD
    HARALD --- ---
    ATAN: Navara chtěl říct, že mBank nečekala na odeslání do večera, jako to dělají velké banky.
    ATAN
    ATAN --- ---
    NAVARA: no uplne hned to neposila, poslal jsem na equa z mbank vcera odpo a dneska rano, a prislo to po devate naraz. takze spis v 9 probehl clearing za predchozi clearingove obdobi.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ATAN: airbank taky posílá hned... problém s tím mívají spíše tradiční banky, které to cpou do overnightů
    ATAN
    ATAN --- ---
    Zajimave pozorovani. Penize odeslane z mBank do Equa kolem 8. hodiny ranni dorazily do Equa hned po 9. hodine.
    NELDE
    NELDE --- ---
    AGNES_NITT: V tom případě si jako rezervu přihoď i kreditku od mBank - bez poplatků a jako rezerva optimální.
    AGNES_NITT
    AGNES_NITT --- ---
    NELDE: Nejde mi primárně o nic extra. Účet i kreditku mám zařízenou k obrazu svému, ale když občas slyším naše kl., tak jsem usoudila, že jeden účet je málo. Obě svoje karty mám MC, tak proto ten požadavek na VISU. Ono se to hodí, když člověk vyjede za hranice čistě jako rezerva. Případně kdyby se něco dělo s mým účtem (kartou), tak je možnost si peníze přeposlat a vybrat (a to bych těch 9,- oželela) atp. Je to účet, který chci jako doplňek a nic jiného. Nemám v plánu na něm protáčet peníze ani z něj nic platit. Maximálně tam měsíčně pošlu pár kaček aby tam něco bylo.

PATRIKCHRZ: Díky za shrnutí. Ta mBank je mi sympatičtější, mým účelům postačí a bonus 500,- je fajn a lepší než 300,- :D. Nevěděla jsem o něm, takže díky za info a určitě se můžeme přes SZ domluvit. Mám v plánu účet založit buď ještě tento nebo příští týden.
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: nj. máš pravdu, je to jak píšeš. nedočetl jsem ten odstavec celý. :-(
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: Kde se to píše? Pokud vím, tak to bylo tak, že nechali kurzem Visa převést platbu na EUR, ale pak už přes deviza-prodej na české koruny.

Kdyby to změnili, bylo by to super.
    ADAM
    ADAM --- ---
    já na zuno kurzy teď koukal a píší tam, že jedou podle kurzu visa, bez přirážky.

ještě jsem to tedy netestoval, ale podle tohoto textu by to mělo být stejně výhodné jako dřív axa.

mýlím se? 
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Ano, PLUS účet je za 68 Kč nebo zdarma při obratu na kartě 5000 Kč nebo objemu prostředků u banky 200 000 Kč.

Oproti tomu účtu zdarma se liší v těch výběrech z bankomatu - neomezeně (nad 1000 Kč) z Raifky proti jednomu měsíčně a výběry v zahraničí zdarma proti 80 Kč.
    Tazateli tak stačí jen ten základní, ale pokud by často jezdil do zahraničí, tak se může vyplatit i ten PLUS i kdyby za něj platil.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Není Zuno Plus placený? Resp. vázaný na nějakou podmínku?

AGNES_NITT: Jinak kdyby stačila MasterCard (protože je možné, že máš aktuálně jen Maestro), tak ten výběr je trochu větší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam