• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    FLAD
    FLAD --- ---
    WERT: A nepomohl by ti soukromej Equa - pres ni resit ty vybery a tak, mobilni bankovnictvi taky dobry a separatne podnikatelskej (klidne u jiny banky)?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    WERT: pokud se nepletu, tak Air Bank ani Equa nemají účet pro podnikání. takže spíš FIO (nebo mBank, úplně jsem nepochopil, co je myšleno tou "bankou pro důchodce" :) mBank má špatný kurzy, jinak je myslím naopak docela v pohodě, ale uznávám, že jsem zaujatej ;))
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    WERT: Pokud nechceš řešit kde a jak vybírat, vol Equa - výběry v ČR zdarma a v zahraničí za 9 Kč. Při obratu 10 000 Kč na účtu je vše zdarma.
    S AIR Bank máš v 100 Kč paušálu výběry jen v EU a to je dost velký rozdíl.

Já nemám rád speciální aplikace, v mém BlackBerry používám normální "velké" IB FIO v Opeře Mini a funguje. To od Air Bank ani nespustím.
    WERT
    WERT --- ---
    WERT: jeste podle kalkulacky toho jak zhruba pouzivam ucet mi u Fio i u Air vychazi kolem 100,-

Takze nevim :) vyjde to asi uplne nastejno…

Jak je na tom tedy mobilni bankovnictvi u Fio/Air vuci bankovnictvi u RB?
    Diky! Zd.
    WERT
    WERT --- ---
    FLAD:
    ADAMM:
    PATRIKCHRZ: dik za info…co jsem ted prochazel tak na me nejlip pusobi FIO a AIR BANK.

Chci to zaridit tento tyden.

Dulezity pro me je: vybery vsude mozne bez nejakejch poplatku idealne nebo radsi pausal tak jak je to u velkyho tarifu u Air bank.

Pak me zajimaj vybery z bankomatu v EU nejlip zadara… samo :)
    A pak potrebuju vybery mimo EU -US/CANADA nejak rozumne… a samozrejme nejak smysluplny konverze.

s tim amet enkdo zkusenosti.

Pouzivam prevazne to mobilni bankovnictvi mel jsem za to ze Air bank to am prakticky nej… ale fio taky nevypada zle, ac by zaslouzilo kompletni redesign, tim myslim i logo apod:)

+ potrebuju asi jeden ucet soukromej a jeden na podnikani. Tak nevim :DDD

Zuno je mi nesympaticky jelikoz je to reiffka
    mBank me prijde pro lidi kterejm tam spis prijde jen duchod :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    VANEK: jo, nejlépe i s podpisem a CVV kódem :-D
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE: Měls ji oslovit, nafotit, nebo aspoň zjistit web banky.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NELDE: ha, jsem koukal na podmínky k běžnýmu účtu, to jsem pitomec...
    NELDE
    NELDE --- ---
    Stál jsem včera v obchodě ve frontě a koukal na kreditku, co vytáhla Italka přede mnou. Moc hezký design. Někde o třídu dál, než české banky.
    NELDE
    NELDE --- ---
    TOOMIX: Pokud si tam budeš posílat 3k měsíčně, tak poplatky neplatíš a ještě dostaneš kartu s neomezenými výběry z českých bankomatu.
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    TOOMIX: Tak udělej, co píše NELDE.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VANEK: Equa má to, že pokud na účťě je míň, než 100k nebo je tam pohyb menší, než 10k na příchozích/odchozích platbách, tak platíš 99kč za měsíc. Účet si chci založit teď a hned si tam psoílat prachy (dejme tomu 3k měsíčně), a těch 300k tam přidat až na jaře.

Dřívější výběr ze stavebka je docela voser ;)
    VANEK
    VANEK --- ---
    TOOMIX: Já tomu nerozumím, 300k je míň než 100? A nedá se na stavebku pořád nějak přispořovat a pak to vybrat bez čekání?
    NELDE
    NELDE --- ---
    TOOMIX: Mám Equa, kam si každý týden posílám 3500 z mBank a zase zpět (dva trvalé příkazy). Díky tomu mě equa nic nestojí (transakce jsou zdarma). Reálně ztratíš 1,4% z 3000, ale získáš 0,1% z 300000 - vypadá to hezky, ale není záruka eb úroky nechá.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Zdravím,
    na jaře mi končí stavební spoření, kde budu mít cca 300k, a tak uvažuju, co s tim udělám dál. Znova stavební spoření nechci...potřebuju si ty peníze někam uložit, nechat je úročit, každej měsíc tam nějaký peníze přidat, a kdykoliv mít možnosti si to vybrat (plánuju do dvou let na vlastní bydlení). Dospěl jsem k tomu, že nejlepší bude asi spořící účet. Ačkoliv Equa má nejvyšší úrok (1,4%), stálo by mě to do jara 99kč měsíčně (míň než 100 000k na účtě nebo míň než 10k příchozí/odchozí platby), a tak mi nejlíp vyšla Air Bank s malým tarifem a jejich 1,3%. Chci pouze samostatný spořící účet. Je ještě něco výhodnějšího, co se týče spořících účtů, než Air Bank? Díky
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj,
    jaky mate nazor na tento nazor?
    Milan Železný - Selhání centrálních bank: ČNB a éra „Velké Deformace“
    Milan Zelený » Selhání centrálních bank: ČNB a éra „Velké Deformace“
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=21749

VANEK
    VANEK --- ---
    Bwuhahahá:
    Expanze Zuno Bank skončila dříve, než začala - E15.cz / zprávy
    http://zpravy.e15.cz/...s/finance-a-bankovnictvi/expanze-zuno-bank-skoncila-drive-nez-zacala-1042543
    CUBICULA
    CUBICULA --- ---
    Ahoj vespolek,

mám dotaz ohledně Solusu a CNCB. Nechal jsem si udělat výpis z obou dvou registrů, protože mi v mé bance odmítli úvěr. Našel jsem záznam od O2 a záznam od Home Credit za odmítnutou žádost o úvěr.

Vyhledal jsem si způsob, jak se zbavit záznamu od O2 – už s nimi nejsem ve smluvním vztahu a nic jim nedlužím. Napsal jsem tedy dopis se zrušením souhlasu o zpracování osobních údajů. Měli by mě vyndat, dle zušeností jiných lidí. Tento způsob se opírá o zák. č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.
    Zmíněný návod: http://www.operatori.cz/index.php?ic1=o2-telefonica&ic2=vymazani-z-registru-fo-solus-navod

Zajímalo by mě, jestli stejný postup mohu aplikovat na Home Credit, protože podmínky jsou stejné. Nejsem s nimi ve smluvním vztahu, nic jim nedlužím atd. Ba co víc, nikdy jsem s nimi vlastně v smluvním vztahu ani nebyl, takže mě vlastně zaáží, že tam nějaký záznam vůbec je.

Díky za váš čas
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    G3X: Neres neexistujici problemy.
    G3X
    G3X --- ---
    PATRIKCHRZ: Osobne bych spis videl vetsi problem v tom zaznamu v BRKI. Ten vznika opravdu uz jen pri dotazu na moznost poskytnuti pujcky (coz lze i bez SMS), pak pri zadosti napriklad o hypoteku na byt u jakekoli jine banky muze jit o rozdil v radu tisice korun na urocich. Ale to je opravdu extrem, ktery se sice resi, ale bude chvili trvat, nez se mezi sebou banky dohodnou na nejake zmene.

Kazdopadne moznost volby hesla je u me opravdu asi az na jednom z poslednich mist pri vyberu banky. Spis sem chtel poukazat na to, ze pokud neni vyzadovana alespon elementarni slozitost hesla, pouzije vetsina uzivatelu (cest vyjimkam) opravdu velmi jednoduche heslo, po jehoz prolomeni lze nejake skody napachat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    G3X: Nejvážnější je asi ta konverze, ale ta se dá případně vyreklamovat.
    Jinak zrovna Air Bank má požadavky na složitost hesla :).
    Nicméně je dobře, že klienti mají možnost výběru. Já jsem si vybral "nešikanující" banku, ty dáváš přednost tortuře. A to hezké na tom je, že si oba můžeme přijít na své, takže za mne spokojenost ;)
    G3X
    G3X --- ---
    PATRIKCHRZ: proklikal sem IB u AirBank a nasel sem tyto operace, ktere lze provadet bez SMS:
    -prevod mezi vlastnimi ucty (i v cizi mene, par prevodu pri nevyhodnem kurzu a prijdes o penize; pripadne odkloneni penez na ucet, ke kteremu nemas vydanou platebni kartu a bez internetu se k nim nedostanes, coz te muze v nekterych situacich nemile prekvapit)
    -zadost o pujcku (zaznam v BRKI je zalozen jeste pred podpisem smlouvy, nektere banky pak upravuji sazbu uroku nezavisle na povaze zaznamu, staci libovolny existujici)
    -zmena korespondencni adresy
    -zablokovani mobilniho zarizeni (pak se z nej nedostanes do IB pres nativni aplikaci)

Mozna by se toho dalo najit i vic, sice se nejedna o zadne utra velke ohrozeni, ale rozhodne to nepotesi.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    G3X: můžeš uvést konkrétní "poškozující" operaci a konkrétní banku, kde to jde bez SMS, mám účty asi u 13 bank, tak hned vyzkouším :).

Jak jsem psal, někdo dává přednost tomu, že někdo (zde banka, jinde např. stát) rozhoduje za něj. Trvám na tom, že mohu mít bezpečné heslo i bez toho, aniž by mi banka cokoliv přikazovala, ale někdo holt potřebuje "dostat nařízeno". Naštěstí si oba máme možnost vybrat - milovníci sado-maso to mají jednodušší, ti, kteří upřednostňují svobodnou volbu musí vzít zavděk FIO, ostatní už uplatňují různá omezení, ale Air Bank ještě jde, Equa s odřenýma ušima a GE má jako přihlašovací jméno alespoň číslo účtu, Poštovka v novém IB už také umí volitelné jméno (i když také s omezeními) a brzy bude mít možnost volby uživatelského jména i mBank, i když, očekávám, že také s omezeními podobnými těmi u Air Bank.

Navíc získat cizí heslo není až tak nemožné. Obzvláště na nedostatečně zabezpečených počítačích, či takových, které používá více lidí, není až takový problém instalovat nějaký keylogger (zde to má FIO celkem dobře vyřešeno, kdy je volitelně možné zadávat heslo přes grafickou klávesnici)
    G3X
    G3X --- ---
    KOC256: Ano, u nekterych bank na spoustu operaci nepotrebujes potvrzovaci sms a IB opravdu neslouzi pouze k zadavani platebnich prikazu, takze riziko pri pouziti slabeho hesla neni pouze v zobrazeni historie uctu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam