• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DOBYTEK: Tak zaměstnanci mi přijdou informovanější, než zaměstnanci jiných bank. Bohužel i tady se stane, že přes něco "nejede vlak" - konkrétně u mne to bylo zrušení karty, kteoru jsem už neměl. Ale zase jsem se tím extra nezabíral, když to nevyšlo na první pokus, tak jsem ji jednoduše "nechal vyhnít". Na druhou stranu na mailu fio@fio.cz reagují poměrně pružně.
    YARIN: si pospěš, akce nebude trvat věčně :)
    MITSU: 10 výběrů z cizího bankomatu je v nákladech 250 až 300 Kč. Nutnost mít obrat omezuje použití jako 2. účet (např. do zahraničí). A firemní bankovnictví má i FIO a to bez nutnosti "krvácet" na dotovaných výběrech.
    Samozřejmě čím více hráčů na trhu, tím lépe, takže já bych si přál, aby Equa vydržela, ale myslím si, že bez změny v ceníku (hlavně co se týče těch výběrů) to nedokáže
    VANEK
    VANEK --- ---
    DOBYTEK: Ano, kurýr je samozřejmě externí
    Kurýrní síť - MediaCall
    http://www.mediacall.cz/kuryrni-sit
    Personál poboček je... podle toho, jaké má člověk štěstí, ale zásadní problémy bych nečekal.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    DOBYTEK: U FIO mam zkusenost s personalem 3 pobocek a veskrze pozitivni ;-), je tedy pravda ze i ucet jsem zakladal osobne.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DOBYTEK: kurýr bude nějaká externí firma (aspoň myslím), takže o bance to neříká v zásadě skoro nic. co se stalo? :)
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Ohledně FIO banky, mohl by se tu prosím někdo rozepsat o zkušenostech s personálem při řešení problémů? Já se místním doporučením nechala nalákat a chtěla si u nich otevřít účet, ale setkání s jejich kurýrem mě vyděsilo natolik, že ještě ráda budu platit poplatky ČSOB. Ale třeba jsem měla jen smůlu na jediného psychopata v celé firmě :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    YARIN: Tak určitě ne jen jednu, zrovna dnes mi na tohle téma vyšel článek :)

Cestujete do zahraničí s platební kartou? Jak ušetřit? - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/clanky/cestujete-do-zahranici-s-s-platebni-kartou-jak-usetrit/

Blbé je, že karty se slušnými kurzy nějak mizí z trhu, aktuálně je nejlepší Cetelem, ale ta je placená :(. Ta Equa je dobrá alespoň na výběry v zahraničí (za 9 Kč) a ty kurzy nemá tak strašné jako mBank.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    YARIN: pokud mají jen jeden výběr z banomatu za měsíc, tak mBank, nebo FIO.
    S mBank je bude v nejhorším případě stát 9 Kč (nebo taky nic, při obratu 2, 3 nebo 4 tisíce mají 1, 2 nebo 3 výběry ve stejném měsíci zdarma). U FIO mají zase 1 výběr zdarma za každé celé 4 utracené tisíce kartou (ale mohou využít i v následujících měsících, lze do počtu 5 kusů neomezeně převádět).

Kdybys náhodou zřizoval účet u mBank, dej vědět, pošlu ti "doporučující kód" (vlastně je to moje telefonní číslo) a dostaneme oba po pětikile. U Equa je to 150 Kč (nemám u nich účet, ale kamarádka má, tak bych dal kontakt na ní), Zuno dává 300 Kč oběma.

Osobně bych se ale nejvíce přihláněl k FIO. Líbí se mi třeba, že je plně volitelné uživatelské jméno i heslo. Nekončí to tak "papírkem na monitoru", člověk si zvolí to, co si bude pamatovat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    YARIN: Business model Equa mě přijde neudržitelný - až 10 výběrů z bankomatu, které je stojí nějakých 25 Kč za jeden, málo klientů. Chybí mi, na čem chtějí vydělat. Buď to zavřou, nebo výrazně změní poplatkovou politiku, tak jako to udělala mBank.
    Kdyby tam alespoň nebyl ten povinný obrat (klidně bych to bral výměnou za nějaké větší omezení těch výběrů z bankomatů), tak je to ideální druhý účet do zahraničí, ale takhle tomu moc nevěřím. Ale to je můj soukromý názor.

Zuno je jasné, tam už se dokonce i nějaký čelní představitel vyjádřil, zastavili expanzi do Maďarska a Polska (kde už měli nabrané zaměstnance), tam je jen otázkou času, kdy se to přesune zpět pod Raifku.
    YARIN
    YARIN --- ---
    a kdyz uz se tu ptam, tak jeste jedna otazka - v lete budu mesic v kanade a vzhledem k tomu, ze mam co se tyce vyhodnosti kurzu, mbank, tak premyslim, jakej ucet si zalozit (idealne zdarma, mozna ho po mesici zase zrusim), abych na vybirani penez z bankomatu a placeni kartou v kanade nenechal sileny castky... poradi nekdo?
    YARIN
    YARIN --- ---
    NELDE: to ja samozrejme vim, mne to vysvetlovat nemusis. nedokazes si predstavit, co mi dalo, je vubec presvedcit o prechodu jinam a vysvetlit jim, ze kartou si muzou vybrat z jakyhokoliv bankomatu, ne jenom z toho, ke ktery bance ta karta/ucet patri :) jsem si na 99% jistej, ze kartou uz je platit nenaucim
    FLAD
    FLAD --- ---
    NELDE: Equa ji ma uz omezene "rozumnym vyuzitim", spis je to o tom, kolik jim jeste prijde sporkaru, co jsou zvykly vybirat z bankomatu po 200 Kc :o)

YARIN: Model Equy (tzn. hypoteky + refinancovani) mi zatim prijde docela funkcni, i kdyz je pravda, ze posledni dobou do toho slo strasne moc firem.
    NELDE
    NELDE --- ---
    YARIN: Stačí aby kupovali potraviny v supermarketu pomocí karty a dostanou se alespoň na jeden výběr zdarma.
    YARIN
    YARIN --- ---
    NELDE: no, uplne nebude, nase uz nenaucim platit nekde kartou, takze vybery zadarmo mit nebudou, nicmene devet korun je porad asi nejlevnejsi moznost. a vzhledem k tomu ze ja sam uz mbank par let mam, tak by to i pro me bylo snadnejsi, jelikoz platby pres netbanking bych jim stejne delal ja....
    NELDE
    NELDE --- ---
    YARIN: Equa tu výhodu výběrů zdarma asi brzy omezí (mBank ji svého času také omezila a to měla jen tři zdarma). Jinak alternativa je hlavně mBank, která má první tři výběry za 9,- (nebo za 0, pokud trochu utrácíš kartou - například v supermarktu) a která je už zavedená - problém těhle bank je počet aktivních klientů, kteří vlastně zaplatí náklady na provoz, aby to všichni mohli mít zdarma. Na zmíněném případě bude mBank rovněž zcela zdarma.
    YARIN
    YARIN --- ---
    ptam se proto, ze uz jsem se konecne dokopal k tomu, abych nasim (rodicum) zrusil "ultravyhodny" sporoziro ucet u cesky sporitelny, ktera z nich mesicne sedre 180 korun za nic...

maji par prichozich a odchozich plateb mesicne (obrat okolo 25 tisic), nekolik trvalych prikazu a nejaky inkasa (vsechno max do peti), jeden vyber z bankomatu mesicne (bydlej na malym meste, takze vyber bankmatu je uzkej)..

tak jsem myslel, ze jim zalozi ucet prave u equa, ktera to i cely sama prevede aniz bych se o to musel starat http://www.equabank.cz/chci-zmenit-banku/ plus ma zdarma vybery z jakehokoliv bankomatu...

dalsi moznost je asi prave fio, tam me akorat stve ten zpoplatnenej vyber z jinyho bankomatu, rikal jsem si kdyz uz, tak najdu takovej ucet, kterej bude opravdu zadarmo...
    YARIN
    YARIN --- ---
    PATRIKCHRZ: "Zuno a Equa snad jen jako druhý účet, tak nějak nevěřím, že tyhle dvě banky vydrží, zejména business model Equa mi přijde jako dlouhodobě neudržitelný." muzes trochu rozvest proc si myslis, ze se equa neudrzi? dik moc
    MITSU
    MITSU --- ---
    PATRIKCHRZ: ještě Unicredit, ten má asi nejlepší podmínky.. GE má, ale outsourcingem od Unicreditu
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: no, kterákoliv rozhodně ne. Kromě těch, které zmínil
    DYNK, tak to je ještě Raifka a Česká spořitelna. Možná GE, ale od nich jsem žádný terminál neviděl. To je vše, nikdo jiný to nedělá.

Přenosné terminály se většinu připojují přes GSM (terminál má integrovaný modul, do které se strčí SIM karta), případně přes LAN (a je pak na tobě, jak si zajistíš připojení k Internetu). Pokud máš malý obrat, zaplatíš dost na paušálech (zapůjčení terminálu, paušál na Internet), pak je otázka, jestli se to vyplatí.

Jednu dobu nabízela terminály i VR Bank Zittau, ty měly tu výhodu, že akceptovaly i EC karte a tím pádem obchodík platil nižší provizi z plateb uskutečněných EC kartami (které se v "nekompatibilních" terminálech hlásí jako Maestro)
    DYNK
    DYNK --- ---
    IHAY: Osobni zkusenost nemam, ale delaji to nejen banky. Zkus obeslat vice spolecnosti a vyber si nejlepsi nabidku. Z bank to urcite dela UniCredit, CSOB, KB. Ty nebankovni jsem nasel na netu, ale uz si je nepamatuju.
    Poplatky se odvijeji od obratu, takze pro porovnani budes muset pocitat s nejakym odhadem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    IHAY: kterákoli větší banka?
    IHAY
    IHAY --- ---
    Nedoporučil by mi někdo firmu poskytující platební terminály ? Je to do snowboardové školy ve Špindlerově Mlýně, jednalo by se o stacionární terminál připojený přes telefonní linku, či internet. Díky.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BLEESKO: Není pak nejlepší to posílat rovnou v rupiích? I když 2000 EUR je hodně málo na to, aby to zajímalo byť jen Akcentu, natož třeba Travelex.
    BLEESKO
    BLEESKO --- ---
    FLAD:
    PATRIKCHRZ:
    ok, dík.
    Je to pár plateb za rok do Indie, každá zhruba 2000€. cílový účet je v rupiích, takže předpokládám, že bude výhodnější si založit eurovej...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam