• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    PATRIKCHRZ: Ok, nicméně dotaz, který se dal očekávat..."a co když ta malá banka zkrachuje, dostanu své peníze zpátky?" :-)) Česká pojišťovna údajně ručí do 500 000, kdežto jak jsem se teď dočetl, tak například Air Bank ručí do 100 000 E. Docela velký rozdíl, který vystraší lecjakého českého důchodce. :-))
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: Ano, doporučil bych tu Air Bank, právě z toho důvodu, jestli mají s IB potíže, tak můžou využít toho, že jim na pobočce mohou poradit. Navíc z bankomatu si vyberou i bez karty (na pobočce jim vygenerují kód, s pomocí kterého vyberou z bankomatu), super v případě ztráty nebo zapomenutí karty.

U Malého tarifu mají zdarma výběr z bankomatu AB (který, jak říkáš, mají kousek od baráku) a zdarma všechny tuzemské převody. Bankomaty AB umožňují i vkládat. K tomu slušný úrok na spořáku. Myslím, že pro rodiče naprosto ideální. Klidně ať si udělají dva účty a navzájem se dají disponenty.
    NELDE
    NELDE --- ---
    GOR: Někdy krátce, někdy déle. Samozřejmě, že je možné peníze vybrat a výhledově nastavit posílání jinak, ale je to práce navíc a nervy navíc (de facto je to trestný čin, protože by ten účet měl být zavřen v okamžiku smrti). Proto je lepší, pokud to nestojí nic navíc, aby měli každý svůj účet (jeden z nich může mít trvalý příkaz na ten druhý). Navíc i to bezpečnější i pro případ fraudu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DARUMA: Já bych řekla, že společný účet umí, viz
    NELLAS.
    GOR
    GOR --- ---
    NELDE: Z osobni zkusenosti: Nez notar zablokuje ucet (radove tydny), lze uspory prevest jinam a nastavit posilani duchodu na jiny ucet...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    NELDE: Aha. Airbank umí disponenta, ale ne společný účet?
    NELDE
    NELDE --- ---
    DARUMA: Tohle řešení má jeden problém, pokud máma umře, tak bude táta bez prostředků. Řešení je každý svůj účet a vzájemný disponent (jenže tyhle druhé karty jsou placené). Nebo právě společný účet a každý svoji kartu zdarma.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DARUMA: no tak pokud zatím společný účet nemají, tak pak už je to úplně v pohodě. disponenti jsou samozřejmostí snad u všech účtů, doplňková karta taky. jde o to, že mBank má opravdu SPOLEČNÝ účet, což je trochu jiná věc (i když na tom zas až tak nesejde, z praktického hlediska ten rozdíl není až tak velký).
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    NELDE: Nene. Teď taky vlastní účet máma a tátovi tam chodí důchod.
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    prosím - mám jen czk účet v equa bank, potřebuju zaplatit jednomu německému eshopu 30 EUR, paypal nemají, platba jen převodem. Kde/jak zaplatit nejméně?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Něco jako společný účet tam mají http://www.airbank.cz/cs/bezny-ucet/vice-uctu-v-jednom/ .. ale pro bližší detaily by to chtělo poptat se přímo u nich.

1. příklad - 1 společný účet, 2 karty
    Můžete mít třeba jeden společný účet a neřešit, kdo co zaplatí. Máte každý svou kartu. Spoříte na jeden spořicí účet, ale v něm můžete mít až 10 spořicích obálek (třeba jednu společnou, druhou na novou motorku a třetí na wellness víkend).
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELLAS: Mám takový pocit, že důchod smí být posílán jen na účet, který vlastníš.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ADAMM: Rozhodně tam můžeš mít vícero disponentů.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DARUMA: pak to jistě není špatná volba. jen nevím - Air Bank má společný účet? já měl za to, že ne...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    PATRIKCHRZ: Jsou z Prahy a pobočku Air bank s bankomatem by měli kousek od baráku. Internetové bankovnictví nepoužívají, ale chtěl bych je to u nové banky naučit. Aplikace do telefonu nehrozí. :-) Doporučil bys tedy tu Air Bank?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Mám tam Kombi konto (převod Axy). Což je běžné a spořící v jednom. Žádné SMS jsem neplatil (a to mají SMS na přihlášení), ale možná je to proto, že nedělám převody pryč (mám tam nějaké peníze na krytí karty na úročeném účtu) a to je vše.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...osobně ale nemám důvod UCB moc věřit. V minulosti měli několik akcí a zajímavých produktů a vždy to bylo jen nalákání klientů a po několika měsících změna.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: IB je zdarma, transakce jsou zdarma, "jen" na SMS se platí :). Ona je i nějaká jiná možnost autorizace, snad nějaký kalkulátor nebo něco takového, ale zkrátka když u U konta autorizuješ přes SMSky, tak je platíš.

Jde se tomu ale vyhnout (nemám vyzkoušeno, jen co jsem četl), když si tam zřídíš spořicí účet, ten má SMSky zadarmo. No a na ten pak navážeš běžný účet, který na tom spořicím bude "parazitovat".
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: To by přeci nemohli říkat, že je IB zdarma, ne?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Konto co mám u UCB (transfer Axa) je nemá. Jinak mám zhruba stejné kurzy jako Equa (odzkoušeno na dolaru). To je to U konto tak odlišné?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: pozor ale, že mají zpoplatněné autorizační SMSky. UCB konto je výhodné jen pro opravdu specifické použití (malé a časté výběry v tuzemsku a hlavně v zahraničí; malé proto, že "bezplatné" výběry zabíjí nevýhodným kurzem).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam