• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Na to se nedá spoléhat. U nás našel notář i věci, o kterých jsme nevěděli (-; ještě před tím, než se nás vůbec ptal.
    Jinak lhaním notáři se dopouštíš trestného činu. To je lepší mít dva účty nebo jeden společný.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Mám jeden účet, který je aktivní už několik let po smrti majitele. Notář totiž obvykle oslovuje jen "profláknuté" banky, někdy ani to ne. Prostě se zeptá jeslti měl zůstavitel nějaký účet, tak se řekne "ne" :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: Ano, doporučil bych tu Air Bank, právě z toho důvodu, jestli mají s IB potíže, tak můžou využít toho, že jim na pobočce mohou poradit. Navíc z bankomatu si vyberou i bez karty (na pobočce jim vygenerují kód, s pomocí kterého vyberou z bankomatu), super v případě ztráty nebo zapomenutí karty.

U Malého tarifu mají zdarma výběr z bankomatu AB (který, jak říkáš, mají kousek od baráku) a zdarma všechny tuzemské převody. Bankomaty AB umožňují i vkládat. K tomu slušný úrok na spořáku. Myslím, že pro rodiče naprosto ideální. Klidně ať si udělají dva účty a navzájem se dají disponenty.
    NELDE
    NELDE --- ---
    GOR: Někdy krátce, někdy déle. Samozřejmě, že je možné peníze vybrat a výhledově nastavit posílání jinak, ale je to práce navíc a nervy navíc (de facto je to trestný čin, protože by ten účet měl být zavřen v okamžiku smrti). Proto je lepší, pokud to nestojí nic navíc, aby měli každý svůj účet (jeden z nich může mít trvalý příkaz na ten druhý). Navíc i to bezpečnější i pro případ fraudu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DARUMA: Já bych řekla, že společný účet umí, viz
    NELLAS.
    GOR
    GOR --- ---
    NELDE: Z osobni zkusenosti: Nez notar zablokuje ucet (radove tydny), lze uspory prevest jinam a nastavit posilani duchodu na jiny ucet...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    NELDE: Aha. Airbank umí disponenta, ale ne společný účet?
    NELDE
    NELDE --- ---
    DARUMA: Tohle řešení má jeden problém, pokud máma umře, tak bude táta bez prostředků. Řešení je každý svůj účet a vzájemný disponent (jenže tyhle druhé karty jsou placené). Nebo právě společný účet a každý svoji kartu zdarma.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DARUMA: no tak pokud zatím společný účet nemají, tak pak už je to úplně v pohodě. disponenti jsou samozřejmostí snad u všech účtů, doplňková karta taky. jde o to, že mBank má opravdu SPOLEČNÝ účet, což je trochu jiná věc (i když na tom zas až tak nesejde, z praktického hlediska ten rozdíl není až tak velký).
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    NELDE: Nene. Teď taky vlastní účet máma a tátovi tam chodí důchod.
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    prosím - mám jen czk účet v equa bank, potřebuju zaplatit jednomu německému eshopu 30 EUR, paypal nemají, platba jen převodem. Kde/jak zaplatit nejméně?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Něco jako společný účet tam mají http://www.airbank.cz/cs/bezny-ucet/vice-uctu-v-jednom/ .. ale pro bližší detaily by to chtělo poptat se přímo u nich.

1. příklad - 1 společný účet, 2 karty
    Můžete mít třeba jeden společný účet a neřešit, kdo co zaplatí. Máte každý svou kartu. Spoříte na jeden spořicí účet, ale v něm můžete mít až 10 spořicích obálek (třeba jednu společnou, druhou na novou motorku a třetí na wellness víkend).
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELLAS: Mám takový pocit, že důchod smí být posílán jen na účet, který vlastníš.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ADAMM: Rozhodně tam můžeš mít vícero disponentů.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DARUMA: pak to jistě není špatná volba. jen nevím - Air Bank má společný účet? já měl za to, že ne...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    PATRIKCHRZ: Jsou z Prahy a pobočku Air bank s bankomatem by měli kousek od baráku. Internetové bankovnictví nepoužívají, ale chtěl bych je to u nové banky naučit. Aplikace do telefonu nehrozí. :-) Doporučil bys tedy tu Air Bank?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Mám tam Kombi konto (převod Axy). Což je běžné a spořící v jednom. Žádné SMS jsem neplatil (a to mají SMS na přihlášení), ale možná je to proto, že nedělám převody pryč (mám tam nějaké peníze na krytí karty na úročeném účtu) a to je vše.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...osobně ale nemám důvod UCB moc věřit. V minulosti měli několik akcí a zajímavých produktů a vždy to bylo jen nalákání klientů a po několika měsících změna.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: IB je zdarma, transakce jsou zdarma, "jen" na SMS se platí :). Ona je i nějaká jiná možnost autorizace, snad nějaký kalkulátor nebo něco takového, ale zkrátka když u U konta autorizuješ přes SMSky, tak je platíš.

Jde se tomu ale vyhnout (nemám vyzkoušeno, jen co jsem četl), když si tam zřídíš spořicí účet, ten má SMSky zadarmo. No a na ten pak navážeš běžný účet, který na tom spořicím bude "parazitovat".
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: To by přeci nemohli říkat, že je IB zdarma, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam