• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LIQUID_SOUND: já jsem na žádný zápor u Equa nepřišel ;)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    ADAMM: Aha, díky za info. Budu se muset asi s rodičema vypravit do ČS a všechno tvrzení rodičů ověřit. A k tomu si vezmu vytištěné podklady z Air Bank. ;-)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DARUMA: kde ses to dočetl? to je podle mě blbost. všechny české banky jsou pojištěné u FPV do sto tisíc euro na osobu: http://www.fpv.cz/cs/otazky-a-odpovedi.html
    pokud vím, pobočky slovenských a německých bank by byly pojištěné "bez stropu", čili bez omezení. Rakousko (Zuno) a Polsko (mBank) to mají imho dnes stejně jako u nás, tedy 100k.

a vaši mají víc jak sto tisíc euro na osobu? gratulki...
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    DARUMA: pokud stat bance dal licenci, tak ruci za penize ,ktere si do ni jedinec ulozi, do vyse 100000E
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    PATRIKCHRZ: Ok, nicméně dotaz, který se dal očekávat..."a co když ta malá banka zkrachuje, dostanu své peníze zpátky?" :-)) Česká pojišťovna údajně ručí do 500 000, kdežto jak jsem se teď dočetl, tak například Air Bank ručí do 100 000 E. Docela velký rozdíl, který vystraší lecjakého českého důchodce. :-))
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    Poprosil bych o radu. Chci za každou cenu zrušit už druhý, poslední účet u ČSOB. Zatím mám vyhlídlou pro nový běžný účet Equa. Je nějakej důvod, proč Equa nebrat?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Na to se nedá spoléhat. U nás našel notář i věci, o kterých jsme nevěděli (-; ještě před tím, než se nás vůbec ptal.
    Jinak lhaním notáři se dopouštíš trestného činu. To je lepší mít dva účty nebo jeden společný.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Mám jeden účet, který je aktivní už několik let po smrti majitele. Notář totiž obvykle oslovuje jen "profláknuté" banky, někdy ani to ne. Prostě se zeptá jeslti měl zůstavitel nějaký účet, tak se řekne "ne" :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: Ano, doporučil bych tu Air Bank, právě z toho důvodu, jestli mají s IB potíže, tak můžou využít toho, že jim na pobočce mohou poradit. Navíc z bankomatu si vyberou i bez karty (na pobočce jim vygenerují kód, s pomocí kterého vyberou z bankomatu), super v případě ztráty nebo zapomenutí karty.

U Malého tarifu mají zdarma výběr z bankomatu AB (který, jak říkáš, mají kousek od baráku) a zdarma všechny tuzemské převody. Bankomaty AB umožňují i vkládat. K tomu slušný úrok na spořáku. Myslím, že pro rodiče naprosto ideální. Klidně ať si udělají dva účty a navzájem se dají disponenty.
    NELDE
    NELDE --- ---
    GOR: Někdy krátce, někdy déle. Samozřejmě, že je možné peníze vybrat a výhledově nastavit posílání jinak, ale je to práce navíc a nervy navíc (de facto je to trestný čin, protože by ten účet měl být zavřen v okamžiku smrti). Proto je lepší, pokud to nestojí nic navíc, aby měli každý svůj účet (jeden z nich může mít trvalý příkaz na ten druhý). Navíc i to bezpečnější i pro případ fraudu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DARUMA: Já bych řekla, že společný účet umí, viz
    NELLAS.
    GOR
    GOR --- ---
    NELDE: Z osobni zkusenosti: Nez notar zablokuje ucet (radove tydny), lze uspory prevest jinam a nastavit posilani duchodu na jiny ucet...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    NELDE: Aha. Airbank umí disponenta, ale ne společný účet?
    NELDE
    NELDE --- ---
    DARUMA: Tohle řešení má jeden problém, pokud máma umře, tak bude táta bez prostředků. Řešení je každý svůj účet a vzájemný disponent (jenže tyhle druhé karty jsou placené). Nebo právě společný účet a každý svoji kartu zdarma.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DARUMA: no tak pokud zatím společný účet nemají, tak pak už je to úplně v pohodě. disponenti jsou samozřejmostí snad u všech účtů, doplňková karta taky. jde o to, že mBank má opravdu SPOLEČNÝ účet, což je trochu jiná věc (i když na tom zas až tak nesejde, z praktického hlediska ten rozdíl není až tak velký).
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    NELDE: Nene. Teď taky vlastní účet máma a tátovi tam chodí důchod.
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    prosím - mám jen czk účet v equa bank, potřebuju zaplatit jednomu německému eshopu 30 EUR, paypal nemají, platba jen převodem. Kde/jak zaplatit nejméně?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Něco jako společný účet tam mají http://www.airbank.cz/cs/bezny-ucet/vice-uctu-v-jednom/ .. ale pro bližší detaily by to chtělo poptat se přímo u nich.

1. příklad - 1 společný účet, 2 karty
    Můžete mít třeba jeden společný účet a neřešit, kdo co zaplatí. Máte každý svou kartu. Spoříte na jeden spořicí účet, ale v něm můžete mít až 10 spořicích obálek (třeba jednu společnou, druhou na novou motorku a třetí na wellness víkend).
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELLAS: Mám takový pocit, že důchod smí být posílán jen na účet, který vlastníš.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ADAMM: Rozhodně tam můžeš mít vícero disponentů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam