• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ROTTWEILER: Důležitá je i částka. Z bank má zdarma SEPA platby mBank a Zuno u PLUS účtu. Obě si to ale "vynahrazují" dost špatným kurzem, zejména mBank má až "prohibitivní". To už u cca 100 eurové vyjde levněji FIO s poplatkem 50 Kč.
    Navíc u mBank pozor, je nutné zadat platbu jako SEPA, ne "ostatní zahraniční", protože to je jinak za 220 Kč. A zrovna včera mi psal kamarád, že se snažil posílat SEPA platbu a nové IB mBank mu zatvrzele nabízelo jen "ostatní zahraniční".

Pak jsou tu devizové společnosti, které umí také platbu poslat zdarma (Fortissimo (devizy.cz), Easychange.cz) a ještě lepším kurzem, než jakákoliv banka. Třeba Easychange má v pracovní době kurz 7 haléřů nad střed. Musíš si ale udělat rámcovou smlouvu. Bez ní to jde na europlatba.cz (rovněž patří Easychange), která má kurzy trochu horší, ale pořád o mnoho lepší, než banky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ROTTWEILER: mBank, ale nic moc kurz. je zdarma.
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    NELDE: Ano, kdo má nejlevnější SEPA?
    NELDE
    NELDE --- ---
    ROTTWEILER: Slovinsko je v eurozóně, ne? Takže nejlaciněji přes SEPA.
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    Jak nejlevněji poslat mezinárodní platbu? Potřebuji poslat peníze do jedné Slovinské banky.
    NELDE
    NELDE --- ---
    LIQUID_SOUND: Žádný velký zápor není (jen nutnost mít pravidelný něsíční příjem, abys neplatil poplatek). Z karet mají jen MC, kurzový příplatek je zhruba 2%. Mám ji rok a zatím spokojenost. Nebyl jsem na jediné jejich pobočce (smlouva byla přes kurýra).
    Pokud půjdeš přes existujícího klienta, dostanete oba 150,- bonus. Pokud nikoho neznáš, tak ti pošlu svoje telefonní číslo (je třeba ho vyplnit do pole promo kód).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: Ježiš, to je nějakej maglajs. Každá společnost ručí za vklady v neomezené výši celým svým majetkem. Pokud zkrachuje, nastupuje v případě bank fond pojištění vkladů a to dle státu, kde má daná banka sídlo (tedy u mBank je to polský), který ručí dle podmínek platných v dané zemi, minimálně však 100 % vkladu do 100 000 EUR (to jsou minimální limity a tyto podmínky platí i u nás), tedy aktuálně 2,75 milionu Kč. Toto se vztahuje na 1 rodné číslo, pokud tedy rodiče mají víc, můžou si udělat dva účty a na každý si dát polovinu. Smůla by pak byla pouze v případě úmrtí jednoho z nich, jako se stalo v kauze MSD - http://ekonomika.idnes.cz/...u-z-fondu-pojisteni-gz0-/ekonomika.aspx?c=A140127_2027038_ekonomika_spi. Pokud rodiče ani dohromady nedají více než ekvivalent 100 000 euro, není důvod to řešit.
    Pojištění vkladů se vztahuje pouze na banky, nikoliv na pojišťovny (např. životní pojištění), ty nejsou kryty žádnou formou pojištění vkladů, takže pokud máš nějaké rezervotvorné pojištění v České pojišťovně a ta zkrachuje, nedostaneš nic.

Co se týče německých bank, tam je to trochu složitější. Tak kromě zákonného pojištění vkladů existuje ještě soukromé, jehož členem jsou některé banky. Teoreticky jsou vklady tak pojištěny do mnohem vyšší výše (snad v rámci některých systémů i neomezeně, nebo opravdu ohodně milionů), nicméně limitem je majetek samotného fondu, takže v případě krachu nějakého opravdu velkého ústavu (např. Commerzbank, Deutsche Bank,..) je výplata nad základní zákonný limit spíše teoretická. Navíc jak nám ukázala situace na Kypru, vůbec si nemůžeme být jisti vklady nad 100 000 EUR, kdykoliv nám na ně může stát sáhnout :(
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BUNDA:
    nepružnost, antizákaznický přístup, nereflexe feedbacku, ;-)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ADAMM: a co dnes v oblasti bankovnictví vydrží navěky? :-(
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    TOOMIX: tak maximálně že jim to možná nevydrží "navěky", protože je to spíš než banka projekt, který má získat určité množství zákazníků a pak to prodat - ale to ti může být jedno :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LIQUID_SOUND: já jsem na žádný zápor u Equa nepřišel ;)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    ADAMM: Aha, díky za info. Budu se muset asi s rodičema vypravit do ČS a všechno tvrzení rodičů ověřit. A k tomu si vezmu vytištěné podklady z Air Bank. ;-)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DARUMA: kde ses to dočetl? to je podle mě blbost. všechny české banky jsou pojištěné u FPV do sto tisíc euro na osobu: http://www.fpv.cz/cs/otazky-a-odpovedi.html
    pokud vím, pobočky slovenských a německých bank by byly pojištěné "bez stropu", čili bez omezení. Rakousko (Zuno) a Polsko (mBank) to mají imho dnes stejně jako u nás, tedy 100k.

a vaši mají víc jak sto tisíc euro na osobu? gratulki...
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    DARUMA: pokud stat bance dal licenci, tak ruci za penize ,ktere si do ni jedinec ulozi, do vyse 100000E
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    PATRIKCHRZ: Ok, nicméně dotaz, který se dal očekávat..."a co když ta malá banka zkrachuje, dostanu své peníze zpátky?" :-)) Česká pojišťovna údajně ručí do 500 000, kdežto jak jsem se teď dočetl, tak například Air Bank ručí do 100 000 E. Docela velký rozdíl, který vystraší lecjakého českého důchodce. :-))
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    Poprosil bych o radu. Chci za každou cenu zrušit už druhý, poslední účet u ČSOB. Zatím mám vyhlídlou pro nový běžný účet Equa. Je nějakej důvod, proč Equa nebrat?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Na to se nedá spoléhat. U nás našel notář i věci, o kterých jsme nevěděli (-; ještě před tím, než se nás vůbec ptal.
    Jinak lhaním notáři se dopouštíš trestného činu. To je lepší mít dva účty nebo jeden společný.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Mám jeden účet, který je aktivní už několik let po smrti majitele. Notář totiž obvykle oslovuje jen "profláknuté" banky, někdy ani to ne. Prostě se zeptá jeslti měl zůstavitel nějaký účet, tak se řekne "ne" :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: Ano, doporučil bych tu Air Bank, právě z toho důvodu, jestli mají s IB potíže, tak můžou využít toho, že jim na pobočce mohou poradit. Navíc z bankomatu si vyberou i bez karty (na pobočce jim vygenerují kód, s pomocí kterého vyberou z bankomatu), super v případě ztráty nebo zapomenutí karty.

U Malého tarifu mají zdarma výběr z bankomatu AB (který, jak říkáš, mají kousek od baráku) a zdarma všechny tuzemské převody. Bankomaty AB umožňují i vkládat. K tomu slušný úrok na spořáku. Myslím, že pro rodiče naprosto ideální. Klidně ať si udělají dva účty a navzájem se dají disponenty.
    NELDE
    NELDE --- ---
    GOR: Někdy krátce, někdy déle. Samozřejmě, že je možné peníze vybrat a výhledově nastavit posílání jinak, ale je to práce navíc a nervy navíc (de facto je to trestný čin, protože by ten účet měl být zavřen v okamžiku smrti). Proto je lepší, pokud to nestojí nic navíc, aby měli každý svůj účet (jeden z nich může mít trvalý příkaz na ten druhý). Navíc i to bezpečnější i pro případ fraudu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam