• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: u mBank je velkou vadou na kráse zpoplatnění karty 29 Kč, pokud v daném měsíci klient neutratí kartou alespoň 500 Kč. Já tedy vybírám z bankomatu méně často, než 1 měsíčně a platím vracecí kreditkou, takže mně by vyšel účet u mBank dráže, než kdybych kartou Air Bank nebo FIO vybíral z cizích bankomatů.

Podmínky Equa nejsou špatné, jen u mne má punc takové nespolehlivé banky. Celkem často provádí zásahy do ceníku a pro použití v zahraničí není moc vhodná, protože dost hýbe s kurzy - jeden rok vyjdou kurzy super a další tragicky, v minulosti měla zvláštní příplatek při výběru z bankomatu (výběr byl účtován jiným, výrazně horším, kurzem než platba). Abych parafrázoval jednu známou hlášku - dávám Equa rok, maximálně dva. Do té doby se dočkáme buď razantního zásahu do ceníku, prodeje banky nebo ukončení činnosti.

Jako záložní účet proč ne (ale to, dle mého názoru, lépe poslouží Sberbank), ale jako hlavní bych ho určitě nedoporučil.

Spíše by to chtělo upřesnit potřeby, špatná není ani Poštovní spořitelna a jejich On-line konto. Při obratu 15 tisíc na účtu (stačí uměle nalej-vylej) je zdarma, k tomu všechny transakce a zdarma výběry a vklady přes bankomaty/vkladomaty ČSOB. Výhodou je bonusový program, kdy za platby kartou, ale i za převody je možné získávat body a ty měnit za různé věci - já si takto "vybodoval" termosku :). Prostě jsem nastavil 3 trvalé příkazy s denním opakováním na 1 haléř a měsíčně si přišel na 60 bodů (odpovídají zhruba 60 korunám), vše běželo automaticky. Jak je to nyní nevím, účet jsem už zrušil.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ANGIOLETTO: Fio mi přijde hrozně nepřehledný, používám mBank a vyhovuje mi a poplatky žádné neplatím (3 výběry zdarma z libovolného bankomatu jsou pro mě lepší než výběry z Air bankomatu zdarma - občas nečekaně potřebuju vybrat když je nejbližší AB bankomat světelný rok daleko), ale dneska bych asi jako základní účet zvolil Equa bank :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ANGIOLETTO: Účet zdarma včetně pohybů má:
    bez podmínek: FIO, AIR, EQUA, Zuno
    s podmínkami (obrau): Sberbank, Poštovní spořitelna, GE a asi bych sem zařadil i mBank, ta má sice účet zdarma, ale pro bezplatné vedení karty je třeba splnit podmínky, jinak stojí 29 Kč za měsíc

Já mám jako hlavní účet FIO a to od roku 2006. Oceňuji hlavně "poplatkovou stabilitu", žádné ",každý rok jiné poplatky". Vedení zdarma, tuzemské převody zdarma, převody z a na Slovensko zdarma, SEPA platby za 20 Kč, vklady a výběry na přepážce zdarma, karta zdarma. A 10 výběrů z vlastních bankomatů za měsíc zdarma.
    Při splnění podmínek jsou i výběry z cizích (na území ČR) bankomatů zdarma - za každé 4000 Kč utracené kartou je jeden výběr z cizího. Zvláštností je, že tyto výběry je možné spořit a použít v jiných měsících, než ve kterých byla splněna podmínka. Takže když v září zaplatíš kartou 8 tisíc, můžeš si dvakrát vybrat klidně v červnu. Výběry mají neomezenou platnost a mohou se spořit do počtu 5 kusů.

Pro cestování mám Sberbank, kde sice musím splnit obrat 25 000 Kč na účtu (dělám systémem nalej-vylej), ale zase mám výběry ze všech bankomatů (včetně zahraničí) zdarma a co jsem se teď koukal (byl jsem SAE, Omán, Čína), tak kurzová marže nevychází špatně, je lepší než Equa (která má navíc výběry za 9 Kč) a rozhodně lepší než mBank (která má teoreticky výběry zdarma, ale má to asi tak 10 krát započteno v kurzu)
    NELDE
    NELDE --- ---
    Za sebe doporučím Equa - zadarmo a možnost výběrů kdekoli a kdykoli zadarmo.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ANGIOLETTO: Pokud mas AIR v dosahu a platis alespon 5x kartou (kvuli lepsiho zhodnoceni) tak za me neni co resit. Taky mam AIR a za nekolik let jsem jim nedal na poplatcich ani korunu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    VANEK: No a neni to zbytecne? Bude tam kvantilion kroku a myslim ze se da odpovedet i snadneji a rychleji...
    VANEK
    VANEK --- ---
    KOC256: To už se píše přímo do toho srovnávače, ne?
    Kalkulátor | Bankovní poplatky
    http://www.bankovnipoplatky.com/kalkulator.html
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ANGIOLETTO: Napis pocty vyberu, jestli platis bezne kartou (5x do mesice) a pripadne zda mas po ruce bankomaty airbanky... A poradi ti urcite i nekdo tu...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Zajímavý diskusní příspěvek na Finexpertu - Transferwise mění podmínky za běhu a krátí slibované odměny
    Transferwise - FinExpert.cz
    http://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&p=10849724#p10849724
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    LENNIEG: bohuzel nevim presne, ale za mail nebo zavolani nic nedas. on by tyhle "nestandardni" situace mel pomahat resit.
    LENNIEG
    LENNIEG --- ---
    PATRIKCHRZ: Mam stejnou informaci o postupu, dik
    IRAVEN: s nim to mohu resit i ted nebo musim cekat na konec lhuty reklamace?
    NELDE: ano, reklamace je 30 dni, tato lhuta vyprsi pristi tyden v nedeli
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    LENNIEG: pokud klient nevrátí peníze sám, jediné co ČS může udělat, je dát ti na něj kontakt. S tím pak můžeš podat žalobu pro bezdúvodné obohacení, to je asi tak vše.
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    LENNIEG: na tyhle veci je tam myslim i ombudsman
    NELDE
    NELDE --- ---
    LENNIEG: Obávám se, že nikoli. Ani nevíš komu to patří. Napiš ČS a zeptej se do kdy jsou povinni to vyřešit. Obvykle ale je reklamace do 30 dní.
    LENNIEG
    LENNIEG --- ---
    Omylem jsem poslala penize do Ceske sporitelny jinemu majiteli uctu. Moje banka jiz zadala reklamaci a podle informace ze dne 11.9., Ceska sporka pozadala sveho klienta o vraceni platby, zatim vsak nic nedorazilo a cekat dal se mi fakt nechce. Existuje nejaky efektivni zpusob na hrane ilegality jak tento proces urychlit? Dik
    HARALD
    HARALD --- ---
    KOC256: I tak povinnost banky (zřejmě Poštovní spořitelny, tedy ČSOB) trvá.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    HARALD: Je to ale stizeno o to ze penize se posilali ze slozenky jak jsem psal nize...
    HARALD
    HARALD --- ---
    KOC256: Varianta 1: cílový účet neexistuje. Pak cílová banka peníze vrátí do 5 pracovních dnů.
    Varianta 2: cílový účet existuje. Pak reklamuj platbu u své banky. Ta má za povinnost kontaktovat cilovou banku o údaje o majiteli cílového účtu. Toho pak vyzvi k vrácení omylem zaslané částky.
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE: Na této planetě, resp. v České republice ji má:
    Zákon o bankách - č. 21/1992 Sb. - Aktuální znění
    http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-21#p38-6
    Banka je povinna i bez souhlasu klienta sdělit … identifikační údaje o svém klientovi, který je majitelem účtu … osobě, která prokáže, že v důsledku vlastní chybné dispozice bance nebo pobočce zahraniční banky utrpěla škodu a že se bez tohoto údaje nemůže domoci svého práva na vydání bezdůvodného obohacení ve smyslu občanského zákoníku.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM:
    KB
    Už se dovolal k nějakému poradci, který si ho pozval a že se na to podívá...
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Pokud ten účet existuje, tak má asi smůlu. Jedině se domluvit s jeho majitelem, který je příjemcem neoprávněného obohacení. Banka sice nemá povinnost poskytnout kontakt, ale mohla by předat dopis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam