• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Banky musi uverejnovat i informace o svych ultimatnich vlastnicich s kvalifikovanou ucasti. Pristupnost obchodniho rejstriku s tim nesouvisi. Samozrejme, ze pokud ma 1 akcii Franta Vopicka ze Somalska, tak se to nedovis.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    HARALD: u žádné banky nedohledáš konečného vlastníka, tedy nějakého "Frantu Vopičku" nebo "Jeana Luca", ale vždy je to spletenec firem, které vlastní další firmy a které vlastní další firmy.

Tady starší článek z iDnes:
    Kdo vlastní české banky a jejich vlastníky? - iDNES.cz
    http://finance.idnes.cz/...ke-banky-a-jejich-vlastniky-fih-/bank.aspx?c=A020116_201019_fi_osobni_FNC
    U HVB (ano, už neexistuje, pohltila ji Unicredit) je, že 70 % majoritního vlastníka je "ve volném oběhu".

U ostatních bank je, že je vlastní nějaká jiná banka a tu nějaké pojišťovací skupina či penzijní fond. Když půjdeš po jejich vlastnících, tak zjistíž, že ty zase vlastní někdo jiný. U většiny z nich bys na nějaké x-té úrovni skončil v zemi, která nemá veřejně přístupný obchodní rejstřík. Jde jen o to, jak hluboko je nutné se zanořit (tedy kolik úrovní vlastníků je nutno), aby to splnilo podmínky příslušné centrální banky.
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: Není pravda, že napřed se uplatňují nároky státu. To platí u úpadku, nikoliv u dědictví.
    HARALD
    HARALD --- ---
    LENNIEG: Uplatni to jako pohledávku do dědického řízení. Je potřeba zjistit který notář dědictví projednává. Banka ví, který to je.
    HARALD
    HARALD --- ---
    PATRIKCHRZ: Znáš takovou banku na čs trhu? ČNB má dost prostředků proti takovéto bance zasáhnout.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: poslední info, co jsem měl do Dalicha bylo, že kartu je stále možné vydat, ale dělá se to přes pobočku ve Velké Británii s tím, že česká banka musí vystavit záruku - možnost je to ryze teoretická a vhodná tak možná pro nadnárodní společnosti.

Největší výhodou je asi nejsnazší Chargeback, někde jsem četl názor, že AmEx vrátí peníze za platbu zpět jen na základě vašeho tvrzení, že jste ji neprovedli a to i v případě, že vaši platbu bude živě přenášet CNN a dosvědčí ji americký prezident
    NELDE
    NELDE --- ---
    LENNIEG: Já myslím, že se tím řeší možnost vrácení jinou formou - můžeš se s dědicem domluvit na hmotné kompenzaci, může to jít z jiného účtu (dědicova) atd. A také je možnost, že zemřelý toho ani tolik nezanechal - předně se uplatňují nároky státu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    LENNIEG: Tak banka nemůže nikomu strhnout peníze z jeho účtu proti jeho vůli. Samozřejmě se můžeš soudit...
    LENNIEG
    LENNIEG --- ---
    PATRIKCHRZ: Dnes sem se dozvedela ze budu muset uplatnit svuj pozadavek v ramci dedicskeho rizeni...Desi me ale formulace v emailu od banky: "K případnému vrácení finančních prostředků pak následně dojde se souhlasem dědice." To znamena, ze dedic neni povinen mi je vratit? Na to se nevztahuje paragraf o neopravnenem obohaceni? Proc by mi je vraceli pouze "pripadne"?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Amex není moc vydáván u nás - dělala to jen tuším KB (proto její bankomaty berou i Amex, jiné ne - podobné je to i v zahraničí - třeba v NL to byla také tuším jen jedna banka) a pak amex sám. Po pravdě, moc jsem u ní výhody neviděl - snad jen bezproblémové braní v hotelích. Dokonce má tuším speciální limit na hotely a letenky - i když jsi nad limitem normální spotřeby, tak letenku furt koupíš.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: tohle už dávno neplatí. Obě společnosti nastaví zúčování dle toho, jak si banka zvolí - třeba mBank má svoje karty VISA zúčtované přes eura.
    Ale stejně tak je možné zúčtovat z cizí měny rovnou na české koruny (tohle dělá třeba Cetelem) kurzem karetní společnosti, nebo naopak poslat do banky částku v původní měně a ta to klientovi zúčtuje dle svého kurzu deviza-prodej (dělá u svých karet třeba Raifka, která k tomu ještě navíc počítá poplatek 0,25 %). Nově vydávané karty se u našich bank účtují většinou v eurech, v dolarech se účtuje Diners Club a American Express, který ale už prakticky není vydáván.

A ano, nabízí i MasterCard, dokonce bych řekl, že ji tlačí více, než VISA. Já ale aktuálně mám MasterCard karet dost, tak od Sberbank mám k jednomu účtu Maestro a ke druhému jsem chtěl právě Visa.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Sber nabízí i MC - alespoň podle webu. Osobně žiju v tom, že VISA jede přes USD a MC přes EUR, tedy závísí země od země, která má lepší kurzy.
    Ad ČSOB kurzy - ono to vypadá, že využívá jejich služby, časem se ale asi odtrhne - otázka jaké budou kurzy potom.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Podivej se pls do zakona o bankach, pripadne do vyhlasky, do jake hloubky CNB zkouma akcionarskou strukturu banky a jake vsechny informace musi banka v tomto ohledu uverejnovat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: Ono se to obvykle dělá tak, že Banku vlastní akciová společnost se sídlem v nějaké zemi s rozumnými daňovými předpisy (např. Nizozemí, Kypr), tu ale vlastní jiná společnost se sídlem v nějaké zemi, která nemá veřejně přístupný obchodní rejstřík (tuším i ten Kypr do toho spadá), např. Kajmanské ostrovy. No a tu teprve vlastní "pravý" vlastník.
    Banka tak může být "česká", tedy založená v ČR vlastněná společností se sídlem v Nizozemí, která bude vlastněna společností se sídlem na Kajmanských ostrovech, která bude vlastněná třeba i nějakou ruskou společností. Ale oficiálně jde o českou společnost s nizozemským vlastníkem.

NELDE: karta je Visa. Ale to je jedno, kurzová politika se řídí dle kurzů ČSOB. Jinak když je účtováno kurzem karetní společnosti, vychází lépe MasterCard (takže ideální Cetelem, bohužel tu mi neschválili :( )
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    STARDAY: Interní info: nebude :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Nevím, jestli fakt většina (a nedohledatelnost taky není totožná s "není to na internetu"), ale to je dost jedno; anonymní akciovce by ČNB licenci asi nedala.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Těch 9,- za výběr v zahraničí mě nepálí tolik jako kurzy.
    Máš tu kartu VISA nebo MC? Rozdíl v kurzech může být dán i asociací.
    Jinak souhlas, že Equa je žhavý kandidát díky situaci, nicméně nejžhavější je ten, kde si matka není jistá, co vlastně má dělat. A tohle mi přijde nejvíc chaotické u mBank.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    PATRIKCHRZ: Tak equa letos bude na 90% ziskova taky, kdyz se podivas na historii jejich vysledku, tak ta ztrata uz je relativne drobna
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Je pro porovnání moje první platby (a hlavně výběry z bankomatu) kartou Sberbank. Kurzy jsou ČSOB, takže celkem slušné, letmým odhadem (výpočtem spreadu u jüanu a porovnáním se spreadem Equa u eura) vychází lépe, než Equa. A bonusem je výběr zdarma místo 9 kč u Equa.

Jinak co se týče toho konce - mBank je už zisková (i když nijak závratně), Equa ztrátová, takže podle mého názoru je opravdu další na řadě právě Equa.

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: mrkni na europlatba.cz. Slušné kurzy (pozor, mimo pracovní dobu jsou horší) nulový poplatek za zaslání. Není nutná žádná registrace.
    Případně mi pošli SZ, můžu ti to poslat přes Easychange (je to stejná firma, co provozuje Europlatba.cz, ale kurzy má ještě o fous lepší)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam