• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: My jsme rádi, že máš takového ušlechtilého koníčka.:-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: no jo no, někdo ti vyjmenuje kompletní soupisku týmů evropské fotbalové ligy (naše zkušenost s týpkem v Iránu) a jiný zase ceníky bank a jiných finančních institucí. Obojí je úchylárna, ale to druhé může i přinést nějaký zisk :D
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Jen jsem se ptal, skláním se před expertní znalostí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: to by mě zajímalo, které devizovky mají fixní kurz pro celý den - při tak minimální marži by se to nedalo - jedině za cenu zvýšení marže.
    U banky je to v pohodě, tam když mají u eura spread 1,50 Kč, tak to není problém, ale i tak v případě větších pohybů měny vydávají kurzovní lístek vícekrát za den.
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Nikoli nezbytně, v bance (i některých devizovkách?) jsou intraday fixní.
    Každopádně tohle je bez 8,2 promile, s 2,6; slušné.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUM: ...případně více smluv s více společnostmi. V Akcentě mám známé, kdyžtak mi pošli přes SZ telefon a mail a můžu jim to poslat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUM: Pokud plánuješ více a častější převody, tak bych, dokud budeš v ČR zkusil uzavřít "velkou" smlouvu s Easychange.
    RUM
    RUM --- ---
    PATRIKCHRZ: díky moc za super tip na europlatba.cz. Tím by mi odpadl další problém a to, že bych mohl odložit převod (z většiny) na později třeba na konec roku kdy by mohl kurz vypadat zase o něco přívětivěji intervencí a převod bych mohl provést přes internet ze zahraničí, kde budu žít
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK:
    Tak kurz se, pochopitelně, stále mění. Aktuální kurzy (bez smlouvy a se smlouvou) jsou tyto:

VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Mně to nabízelo dokonce jen 26,9889 při středu (dají se někde najít nezpožděná data z trhů?) někde kolem 26,77; to by byl spread nějakých 8,3 promile, slušné.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUM: Co považuješ za větší obnos? 1000 EUR, 2500 EUR, 10 000 EUR,... Protože to, co za větší obnos považuje jeden, nemusí za větší obnos považovat jiný, třeba Akcenta účtuje speciální příplatek pro malé platby do 2500 EUR, některé devizovky se nejsou ochotny zabývat ani platbami pod 10 000 EUR.

Pokud jde o malou částku, tak bych doporučil europlatba.cz, prostě zadat platbu přímo tam a poslat jim koruny, aktuálně mají kurz 27,028. Pokud by to byla větší částka, nebo bys je dokázal přesvědčit, že budeš dělat pravidelné platby, mohl bys uzavřít "velkou" smlouvu přímo s Easychange (ti te portál europlatba provozují), tam by byl aktuální kurz 26.869.

Pro hodně velké částky (desítky tisíc eur) už se vyplatí s jednotlivými devizovkami vyjednávat, zkusil bych Akcenta, Fortissimo (devizy.cz), SAB, Divíšek, Exchange a zmíněná Easychange.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    RUM: Na eurový účet u Air bank nelze vložit eura v hotovosti
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    RUM: to hloupé vůbec není. poplatek za SEPA platbu bude i v jiných bankách pravděpodobně míň podstatný než ten kurz. takže najít nejvýhodnější směnárnu (větší částka = VIP kurz) a pak do banky - to může být dobrá varianta.

Nebo poslat přes devizovku, která je aktuálně top, prozradí jistě PATRIKCHRZ :)
    RUM
    RUM --- ---
    ahoj, chci se poradit jak si nejvyhodneji prevest vetsi obnos z korun do eur a prevest ho na ucet v cizine... prevod je za 25 kc takze to je v pohode, ale nevim jak to vyhodne prevest.

zalozil bych si u airbank druhy eurovy ucet, ale prevadet si to na eura primo u nich se mi nezda moc vyhodne (cca 27.5 kurz) nevim, jestli to neni trochu pritazene za vlasy, ale vymenit si to na eura ve smenarne (kolem 27 kurz) treba na vickrat a vlozit eura na eurovy ucet u airbank je mozne? Je to samozrejme neprijemne sebou nosit hodne hotovosti
    WIT_CZ
    WIT_CZ --- ---
    Naprosto totožná argumentace jako v mém případě, jak upozornil Patrik. Jen s rozdílem, že jsem po třech měsících kontaktoval Fio na FB a do pár dnů to pak zamítli.
    VANEK
    VANEK --- ---
    AUTOLOKATOR: Ano, Fio jako lowcost šetřící i na lidech je totálně zasekané a věci se začínají řešit, až když hoří. Ad 2) je samozřejmě porušení vlastních pravidel, ale nevím, jak moc jim můžou regulátoři zatopit; 1) se mi zdá spíš na akademickou diskusi.
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    PATRIKCHRZ:
    GHOSTSTALKER: Ještě jednou díky!

Ohledně těch porušení obchodních podmínek mě napadá čistě zvýšení administrativní zátěže Fio banky. Příznakem dnešní doby je totální přetíženost pracovníků. Myslim, že to je taky důvod, proč na to zapomněli. Věřim, že jim udělá radost, když jim seberu pracovní čas, který budou muset investovat do vysvětlování záležitosti ČNB.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    AUTOLOKATOR: Zakon o platebnim styku AFAIK zadne "reklamacni rizeni" a delku jeho trvani neupravuje. Jak pise PATRIKCHRZ, banka ma "neprodlene" uvest ucet do puvodniho stavu (co znamena "neprodlene" bude zaviset na okolnostech, ale 180 dni to asi nebude). Prodleni jde k tizi banky.

Poruseni obchodnich podminek bych neresil. Ano, je to poruseni povinnosti banky, ano, muzes pozadovat nahradu skody, ano, muzes to bonznout CNB, ale opravdu nevim, co by ti to realne prineslo (samozrejme tim muzes pohrozit bance, coz fungovat muze).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    AUTOLOKATOR: ohledně toho prodloužení lhůty nevím, ale to tě nemusí nijak trápit. Banka má povinnost uvést účet bez zbytečného odkladu do stavu před transakcí (a pak ať si řeší reklamaci třeba 10 let), po jejím vyřešení může, samozřejmě částku opět strhnout.
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    BUNDA:
    PATRIKCHRZ:

Mockrát díky!

A jak vidíte bod 1)? V auditku o ochraně spotřebitele kdosi psal, že na banky se nevztahuje zákon o ochraně spotřebitele. Myslíte si, že je tedy z pohledu zákona v pořádku, že banka má v obchodních podmínkách možnost prodloužit standardní lhůtu na vyřízení reklamace na šestinásobek, tedy půl roku? Není to kryté jiným zákonem?

A co bod 2)? To je přeci jasné porušení obchodních podmínek o kterém neni sporu. Neni toto práce pro ČNB?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    AUTOLOKATOR: jak radí kolega - finanční arbitr.
    Napiš bance, že v souladu se zákonem žádáš o neprodlené uvedení účtu do stavu před neautorizovanou transakcí. Pokud se do nějakých 3 dnů nic nestane, napiš na finančního arbitra (a v tomto smyslu bych informoval i banku)
    Pár příspěvků zpět je informace o jiném případu - klient to řešil s bankou od ledna, reklamace zamítnuta, odvolání zamítnuto. Poté, co se obrátil do finančního arbitra, bylo vyřešeno do 8 dnů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam