• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MATT: o jak velkou částku jde? Ono může vyjít nakonec nejlevněji je prodat v dobré směnárně a následně koupit přes devizovku, která je pošle na zvolený účet bez poplatku.
    U velké částky bych asi založil EUR účet u FIO, za poplatek 0,5 % (min. 75 max 250 Kč) vložil a pak za 20 Kč poslal na litevský účet.
    MATT
    MATT --- ---
    ahoj, potreboval bych prosim poradit, jak nejefektivneji vlozit na litevskej ucet eura co mam v hotovosti. predem dik.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: jo, je to různé, jak kde. Já z těchto důvodů s sebou vozím 1 dolarovky a 5 eurovky. Většinou mi ale vyšlo levněji směnit a platit místní měnou. V tom horším případě nabídl prodejce oficiální kurz, v tom lepším někde mezi oficiálním a veksláckým. Falešné bankovky jsem nikdy nedostal, snažím se měnit vždy malé částky a pokud možno chtít bankovky nízké hodnoty.
    Ale v každé zemi platí něco jiného, člověk to musí vyzkoušet. Rozhodně nemá smysl po příjezdu směnit nějaký velký balík dříve, než se člověk rozkouká.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Směna na černo má riziko u veksláků, pokud dobře neznáš ochranné prvky. Ale funguje to skvěle, pokud znáš někoho místního.
    Já mám osobně vyzkoušené platit rovnou v dolarech nebo eurech - mnohdy dá prodávající slevu, protože pokud je chce koupit, tak jsou drahé. Taky mi fungovalo smlouvat v eurech a pak dát dolary (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NINE_OF_NINE: Tak pak o důvod víc, vzít si eura nebo dolary (dobré předem zjistit, co tam má výhodnější kurz). Moje zkušenost při cestování je, že v zemích, které nemají volně směnitelnou měnu je výhodnější směňovat načerno. Někde jsou rozdíly mezi oficiálním a černým kurzem velmi výrazné.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PATRIKCHRZ: Pokud vim (budu rad kdyz me nekdo opravi), ALL mimo Albanii nekoupis, mena neni volne smenitelna a spravne se snad ani nema vyvazet ze zeme. Nikde jsem ho ve smenarnach nevidel, proto ta opicarna s dvoji smenou.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NINE_OF_NINE: u exotických měn mívají směnárny vyšší spread, i když při nákupu to obvykle tolik nevadí - on je totiž i posunutý, na prodej (bráno z hlediska směnárny) nemají takovou marži, už se mi i podařilo (ukrajinské hřívny) nakoupit za lepší kurz, než byl střed. Ovšem při případném zpětném odkupu je to už horší.
    Další problém by byl v tom, jestli by tuhle měnu vůbec měli. Ne jen na kurzovním lístku, ale i fyzicky, já se poměrně zapotil, když jsem sháněl i relativně běžné norské koruny.
    Spořitelna má docela blbé kurzy, navíc výběr z bankomatu účtuje horším, valutovým, kurzem.

V tomhle nezbývá, než trochu pozjišťovat - zjistit jaký je normální kurz a za kolik ho ve směnárnách mají a jestli je vůbec fyzicky mají. Jestli směnit eura na místě nevím, jak turista tam těžko najdeš výhodnou směnárnu a podívej se, jaké jsou u nás kurzy směnárnen na nádražších, letišti nebo Václaváku.
    JIRI_CZEK
    JIRI_CZEK --- ---
    NELDE:
    PATRIKCHRZ: díky za tipy. směnárny jsem obvolal a nakonec šel do praha exchange, kde mi nabídli rovnou bez ukecávání 26.10 :)
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Kdyz se resi kurzy, budu potrebovat Albansky Lek(do 10tis v CZK), vyplati se mi ted spise pouzit jednu z nize navrzenych smenaren. Smenit na eura a vymenit na miste, nebo vybrat az v Albanii pomoci mastercard(vydavatel Ceska Sporitelna/poplatek za vyber nastesti resit nemusim/)?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: Jsou tam tři, co mají skoro stejné kurzy, u EUR se často liší o haléř či dva, někdy ani to ne, trošku rozdíly bývají u jiných měn, ale i tam je to v řádu haléřů.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Já nepsal nejlepší kurzy. Jinak díky za tip na jiné. Spread 7 halířů zní dobře.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: ta směnárna v Kaprovce má nejlepší akorát marketing :), spread 30 haléřů je dost. Nejlepší je opravdu směnárna v Jindřišské - prahaexchange.cz, nemá ale kurzy na webu. Z těch s kurzy na webu je nejlepší asi alfaprague.cz - nákup 26.05 prodej 26.12 (také s kuponem z webu), spread tedy 7 haléřů (tedy třetinový oproti Kaprovce).

JIRI_CZEK: euronet sice umožňuje vybírat eura, ale svým "švidlkurzem" (dynamic currency conversion). A kurzy mBank jsou také děs a hrůza.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: I bez kuponu lze dojít do Jindřišské a vybrat si jednu z místních 3 směnáren, které ten kurz mají obvykle ještě o kousek lepší.
    NELDE
    NELDE --- ---
    JIRI_CZEK: Ten ojeb na kurzu není jen trochu. A je u všech bank. Nejlepší je výběr CZK a směnárna s dobrým kurzem - známá dobrými kurzy je směnárna v Kaprově: https://www.exchange.cz/
    Jednoduše porovnej jejich kurzy (-; s těmi bankovními. Exchange má 26.20 a rozdíl kurzů 0.30 na 1 euro. Třeba ČS má 26.735 a rozdíl 1.30. mBank je ještě o horší 26.90 a 1.60 (a to mají ještě tuším nějakou přirážku).

PS: Na ten VIP kurz dosáhneš, když si vytiskneš jejich kupon.
    JIRI_CZEK
    JIRI_CZEK --- ---
    ahoj, potřeboval bych poradit - potřebuju vybrat větší obnos v eurech a potřeboval bych poradit - mám účet u mbank, která má bankomaty euronet, ze kterých je možné vybírat eura, případně můžu bez poplatku vybrat eura v bankomatu v zahraničí (i když si myslím, že mě trochu vojebávaj na kurzu, což by se na větší částce už mohlo nepěkně projevit), nebo můžu vybrat CZK a někde je směnit (mám tip na nějakou směnárnu eurochange v jindřišské)... máte s tímto někdo zkušenosti?
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: A proč by to dělal? Co by z toho měl?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    EDERA: Stejný někdo, kvůli kterému se potvrzují sms (certifikátem, smartklíčem,...) transakce odchozí na cizí účet
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAVARA: Jak jako někdo?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tak pokud by vám někdo převedl všechny prachy na spořák s výpovědní lhůtou týden a vy díky tomu nedali splátku hypotéky, tak se asi radovat nebudete...
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    BIMBAS: To se ve Fiu musí taky.... :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam