• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    R_G: Slušná banka může, ale nedělá (-;
    Já bych to chápal, kdyby tam bylo psáno, že můžou, ale zatím nedělají. Jinak tam patří "bude"
    R_G
    R_G --- ---
    TOOMIX: Nemyslim, ze je to nova definice, slovo "může" muze mit i smysl "je oprávněna". Sice je to trik, ale jazykove i definicne mi to prijde v poradku.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Nová definice slova může?

RUM
    RUM --- ---
    CAMELLA: jj to kilo se mi platit moc nechce právě

PATRIKCHRZ: Právě to s tím zaměstnavatelem mě nebylo jasné, ale logicky budou radši, když uvidí španělský účet no. Přítelkyně má oba účty zdarma, ale jen protože je mladá, jinak žádný úrok nedostává jako já u AirBank. Moc mi nechtěla věřit to 1% co funguje u AirBank, že prý není možný, aby mi banka dávala tolik a přitom jsem nic neplatil, V eurech nemají na běžném účtu žádný úrok, ale na spořícím ano a dokonce bez dalších podmínek jako placení 5x měsíčně kartou.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUM: osobně bych používal španělský účet, zejména, když ho s přítelkyní stejně máte. Přestože to zaměstnavatele nic nestojí, nemusí být zrovna ochotný posílat platbu do zahraničí. Navíc v případě nějakého problému budeš muset řešit na dálku s AirBank.

Jestli budete používat společný s přítelkyní nebo si založíš vlastní je celkem jedno, řešil bych to asi podle ceny (pokud je tam možnost účtu zdarma, tak bych si ho založil)

Každopádně jak píše Camella, když si uděláš Velký tarif, nebude tě to krom té stovky měsíčně stát nic navíc.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    RUM: u třetí varianty záleží na tarifu - když si nastavis velký, budeš platit kilo a jinak nic navíc. Jen musíš dávat bacha na dcc, protože karta se bude tvářit jako k CZK účtu.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    QUIP: nekazankj fajn, dobrej tip, diky!
    PATRIKCHRZ: ja menim CHF, tam je ten spread trochu vetsi, zkusim zavolat do the Jindrisske, uvidime. Diky!
    RUM
    RUM --- ---
    Ahoj, mám Airbank, žiju momentálně ve Španělsku a poštěstilo se mi tu najít práci, takže rychle potřebuju vyřešit, kam si nechávat posílat výplatu v eurech. Můžu to vyřešit 3 způsoby.

1) Nechávat si posílat peníze na účet přítelkyně u místní banky v eurech, který používáme jako sdílený.
    2) Založit si svůj u nějaké místní banky.
    3) Zavést si druhý účet u AirBank v eurech.

Chtěl bych se zeptat, jestli má někdo tu 3. variantu, tedy eurový účet u Airbank. Dá se pak používat karta od AirBank vázaná na eurový účet používat bez dodatečných poplatků kdekoliv v EU? Jsou tam poplatky za převody eur v rámci EU? Ceník jsem viděl, ale přesto se chci ujistit a taky znát vaše názory. Díky.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Tak jeste jinak .. EUR ucet u Equa uz jsem zalozil na pobocce, ale ted jiny problem, ktery me pred tim nenapadnul - to nejde v ramci jedne banky poslat Eura z uctu na ucet jinak, nez Sepa platbou, ktera me nakonec prijde na 108,- CZK? (99 za odeslani platby a 9 za prijem platby)
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    Co si myslíte o investovani přes Zonky?
    Investovat do lidí na Zonky se vyplatí. | Zonky
    https://zonky.cz/investori/
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: ono je tam několik přepážek a řada zaměstnanců. Někteří jsou v pohodě, u některých to vypadá, že tuhle práci dělají snad za trest. Dříve jsem taky neměl problém.
    Minulý týden jsem kupoval 900 euro a chtěl sem to opravdu v drobných - v alfaprague jsem to dostal v 5 eurovkách a pár desetieurovkách.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Kdyz u Equa Banky mam bezny ucet v CZK, da se k nemu zalozit EUR ucet online, nebo se opet musi na pobocku?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: V Jindřišské jsou v pohodě, dokonce mi pán minule dal i drobnější než dvacetidolarovky, když jsem se na něj hezky usmála. Asi se málo usmíváš :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VENIKA: třeba alfaprague.cz má spread 10 haléřů, aktuálně eur nákup 25,70, prodej 25,80. Tam už moc prostoru není.
    Obvykle o cca 2 haléře lepší je směnárna v Jindřišské, ale bývaí tam poslední dobou celkem arogantní, tak už tam nechodím
    QUIP
    QUIP --- ---
    VENIKA: Co treba tohle? http://www.nekazanka-exchange.cz/
    Casto jsem tam Eura nakupoval, na to maji kurz jako vsichni, ale prijde mi, ze maji slusne kurzy, kdyz chces ty Eura / Dolary prodat.

Jedna zajimava zkusenost na zacatku leta - zrovna sel kurz koruny dolu (Euro zdrazovalo), tak se mi ani kurz v Nekazance nelibil, obesel jsem par smenaren kolem a prekvapive nejlepsi kurz jsem dostal tady http://moneytransfer.cz/cs/pobocky/jindrissska/ Oproti vsem 'levnym' smenarnam v okoli tam byl rozdil asi 15 - 20 haliru na Euro. Bohuzel nemaji kurzovni listek online.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    DYNK: koukam a ten kurz, kterej u te online rezervace maji, je takovej normalni, resp treba srovnatelnej s Kaprovkou vip.
    Ale diky za tip.
    DYNK
    DYNK --- ---
    VENIKA: naposledy jsem udelal dobrou zkusenost se smenou tady https://www.interchange.cz/

Objednal jsem smenu online, davaji tak lepsi kurz. Menil jsem CZK na EUR, do mailu jsem dostal potvrzeni kurzu CNB stred + 0.04, na miste mi nakonec pani vymenila za stred, ani nevim z jakeho duvodu.

Jestli maji i opacny kurz dobry netusim, ale urcite stoji za zkousku.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Je nejaka nova best practise na smenu vetsiho obnosu na czk? Vetsinou jsem to resila v Kaprovce nebo Auraktiv s vip sazbou, ale ted se mi to doma nejak nahromadilo a halire delaj talire...
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: jj vim, kdysi s tim byval dost problem v italii a spanelsku, tam to vsichni obchodnici hned akceptovali za klienta
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam