• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    VENIKA: https://www.idnes.cz/...kovni-sluzby-budoucnost-tradicni-banky-nove-banky.A200907_132247_sporeni_sov
    Airbank
    Leden 2018 605k
    Duben 2019 703k
    Srpen 2020 841k
    Moneta
    Leden 2018 1033k
    Duben 2019 990k
    Srpen 2020 1386k, ale díky akvizici Wustenrot.

Nebýt akvizice, tak ten rozdíl byl docela malý. To bych nazval "asi stejně velké".

GHOSTSTALKER: Cílí na stejný segment. Mohou zůstat, ale nebude to trvat dlouho. Nemá cenu mít dvě různé lowcostové banky a dvojí výdaje. Odhaduji konec roku 2021, ale záleží, jak rychle půjde merge. Možná se začne spojovat až v roce 2022.
    Finální název se bude hledat a bude důležité, která strategie a který management vyhraje. Osobně tipuji na zachování značky Air (Air Money apod.). Více mě ale zajímá, jak budou slučovat velmi odlišné služby pro klienty - jiný typ poboček, často kousek od sebe.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Nejsou asi stejne velke. Zvlastni, ze nemohou zustat dva "konkurencni" produkty, a presto uz ted PPF ma dve banky. A nazev je uplne jedno, at se to pro me za me jmenuje AirMoneta.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    NELDE: Moneta a Airbank urcite nejsou na pocty klientu stejne velke.
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: Proč kuriozní? Je vcelku normální, že při mergi vyhraje progresivnější část. Jinak co se týče počtu vlastních klientů, tak jsou asi stejně velké.
    Co se týče identity - důležité je rozhodnutí vlastníka. Nicméně je velmi nepravděpodobné, že zůstanou dva "konkureční" produkty. A Air je vlastní značka PPF, plánovaná i pro další produkty. Ostatně Moneta už se několikrát přejmenovala.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    ?
    Jen říkám, že to má fajn směr. Tak pak bude záležet, kdo tedy koho požere jak píše GHOSTSTALKER.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Povedlo/nepovedlo nehraje takovou roli
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    KOC256: Podle me to mate popletene. AirBank nema kupovat Monetu, ale (mozna) Moneta AirBank. Zatim se resi spise prvni faze - zda PPF koupi podil na Monete. O identitu Monety bych se tedy nebal; to by bylo kuriozni, pokud by mensi banka pohltila tu vetsi.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    On ten prodej se u Monety dal čekat. Jen je otázka, co bude s produkty - jak spojit dva odlišné přístupy.

No je to zvláštní. Moneta měla celkem apetit jak píšeš, makala na novém bankovnictví a že se ji povedlo. Řekl bych že se ji dokonce podařilo zase zachytit módnější vlnu než na které se aktuálně nalézá A/B... ...pochopitelně... Z laického pohledu nic nenasvědčovalo tomu, že to zabalí. Po sloučení s Wüstenrot se bankovní úřednice ještě ani nepřeškolily na programy Monety a zase bude všechno jinak. Ta integrace mě opravdu zajímá. Každopádně je vtipné, že se stavebko co jsem měl původně u Wüstenrot, přes Monetu dostane až k mojí primární A/B...
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELDE: Koupili stavební spořitelnu Wustenrot na hypoteční banku Wustenrot (-;
    Z Wüstenrot – stavební spořitelny je MONETA Stavební Spořitelna | MONETA Money Bank
    https://www.moneta.cz/...zpravy/detail/z-wustenrot-stavebni-sporitelny-je-moneta-stavebni-sporitelna
    GOR
    GOR --- ---
    NELDE: Hypotecni banka je CSOB.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    NELDE: Moneta koupila Wustenrot. HypoBanka patří pod ČSOB.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Jako, že bude mít skoro stejně klientů (-; Moneta koupila hypotéční banku a stavebko, takže dohromady to bude 2,2 milionu klientů za skupinu.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Low cost banky byly původně dvě, pak přibyly další 3 (zuno, air, equa).
    Bylo jasné, že 5 je moc, že to časem zeštíhlí, zejména když se do toho segmentu začaly tlačit větší banky. A nově další low costy Hello a Creditas (a Trinity).
    Zuno nevydělávalo (aby ano, když peníze zhodnocovala mateřská RB)
    FIO možná usnula, ale docela roste a asi nějak vydělává.
    mBank rostla hlavně když byla jediná, myslím, že spíše trpí "polským" přístupem
    equa se jakž takž držela - ale nerostla a nicméně asi také nevydělávala - pak lepší prodat. Škoda, že RB (ale byly by i horší varianty)
    Air to převálcovala - kromě masivní reklamou i trochu jiným přístupem. A asi teď moc neroste - aktuálně akvizicí Monety poroste ještě více. On ten prodej se u Monety dal čekat. Jen je otázka, co bude s produkty - jak spojit dva odlišné přístupy.

Ono strašně záleží jestli je to hlavní banka, kde má klient půjčky a kreditky, nebo jen nějaký vykrývací produkt typu spořící účet.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    HARALD:
    A to z jakého pohledu? Jakože už se nesmí přehlížet?
    HARALD
    HARALD --- ---
    Ve strategii na rok 2021 velké banky, kde dělám, už díky spojení Monety s AirBank přestala být AB v segmentu vyzyvatelů a přesunula se do segmentu velkých bank.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    Tak ono to bylo logické. FIO usnula v pravěku a spí v něm doteď. Něž se tu budou ozývat některé osamocené hlasy, tak některým to vyhovuje a dobře jim tak.
    mBanka si to pohnojila znepřehledněním podmínek pro výběry zadarmo (pokud si pamatuji dobře) a totálně špatným bankovnictvím.

Tedy ano byly ty lov cost banky tři, ale dvě se diskvalifikovaly samy.

QUIP:
    Já ti nevím, ale vyčítat bance že po +-7 letech zrušila své "navždy" a vlastně zrušila to co celou dobu nikdo nekopíroval...To je jako očekávat, že předvolební sliby se budou plnit. Hodně naivní... Taky mě to mrzelo, ale bylo to pochopitelné...

========

Jinak dneska se dá v režimu low-cost používat téměř každá banka. Třeba i Erste Premier, která přináší hodně muziky, pro někoho kdo je schopen ty služby využívat...
    NELDE
    NELDE --- ---
    QUIP: Praxe říká, že to sloučí (už 2x to provedli). Tedy bude zbývat už jen mBank, FIO a Air (kde je otázka, jestli ty služby sloučí pod AB nebo pod Monetu). mBank mám, takže eBank účet asi půjde pod FIO.
    QUIP
    QUIP --- ---
    NELDE: U me uz pred casem AB prohrala tim, ze prave nektere sve podminky uctu bez podminek menila. Prvni vec teda bylo jejich internetove bankovnictvi, ktere bylo mozna pro nekoho hezke, ale leda na fixnim rozliseni jako mel clovek, ktery to navrhoval. O responzivnim layoutu se jim ani nezdalo. A pak zacli pridavat podminky k jejich sporicimu uctu, ktery puvodne inzerovali jako "vzdy budeme mezi 3 nejlepsimi uroky na trhu".
    A jestli me neco dokaze odradit od kterekoliv banky, tak to jsou prave ty zmeny podminek, ze jako zakaznik nemuzu dlouhodobe spolehat na to, co me od banky vlastne ceka, co po me chce, co mi nabizi, kolik me to bude stat.
    Klidne se smirim s tim, ze jejich sluzby nejsou nejlepsi, nebo nejlevnejsi, kdyz vim, jake jsou ted a ze takove budou i pristi mesic, nebo za rok. RB me stvala tim, ze kazdou chvili menili nutny obrat pro to, aby za jejich sluzby clovek neplatil stokoruny mesicne. Kdyz to zmenili tak, ze jsem po par mesicich zjistil, ze jim za firemni ucet platim okolo 350,- mesicne, sel jsem pryc - k FIO, kde od te doby platim porad to same - nic. A pozdeji se to same stalo s osobnim uctem, kde jsem taky uz dal nehodlal resit, kolik musim protocit, abych vedel, kolik me to bude stat. Odesel jsem k Equa. Stejne to bylo s AB, kdyz zavedli pasmove uroceni asi jen do 200 tisic. Naprosto chapu, proc to tak delaji, ale uz to pro me zkratka pak neni ten ustav, kde bych chtel mit svoje penize.
    Jakmile dojde ke slouceni Equa s RB, tak tam ten ucet taky ukoncim a pujdu o ustav dal.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MAGE: AB toho zase tolik neměnila. Ona patřila mezi ty ostatní, kteří brali konkurenční výhodu mBank a FIO. A bylo jasné, že 5 low cost bank je moc - tak teď zbydou 3.
    Na rovinu, jejich přístup ke klientovi je furt ne úplně tradiční - a odpovídá tomu rozdílu v reklamě mezi bohatým bankéřem a kamarádem pomocníkem. Kdyby nechtěli fúzovat s Monetou, tak jsem asi přešel k nim.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Nevím, do reklamy cpou velké peníze, ale moc jim neroste počet klientů. Takže asi to není úplně super strategie. Možná by pomohlo dát i něco do služeb (-;
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam