• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GHOSTSTALKER: Bez problémů chodí, včetně dneška. Mrkni do nastavení v IB, jestli se ti tam něco nepokazilo?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Dotaz k CSOB - od minuleho tydne mi nechodi e-mailove notifikace o prichozich a odchozich platbach z uctu. Jsem sam, nebo nekdo mate stejny problem?
    HARALD
    HARALD --- ---
    GHOSTSTALKER: Nejsilnější nástroj ČNB. Po takovýchto opatření si každé představenstvo banky rozmyslí neuposlechnout doporučení rady centrální banky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    GHOSTSTALKER: to je přísný, se tam s tím moc nemažou.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ČNB nařídila Bance Creditas vyměnit celou dozorčí radu | E15.cz
    https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/cnb-naridila-bance-creditas-vymenit-celou-dozorci-radu-1379490

+ nařízená změna člena představenstva pověřeného řízením rizik a změna osoby odpovědné za vnitřní audit. Dobře to tam vedou...

"Dozorčí rada nepřijala za situace, kdy jí předložené a na pořad jednání zařazené
    informace vykazovaly mezerovitost či neúplnost, žádné usnesení, kterým by mohla
    přispět ke změně tohoto stavu. Tak tomu bylo v případě zprávy mající obsahovat
    souhrnné vyhodnocení funkčnosti a efektivnosti řídicího a kontrolního systému či zpráv
    o výkonu funkce compliance."

"Činnost dozorčí rady ve složení, v němž po kontrolované období dozorčí rada byla,
    nedosahovala takové intenzity či kvality, aby ji bylo možné hodnotit tak, že
    vyhovuje požadavkům ustanovení § 8b odst. 1 zákona o bankách ve spojení
    s ustanovením § 13 odst. 1 a 2 Vyhlášky a dále ustanovením § 13 odst. 3 písm. c)
    a d) Vyhlášky."

"Interní audit účastníka řízení neměl odborné kapacity k provádění vnitřního
    auditu v IT oblasti. Z tohoto důvodu také účastník řízení v posledních 10 letech
    neprovedl plnohodnotný audit v oblasti IS/IT a také ani neměl tuto činnost
    zajištěnou externí společností (například formou outsourcingu). Účastník řízení tak
    porušil ustanovení § 8b odst. 1 písm. c) zákona o bankách ve spojení s ustanovením
    bodu 1 Přílohy č. 8 Vyhlášky."

"Účastník řízení tím, že u výše uvedených obchodních případů neposoudil veškeré
    aspekty týkající se zajištění a zdroje splácení, neměl k dispozici veškeré relevantní
    podklady pro rozhodování a nestanovil další podmínky k zajištění zdrojů splácení
    (ve snaze zajistit trvalost a závaznost příjmů a posílit svoji pozici v oblasti
    zajištění), porušil požadavky plynoucí z ustanovení § 8b odst. 1 písm. b) zákona
    o bankách ve spojení s ustanovením § 27 bod 1 písm. d) Vyhlášky ve spojení s body
    3 a 5 písm. a) až d) Přílohy č. 3. Vyhlášky."

"Účastník řízení tedy v uvedených případech nedisponoval informacemi, které by
    mu umožnily průběžně monitorovat průběh projektu a reagovat na jeho případný
    negativní vývoj. Účastník řízení tak porušil požadavky plynoucí z ustanovení § 8b
    odst. 1 písm. b) zákona o bankách ve spojení s bodem 8 písm. a) a b) Přílohy č. 3
    Vyhlášky."

"V důsledku výše uvedených nedostatků v procesu schvalování úvěrových obchodů,
    které v případech postupování úvěrových obchodů k rozhodnutí představenstvu
    nezajišťovaly adekvátní zastoupení linie řízení rizik při schvalování úvěrových
    obchodů, účastník řízení porušil povinnost plynoucí z ustanovení § 8b odst. 1
    písm. a) zákona o bankách ve spojení s ustanovením § 11 odst. 3 Vyhlášky."

"Účastník řízení neprovedl žádnou analýzu pravděpodobnosti přecenění vkladů
    při podstatných změnách úrokových sazeb a jeho odhad „jádrových zůstatků“,
    tj. vkladů, které jsou stabilní a je pravděpodobné, že se nepřecení ani
    při podstatných změnách úrokových sazeb, mohl být, zejména v případě spořicích
    účtů, nadhodnocený. Na základě těchto modelů byla následně realizována
    investiční rozhodnutí k nákupu státních cenných papírů do portfolia účastníka
    řízení. Účastník řízení tak porušil ustanovení § 8b odst. 1 písm. a) zákona
    o bankách ve spojení s ustanovením § 10 odst. 3 písm. a) Vyhlášky ve spojení
    s článkem 108 písm. a) a b) Obecných pokynů k IRRBB."

A tak dále...
    PAVELK
    PAVELK --- ---
    ELIJEN: Mas pravdu, vkladovy ucet pro USD je porad v USA, nevim jak jsem prisel na to ze IBKR CE to ma v Evrope. Z Transferwise by to tedy melo jit bez dodatecnych poplatku korespondencnich bank.

Rikas tedy ze to mas vyzkousene i z Revolutu na ten US ucet a dojde stejna castka, jakou jsi poslal? To pak je dobry.
    Ja uz mam penize na TW, tak to zkousim poslat z TW jako ACH a uvidim, dam pak vedet.

BTW Nezkousel jste nekdo posilat na Revolut z Fidelity, jestli to dorazi na Revolut nesnizene?
    Fidelity ma odesilajici ucet prave v US.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    PAVELK: Koukal jsem na to ted podrobneji. Myslim, ze pro USD prevody zadavas IBKR sidlo v Evrope, ale jejich banka je v USA.

Revolut -> IBKR jako ACH bez poplatku
    Revolut -> SaxoTrader jako Wire bez poplatku
    Saxo -> Revolut jako Wire bez poplatku
    PAVELK
    PAVELK --- ---
    Jo, Interactive Brokers. Driv jsem pravidelne posilal na IB z TW prave protoze oba ucty byly v US, tedy to bylo bez poplatku korespondencnich bank. Vlastne to bylo ensured uz tim, ze to slo poslat jako ACH (Automated Clearing House), coz je druh prevodu, ktery funguje jen v ramci USA).
    Z Revolutu jsem posilal na IBKR za ty roky pred koncem 2020 jen 2x, jednou mala castka (desitky dolaru), ktera dorazila komplet a pak vetsi (tisice), ktera dorazila ponizena o $30. Od te doby jsem jel jen pres TW, kde byl jediny poplatek neco lehce pres $1 za odeslani. Ted je tam navic $7.5 za prijem, ale porad min nez pripadnych $30 (nebo podobne) za poplatek korespondencnich bank.

Tim ze letos je prijimajici ucet IBKR CE v evrope se obavam aby tam prave nebyl poplatek korespondencnich bank pri poslani z Transferwise - coz zavisi mj i na tom jestli odesilaji vzdy z uctu v USA nebo maji ucty i v Evrope.

Revolut posilal vzdy z uctu v evrope, tedy prave ted by tam s velkou pravdepodobnosti nemel byt poplatek korespondencnich bank (coz se shoduje s tvym pozorovanim, pokud to bylo tento rok).
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    PAVELK: Myslis IBKR (Interactive Brokers)? Posilal jsem z Revolutu a dorazila uplne stejna castka jako jsem poslal, coz me u USD prevodu celkem prekvapilo. U TransferWise bych cekal, ze to budou mit jeste lip poresene jinak je ta jejich sluzba dost na nic.
    PAVELK
    PAVELK --- ---
    Nemate nekdo zkusenost z letoska s posilanim USD z Transferwise na IB?
    Pokud se neplketu, IB CE ma ucty v evrope, tak mam trochu obavy aby tam nebyly poplatky korespondencnich bank pri posilkani z US uctu Transferwise.
    QUIP
    QUIP --- ---
    NELDE: Je to vsude dost marny. Zalozil jsem Hello (i kdyz to trvalo tyden!) a jeste ted byla dobra moznost presunout koncici ING konto k Reifce (1% do 300 000 na 1 rok).
    KOC256
    KOC256 --- ---

Svezl jsem se za poslední půlrok na vlně kryptoměn

60 hlasy od 60 respondentů

NELDE
    NELDE --- ---
    A je aktuálně nějaký spořící účet zajímavý?
    Podle https://www.banky.cz/prehled-a-porovnani/sporici-ucet/ vypadá nejlépe Hello a mSpoření. Na mSpoření jsem peníze dal, ale tam se to myslím vztahuje jen na spořící položky, ne? Navíc to má být od 3/5 jen 0,4% (teď 0,9% do 100k))
    Hello má od 1/5 jen 0,6% (teď 1% do 200k).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MUXX: zaplatila jsem pres nakonec pres IBAN, diky za odkaz:)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NAVARA: Tak podrobně jsem to nezkoumala, ale.bylo by to vtipné :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAVARA: Takže jsme zase tam, kde jsme byli. S jediným rozdílem, že bych se zbavila té Monety.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NELLAS: a poplatek za investici je 3%? :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    EDERA: Procti si podmínky... ten úrok získáte, když aspoň stejnou částku investujes a ta sazba tam bude taky vysvětlena.
    https://www.kb.cz/cs/obcane/sporeni/sporici-ucty-a-terminovane-ucty/sporici-ucty
    EDERA
    EDERA --- ---
    Zakládal jste teď někdo účet u KB? Mají na rok účet vedený zdarma a spořák "až 3 % p. a. do výše 3 milionů Kč". To "až" mě trochu mate. Ale mám teď spořák nula nula nic v Monetě (povinný přesun z Wüstenrot), tak zvažuju, že bych ho zrušila a přesunula se o dům dál.
    MUXX
    MUXX --- ---
    KRISKA: Jak to dopadlo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam