• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    C8400
    C8400 --- ---
    GHOSTSTALKER:
    Já měl radost z toho, že mi dali víc než dosavadních 0 % :-) To je od nich hezké. Paypal mi stále žádné úroky neplatí.
    Máš pravdu, je to tak srážková daň 30 % tam vs. 15 % u nás.
    Ale kde v ČR najdu pořádně úročený EUR/US/GBP účet?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    C8400: Akorat zevse krat 0,7, nebot je tam 30% srazkova dan, plus mozna nejaky voser s priznanim v CR.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    C8400: bezplatne vedeni, karty, vybery, cestovni pojisteni, sporici ucet, pripadne kreditka a pojisteni ke kreditce. Salonky, investice a obdobne pozitky ozelim. Fyzicke pobocky me nezajimaji.
    C8400
    C8400 --- ---
    DOBYTEK: Neznám do detailů ČSOB Premium. Pokud ti jde o banku fyzickými pobočkami, tak jeden čas jsem uvažoval o Postbank Giro Plus. 3000 EUR/M minimum https://www.postbank.de/privatkunden/produkte/konten-karten/girokonten/giro-extra-plus.html
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    C8400: a vis o bance, co poskytuje srovnatelne sluzby s CSOB Premium bezplatne pri dodrzeni minimalniho obratu?

PATRIKCHRZ: dik, na tu DKB mrknu
    C8400
    C8400 --- ---
    DOBYTEK: Německý banky jsou drahý. A bez adresy v Německu těžké. Z levných těch on-line bank mám zkušenost s DKB, ING a N26.

DKB stejný problém jako PATRIKCHRZ, bez německé výplatní pásky smůla. Německá ING byla benevolentnější a N26 nejvíce benevolentní ale i ti chtěli německou adresu.
    C8400
    C8400 --- ---
    Wise zavedla úročení zůstatků, byl jsem příjemně překvapený.

0.65% for any EUR
    1.25% for any GBP
    1.50% for any USD

How does balance cashback work? | Wise Help Centre
    https://wise.com/help/articles/b8sVSdAzytqVamfajSirb/how-does-balance-cashback-work
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DOBYTEK: na Finexpertu si lidi pochvalují DKB.DE, ale kdysi, když jsem si tam chtěl založit účet, tak mě odmítli. Ostatně to samé se mi stalo u bezplatných slovenských bank. Hodně často tyhle internetové banky chtějí prokázat ekonomický zájem (zaměstnání, bydliště,...) v dané zemi.

Takže, bohužel, neporadím. Kdybych to potřeboval pro sebe, asi bych šel podle nějakého žebříčku
    https://finanzen.check24.de/accounts/d/girokonto/result.html?applicantNumber=ALL&minc=1.500&postalCode=80636&;hideTeaser=1&da=true&b2bid=50&cpid=ch24_f_natural

Já teď dostávám část výplaty v EUR, ale nechávám si to posílat na Creditas, kvůli možnosti vybrat eura hotově na přepážce za desetikorunu.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    PATRIKCHRZ: zvladnes poradit ohledne nemeckych bank? Potrebuji ekvivalent CSOB Premium v Nemecku, devizove ucty tam nepotrebuji, ale veci jako bezplatny provoz pri pozadovanem obratu, vybery z bankomatu, a cestovni pojisteni apod. ano.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: já obvykle účty neruším, jen je převedu na nějaký bezplatný tarif a čekám, kdy bude zase nějaká výhoda. Teď z hlavy si vzpomenu na Waldviertel Sparkasse von 1842 když zdražila a zároveň ve vedlejší pobočce FIO (tehdy ještě záložna) zavedla svůj bezplatný účet.

Pak u Poštovný spořitelny, abych ho po nějaké době opět založit výměnou za nějakou odměnu a zase zrušil a zase založil,... to mi připomíná, že bych ho mohl zase zrušit a čekat, až mi nabídnou voucher do DM nebo něco podobného, když ho opět založím :D. A Oberbank jsem kdysi měl, když pak změnili (a hlavně hodně zneprůhlednili podmínky) tak jsem účet zrušil.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: A u kolika jsi zrušil účet ty?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Mně teď z RB dvakrát volali, vždy v době, kdy jsem nemohl, z čísla, na které se nedá dovolat zpět. Tak jsem jim řekl, ať mi to pošlou emailem - to ale prý udělali. Jsem zvědav, kdy od nich začne chodit nějaká "výhružka", že jsem si ještě neaktivoval jejich IB, k čemuž nemám důvod.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOOMIX: mně už vypověděla účet Expobank, ING a Unicredit. Je to právo banky a nic neobvyklého
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    https://twitter.com/zdenekkubik72/status/1618633693802942464?s=20
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DAVIDOWITCH: rozporuju, ze to jsou ucelne vynalozene naklady na zruseni te pujcky (refinanc), ktere je fer vymahat po dluznikovi, ktery taha za miniaturni konec provazu a nese v podstate vsechny rizika te pujcky.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    QUIP: Je naprostá pravda, že v ČR v podstatě ve všech oblastech vládne oligopolie. Pár velkých firem, který mají vykolíkovaný trh a likvidují malé firmy, které se snaží proniknout na jejich území. Je to tak na realitním, mobilním, energetickém, automobilovém i bankovním trhu.
    [1] https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/28832
    [2] https://is.vsfs.cz/publication/4799/en/Impact-of-Non-cooperative-Oligopoly-of-the-Banking-System-on-Its-Pro-cyclicality-in-the-Czech-Republic/Tison
    ...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    CERMI_FOX: Rozporujes to ze uroky jsou naklady (please don't), nebo to ze naklady na zajisteni pujcky jsou na tu pujcku ucelne vynalozene?

A nezapomente ze tohle pravidlo nikdy neplatilo v dobe nejakyho zasadniho pohybu uroku smerem dolu, takze dovozovat z toho ze bankam nevadilo kdyz lidi sli z 2.2% na 1.8%, tak nebude vadit kdyz pujdou z 6.5% na 3% (do konce 2024 prej ma bejt zpatky inflacni cil, a predpokladam ze Michl nebude vahat tlacit urokovy sazby dolu co to da) mi prijde odvazny.
    NELDE
    NELDE --- ---
    QUIP: Myslím, že u soudu to bylo.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Nemam tuhle problematiku nastudovanou nijak do detailu, ale tak nejak jsem predpokladal, ze takove zakony pripravuje nekdo i v soucinnosti s CNB (protoze ta keca do vseho kolem bank). Nicmene ty spory kolem toho, co jsou oduvodnene naklady, resil velmi casto financni arbitr a nevim, jestli se to nekdy dostalo i k soudu, nebo ne. Skoro bych se divil, kdyby ne.
    Kazdy podnika s nejakym rizikem, i banky ho maji, umi si ho velmi dobre spocitat a jak je videt na ziskovosti bank v CR, predcasne splacene hypoteky je ke krachu neprivedou. Takze i kdyz ve vztahu Banka / Klient, taha klient vzdycky za ten o hodne kratsi provaz, banky by si i tak praly podnikat bez rizika. To chapu, ja bych si to pral taky. Mluvit ale o nejakem narovnavani podminek je prinejmensim usmevne. Cokoliv, co musi klient, je obvykle "do 7 dnu" a s vysokym urokem. Kdyz stejnou vec ma udelat banka, ma na to klidne mesic. Smlouvy pise banka, ne klient a konkurence je v tomhle temer nulova.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DAVIDOWITCH: to není účelně vynaložený náklad, ale spíš mi to přijde jako riziko kšeftu. Banka má taky možnost odstoupit od smlouvy v mnoha případech (trestní stíhání, pokles hodnoty zástavy bez dosypání collaterálu, úmrtí, zhoršení fin. situace dlužníka...). Takže když vemu opačnou situaci - úroky vzrostou, banka vypoví smlouvu třeba z důvodu zhoršení fin. situace dlužníka (nebo jiného, to je asi jedno), ale to financování ji zůstane za původní podmínky a může to přeprodat někomu dál za mnohem vyšší (současný) úrok. Logicky tedy pravidlo, že náklady na financování zrušené smlouvy jde požadovat po dlužníkovi, by mělo jít aplikovat i na druhou stranu, tj banka při takovém zrušeném úvěru, na kterém vydělala, by výdělek měla odevzdat dlužníkovi. Prostě je to hra na obě strany - někdy to jde nahoru, někdy dolů.

Samozřejmě zjednodušuju, ale takhle je to pro banku extrémně výhodné a nenese skoro žádné riziko zato nese velké zisky (beru statistiky čnb, kde problémové úvěry jsou cca 1%, přičemž vyloženě ztrátové jsou tak polovina z toho)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam