• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: no vidíš a to já považuji bankovnictví FIO za nejlepší na našem trhu. Funguje mi na čemkoliv včetně mobilu (takže nepoužívám aplikaci) a žádné chyby nepamatuji a to používám skoro denně.
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    CERMI_FOX: zablokovani kvuli neuspesnemu prihlaseni neni tak uplne vina banky - je to kvuli smernici z EU (PSD2), kterou musi financni instituce implementovat.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CERMI_FOX: Nesouhlasím vůbec. Bankovnictví je top a neviděl jsem lepší. Error mi to nevyhodilo nikdy a to jsem u nich 25 let, ještě od doby záložny...

Ad 3x špatně zadané heslo nejsem si jistý, ale podle mě je blokace na pár hodin, ale jistý si opravdu nejsem.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ADAM: u fia je lepší pobočka jak bankovnictví, který maji zabugované a cca polovina nastavení spadne na internal server error. Zároveň neumí na dálku ani změnit adresu (vč. adresy v CDCP), prý to normálně jde, ale mám starý účet a tak je třeba na pobočku.
    Třešní na dortu bylo, když někdo uhládl moje přihlašovací jméno do bankovnictví, několikrát se mu nepovedlo přihlásit, pač heslo neuhodl, následně mi zablokovali účet :) Nejdřív jsem myslel, že jde o phishing, ale byl to reálnej systém.... Ještě v rámci "zabezpečení" chtěli, abych si změnil username, když už moje jméno je provařený, ale pak jim to nešlo, tak jsem nemusel ....
    ADAM
    ADAM --- ---
    BRUKEV: Jo, pobočky jsou otřesné. Ale to chci, nechci je platit. A taky jsem tam už třeba 10 let vůbec nemusel...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BRUKEV: FIO je "fastfood", jednoduše, rychle, přehledně a levně. Ale žádné indivindi.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak druhe osobni jednani ve Fiu a opet rozporuplne pocity. Beru, ze asi vse maximalne přesouvají na internet banking, ale prece jen trochu smutny vysledek.
    Nastavil jsem si inkaso ohledne stravovani ditete, ale mou chybou nechal fyzicke potvrzeni doma.
    Zkusmo stavil na pobocku, za kolik tisknou, kilo za stranku. To jsem davat nechtel, ptam tedy na druhou moznost, kterou papir ohledne stravovani nabizi a to zda mi muze orazit potvrzeni o zalozeni inkasa v bance. S tim, ze uz zalozeno mam z domu, at na to mrkne a ze mi staci razitko.
    To pry neni mozne, inkaso zalozi jen po povoleni z centraly, ze to hned nejde.
    To vse bez usmevu, proste chladne "neplatis kilo za stranku", tak my se taky nepretrhneme.
    Jako sorry, ja delam maloobchod a vim, jak proaktivni chovani ovlivni klima pri jednani. Tady jsem idesel docela rozcarovan a priste fakt jen online.
    Minule jsem zakladal ucet detem a borec mi tvrdil, ze musi obe mit fyzicky na pobocce, ze mu rodne listy nestaci, ze musi deti videt. Obe deti pak sedely 5 metru od jednaciho stolku mezi istatnima klientama. Kdybych vzal nahodne decka z ulice, nic nepozna.
    Holt ma chyba asi, nemam zapominat potvrzeni doma.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    EXAGE: krása, já u nich včera žádal o 4.39, co mám nabídku jinde, tak uvidíme, jestli se taky zadaří :)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    EXAGE: Tak uprava od CSOB na
    3 roky fix 4.19%.
    NELDE
    NELDE --- ---
    SPIKE411: Já je z lenosti neobviňuji en block. Ono je toho dost svázáno předpisy, co mohou a nemohou. A občas by pomohlo i jednoduché řešení. Třeba když jsem potřeboval rodný list do Nizozemí - musel jsem si nechat vystavit nový, potvrdit na kraji, že to je oprávněná matrika, razítko z MZV a úřední překlad s dalším razítkem - včetně překladu všech těch razítek. Při tom by stačilo vydat rodný list v AJ, což prý nejde, protože by matrikáři prý museli mít povinnou výuku AJ. Blbost na kvadrát, stačí, aby ten formulář rodného listu, do kterého se to tiskne, byl na vyžádání s vícejazyčnými popisy - jako je to třeba v pasu. Zní to jako drobnost, ale když tohle potřebuješ pro oddací list, rodný list manželky a další dokumenty (sláva UK, že diplom byl v latině (-;) různých institucí...

Zrovna s OAMP nejsou zkušenosti dobré ani u SK nebo jiných EU. Při tom, spoustu jejich úkonů by mohli převzít matriky - proč jim nemůže vystavit pas normální pasovka?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    NELDE: Jak vidíš níže, přesně ty informace poskytují, takže svoji práci v tomto případě dělají.

Že někoho nenapadne si je vyhledat a ještě obviňuje "většinu úředníků" z nějaké lenosti… well… takhle my si tady žijeme.
    Ta poznámka mi tady přijde fakt nemístná.

Za sebe můžu říct, že jako běžný občan mám z drtivé většiny dobré zkušenosti jmenovitě s finančákem i ČSSZ a ve výsledku i s cizineckou policí a Odborem azylové a migrační politiky MVČR (jakkoli je ta instituce nastavená dost nepřátelsky a je mi jasné, že hrálo roli i to, že ex byla z USA a ne z nějaké nežádoucí země).
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: Protože státní orgány by měly poskytovat služby občanům státu, kteří je platí. Bohužel většina úředníků nemá zatím "poskytování služeb občanům" ve svém slovníku.
    I si tím ušetří práci, protože celá řada lidí a organizací se na ně bude obracet se žádostí o detaily, které normálně v češtině nejsou. Navíc jen MZV je oprávněno vydávat "oficiální" informace podobného druhu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Mimochodem, na to stačí do vyhledávače zadat trapně jednoduchý dotaz typu "mzv vietnam".
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Tedy, starost o české občany cestující do zahraničí a nacházející se v zahraničí spadá přesně pod agendu MZV.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GHOSTSTALKER: Protože je to práce Ministerstva zahraničí? A ostatně ty informace poskytují už teď.

Víza - režim vstupu | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
    https://mzv.gov.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/vietnam/cestovani/visa.html
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Při zadání dotazu do ChatGPT jsem na první dobrou dostal správné odpovědi pro GB i Vietnam - "Je při vstupu do [X] z ČR vízová povinnost a na jakých oficiálních internetových stránkách lze vízum zařídit?". Moc nevidím důvod, proč by z českého rozpočtu měly být placeny informace pro návštěvníky zahraničních zemí.
    NELDE
    NELDE --- ---
    DOBYTEK: Tak ony obecně tyhle pseudovíza s cílem shrábnout peníze s minimálními náklady tomu nahrávají. Asi by pomohlo, kdyby MZV mělo nějakou stránku s oficiálními linky a případně návody pro lidi s nedostatečnými jazykovými znalostmi.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    NELDE: já tedy nevím, jak vypadá ta UK stránka, ale jak se teď vietnamská víza dají naklikat na vládním webu, tak ti google jako prvni vyhodí několik stránek, které jsou ne zcela nepodobné tomu vládnímu webu, stejně jako celý proces. Tam fakt nejde o nějakou zjevnou zprostředkovatelskou službu, hrají přesně na to, že vietnamštiny neznalí kliknou na první rudě zbarvený web se srpem a kladivem v záhlaví. Hádejte, kdo platil za vízum trojnásobek oproti předepsané ceně...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: ano, šance je malá, ale je tu šance jim zkomplikovat život - více stížostí a banky je dají na blacklist. Ano, založí si novou firmu a pojedou dál.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Možná. Ale pokud to prezentují jako službu, že pomohou s vyřízením... Ale za pokus to stojí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: prostě uvedeš, že jde o podvodnou stránku, která se vydává za oficiální aplikaci
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: A banka tě vyzve, abys prvně reklamoval u prodejce a poskytl jim podklady, že to prodejce nechce řešit (-;
    Jedině to reklamovat (či spíše si stěžovat) u té britské agentury, proč to bylo dražší než oficiální cena - ta agentura by mohla ty přeprodejce žalovat, že se za ní podvodně vydávají. Případně upravit svoje systémy, aby to nebylo tak snadné fungovat jako přeprodejce - třeba omezit počet víz koupených z jedné karty, pokud to není karta cestovky, která má s agenturou smlouvu, že tu službu provádí bez navýšení ceny.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZBYNEK: Ona to bohužel nějaká "přidaná hodnota" je - "pomohli" ti to udělat. Je to podobné, jako když prodejce letenek nabízí, že tě zacheckuje na let za pouhých 100 Kč. Nebo jako když ti někdo udělá horoskop (-;
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam