• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    HENNYVILLE: nakládané ančovičky znám, dávám to do caesar salátu. Tyhle ani nebyly slané, byly to prostě usušené ryby...
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BEBERA: no, pro kocku tyhle totalne presoleny rybky urcite nejvhodnejsi nejsou. kazdopadne, vyzkousej nekdy italsky ancovicky v oleji do nejake pasty, funguje to prekvapive dobre.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: tak jsem zrovna dopekl 4kg kridel a zalozil vyvar :-D mam rad tenhle challenge
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HENNYVILLE: Jsem ve výčtu surovin dnešní polívky zapomněl, že jsem na vaši radu koupil obří žampion a nechal ho tam taky přes noc. Ještě jsem ho nechutnal, večer zjistím, jestli se projevil. Podle mě ne, nakrájel jsem ho tam jak hovado a nasypal, navíc bílej žampion. Ale houby zní skvěle, příště dám sušený, jen co nějaký seženu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: dík. Sušené ančovičky mi jednou vnutila paní v ruském obchodě, že prý to je takový snack, po otevření jsem nezvládla sníst ani jednu, vyhodnotila jsem to jako žrádlo max. pro kočku...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: když jich tam dáš maličko, tak to jen trošku přisladí a dodají umami - tak lžičku na dva litry vody na začátku. Pokud jich tam dáš lžíci, tak už budou cítit víc. Pokud k tomu budeš mít i něco kyselého, tak při dostatečně dlouhém varu se takové ty mrňavé vlastně zcela rozvaří.

    Funguje i přidat trochu sušených ančoviček - ty jsou ovšem výraznější.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: ty krevety mě zaujaly, zrovna jsem o tom nedávno přemýšlela, že jich tu mám nevyužitý celý pytel od výroby kimchi, že bych je někdy zkusila přidat do vývaru. Jsou tam cítit silně? Je to vhodné jen pro asijské polévky, nebo to můžu dát bez obav i do skoro-klasické polívky (mrkev, petržel, nudle)?

    Radu přidat víno do vývaru jsem si odnesla odsud a je to ten nejgeniálnější poznatek ohledně vaření za poslední dobu...
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    EDERA: fresh i suseny, suseny spis nejaky asia style a fresh hnedy zampions.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Na nápad dát do vývaru houby jsem prvně narazila až v debatě tady a hodlám to teda při nejbližší příležitosti vyzkoušet. Dáváte jen čerstvý nebo i sušený?
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    TESSS: super, tak to brzo vyzkoušim.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: kdyz sem se zkousel dohrabat nejlepsiho ramenu, objevil jsem pri tom spoustu novych chuti ve vyvaru. vlastne ten masovej vyvar tam podle me slouzi jen jako zaklad na kterym stavis dalsi chute. hrozne mi chutnaji houby ve vyvaru, takze je od te doby davam i do kureciho. na radu Zuzky jsem udelal Tare, ktery ten ramen paradne dochucuje. jak uz jsem psal, suseny krevetky jsou uplna parada ! jo, a timhle jsem vlastne chtel rict, ze mam rad zeleninovou chut v masovym vyvaru :-D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Zeleninový dělám běžně. Základ je kořenovka, cibule, česnek, koření. Jde experimentovat s květákem, kapustičkama, rajčatama. Do rizota výborné.
    TESSS
    TESSS --- ---
    SOFIJKA: nechybi, sama maso nejim, takze vyvary jen zeleninove a vzdycky me prekapi, jak je vyvar mastny - asi teda mnohem min nez masovej, tady mi chybi srovnani
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    TESSS: taky by mě zajímalo, jak na něj. dělat masovej se teprv učím, ale chtěla bych i zeleninovej, abych mohla udělat rizoto pro kamaráda vegetariána. přijde mi, že tomu musí chybět mastnota..
    EDERA
    EDERA --- ---
    A zas jednou budeme mít hovězí líčka - na Letné je měli za 159,- Kč za kg. Paráda.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Není mě potřeba!

    Jinak se celou noc táhne slepica a k ní extra krky, žaludky, nějaký skelety a něco jater + základní koření + rajčtový a libečkový a petrželový a česnekový stonky + tymián + nějaký malý kusy zelenin, ale fakt jen miniatury, co jsem našel v lednici, ne celá velká mrkev nebo tak + vermut. Je to dobrý.

    HENNYVILLE: S tímhle mám občas problém, že pak je ten vajvr moc zeleninovej už. Čím víc tíhnu jen k chuti masa, zelenina, když je jí moc, to pro mě zmate a osladí.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    TESSS: jo, vetsinou dualne s hovezim, ci kurecim. Prec jen jako zaklad polivek a vegejidel....
    klasickou korenovku zasmazim, zaleju vodou a aspon tak dve hodinky tahnu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KYARA: ja obcas taky.. citron..

    kdyz pri vareni, tak tam dam treba vyvarit rajce
    EDERA
    EDERA --- ---
    TESSS: Ano, i když přiznávám, že spíš jako z nouze ctnost. Např. do rizota, které jsme měli k obědu na Štědrý den - normálně by tam patřil kuřecí, ale anžto byl půst, tak to nešlo.
    TESSS
    TESSS --- ---
    delate nekdo ciste jen zeleninovy vyvar?
    KYARA
    KYARA --- ---
    BRUKEV: Ja si dávám kyselé do vyvaru/polivky az na talir (citrón nebo sherry víno)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam