• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MOUNTBATTEN: tyhlety veci bych nakupoval v Marks und Špencer, videl sem tam takovy maly "stock pot" a vim, ze sou ucinny. ryzovy nudle dobry, ale asi se ti v baglu hrozne rozlamou. zkusil bych spis nejaky jiny "styl japan" ty vydrzej vic.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Zkusim polozit dotaz tady, protoze se to tyka surovin.
    Je mi jasny, ze mistnim chefum asi rupne zilka, protoze se chci zeptat NA SUSENE POTRAVINY, POLEVKY APOD. .
    Na dovolenou, ktera bude vandrovaci, nevim, jak casto narazime na nejakou krcmu, ci obchod, asi casto ne.
    Varit budem na ohni (asi casto plynovem jen), takze poptavam potraviny, ktere se udelaji hned.
    Dale potraviny, co vazi nejmene a zaberou nejmene mista (omacky ve skle proste nejsou dobry napad)
    Kazdy rok jsem delala omacky, co se nakydaj na kuskus, nebo ryzove nudle, ale letos letime, takze tato cast pada a jasne, neco koupime na miste, hlavne takove ty veci typu cibule, cesnek, trvanlivy salam, ale radsi bych tahla zasoby s sebou, kvuli jistote.
    Beru: susenou zeleninu
    susene houby
    nejake natura bujony susene
    kuskus
    sklenene nudle

    Takze asi poptavam nejvic tip na instantni polevky, ktere jsou nejmin hnusne. Take susena zelenina mi dochazi, tip na pytlik, ktere obsahuje minimum (ci zadnou) soli?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    EDERA: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1cLVz2LUbNuB4nV9btLfbR5PAp-9maiIxIvTjJDXc_KI/edit#gid=0
    Jo, je tam hodně těch domácích vajec ... hodně ... a energeticka hodnota roste s casem ...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    DA_NIELA: Mně by to rozhodně nevadilo. Víc nešťastná bych byla z masa 2x denně (což při tomhle rozpočtu nejde :).
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    EDERA: nemám, ale můžu ho vyrobit, jak bude chvilka.
    Palce up mě těší :-) Skoro to vypadá, jako by vám nevadilo, kdyby tohle jedly na táboře vaše děti ;-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    DA_NIELA: A nemáš ten jídelníček někde pěkně v tabulce? Hodil by se.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Smazenej kvetak a cukety, zeleninove leco, nudle s makem, veprova plec v akci s ryzi, bolonska omacka se spagetama, ryzova kase, spenat, cocka, michana vejce se salamem, polivky (zelna, cesnekova, bramborova, cockova).
    Snidane a neco veceri chleby s pomazankou a zeleninou, sladke pecivo, chleba s marmeladou. Hodne delaji dobre vztahy s pekarnou :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: super - jídelníček sem!
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Haha, přátelé, nedá mi to, musím se pochlubit. Jak jsem tu před časem škemrala o jídelníček na nízkoprahový tábor, tak konečná suma peněz na člověkoden byla cca 40 Kč, nepočítaje v to něco domácí zeleniny, brambor a kartony vajec od rodičů dětí. A točeňákovou magii jsem zkrotila a hygienu jsem neurazila a ... no prostě potřebuju pochválit, toť vše ;-)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ZUZKAOU: nemas vubec zac... ono ja mam pocit ze to je vliv hlavne mladsich generaci arabu/izraelcu/persanu v Evrope kteri uz nemaj ty babicky co by je zjebaly a rekly jim jak se to dela tradicne a tak vznikaj takove mixy vseho... je to i dilem toho ze ty recepty jsou v ruznych zemich ruzne ale receptu nebylo na internetu driv zas tolik takze treba zacli arabove varit perske verze svych jidel apod.

    Zaklad je ze pokud ti jde o recepty z levantu tak se velmi podobaji te recke nebo italske kuchyni v tom ze se snazi minimalizovat pocet surovin a vychutnat si ty zakladni chute. Libanonci ani Izraelci jedou casteji sul pepr citron cesnek.... oni sice pouzivaji do nekterych jidel vic koreni ale rozhodne to neni to co Persani kteri jsou uz v tom vareni mnohem vic podobni treba indum nebo pakistancum a vsude je tuna cuminu a koriandru
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: aha - většinu receptů jsem potkala právě s cizrnou. Díky za info.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ZUZKAOU: : ja ti do toho VUBEC nechci kecat a chran buh nekoho opravovat... ale s prihlednutim k mym korenum musis porozumet nasledujicim poznamkam! :oD :

    Baba ghanoush se nedela s cizrnou... nikdy

    Tradicni (libanonsky) Baba Ghanoush je pouze lilek ogrilovanej k smrti, cesnek, citron, sul, pepr a poradna davka olivace

    Varianty s tahini a cibulkou jsem uz nekde parkrat videl ale teda od jinejch narodu

    Paprika jestli myslis susena na ozdobeni tak asi jo

    z tech past co si pamatuju se cizrna dava jen do hommosu a nebo pak jeste do ful (ten se dela bud jen z bobu a nebo z mixu)
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Aha promiň, Baiera sem dalas:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    Blahé paměti i Smotlacha před nepodušenými houbami pře zmrazením varoval.
    A Baier taky http://hobby.idnes.cz/mrazeni-hub-pravidla-0re-/houby.aspx?c=A120926_133205_houby_mce
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V mrazáku plísně neraší. Sice přežijí spory, ale stejně se ty houby po rozmražení tepelně upravují.

    Jinak je jednodušší zavačit podušené, či ovařené houby, protože se z nich dostane část vody, takže zabírat méně místa a po rozmražení budou mít konzistenci více podobnou té před zamražením, než syrové.

    Než strčíte houby do mrazáku, poduste je. Aby nebyly plné toxinů - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/mrazeni-hub-pravidla-0re-/houby.aspx?c=A120926_133205_houby_mce
    Tady nějaký mykolog povídá cosi o strašlivých mykotoxinech, ale nejsem si jistá, jesti to není ten samý troll, co říká že kdo jí babky, ten umře na rakovinu a že mykologové vědí, ale říkají to jen hodným lidem.

    Á je to von http://www.myko.cz/clanek656/ Tady to mykologové musí popřít, aby ty zlí lidi ty babky nepřestali jíst!
    TUILE
    TUILE --- ---
    ADELHAIDA: me nikdy nenapadlo, ze houby potrebuji pred mkrazenim nejakou specialni upravu a potapecovo postouchnuti sem pochopila ironicky. (nicmene ja bych to tak byla byvala udelala, nenapadlo by me jine reseni)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Já je právě taky vždycky podusím na cibulce. Syrový mražený houby se musí dost rychle spotřebovat, kvůli plísním atd, co v nich můžou v mrazáku dál rašit, nebo je to blbost? :-)
    TUILE: Uznávám, že to není nic nóblhóch, ale je to jednoduchý a můžeš si to udělat doma! :-)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ADELHAIDA: to me zni uz desne babicovsky.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ADELHAIDA: a jak jinak? :)

    houby: najit, donest, ocistit, nakrajet a zamrazit :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TUILE: Jak bys to mrazila? Snad ne syrový...

    Jinak výborný by to bylo i do zapékaných palačinek v kombinaci se sýrem a špenátem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam