• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ZUZKAOU: nemas vubec zac... ono ja mam pocit ze to je vliv hlavne mladsich generaci arabu/izraelcu/persanu v Evrope kteri uz nemaj ty babicky co by je zjebaly a rekly jim jak se to dela tradicne a tak vznikaj takove mixy vseho... je to i dilem toho ze ty recepty jsou v ruznych zemich ruzne ale receptu nebylo na internetu driv zas tolik takze treba zacli arabove varit perske verze svych jidel apod.

    Zaklad je ze pokud ti jde o recepty z levantu tak se velmi podobaji te recke nebo italske kuchyni v tom ze se snazi minimalizovat pocet surovin a vychutnat si ty zakladni chute. Libanonci ani Izraelci jedou casteji sul pepr citron cesnek.... oni sice pouzivaji do nekterych jidel vic koreni ale rozhodne to neni to co Persani kteri jsou uz v tom vareni mnohem vic podobni treba indum nebo pakistancum a vsude je tuna cuminu a koriandru
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: aha - většinu receptů jsem potkala právě s cizrnou. Díky za info.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ZUZKAOU: : ja ti do toho VUBEC nechci kecat a chran buh nekoho opravovat... ale s prihlednutim k mym korenum musis porozumet nasledujicim poznamkam! :oD :

    Baba ghanoush se nedela s cizrnou... nikdy

    Tradicni (libanonsky) Baba Ghanoush je pouze lilek ogrilovanej k smrti, cesnek, citron, sul, pepr a poradna davka olivace

    Varianty s tahini a cibulkou jsem uz nekde parkrat videl ale teda od jinejch narodu

    Paprika jestli myslis susena na ozdobeni tak asi jo

    z tech past co si pamatuju se cizrna dava jen do hommosu a nebo pak jeste do ful (ten se dela bud jen z bobu a nebo z mixu)
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Aha promiň, Baiera sem dalas:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    Blahé paměti i Smotlacha před nepodušenými houbami pře zmrazením varoval.
    A Baier taky http://hobby.idnes.cz/mrazeni-hub-pravidla-0re-/houby.aspx?c=A120926_133205_houby_mce
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V mrazáku plísně neraší. Sice přežijí spory, ale stejně se ty houby po rozmražení tepelně upravují.

    Jinak je jednodušší zavačit podušené, či ovařené houby, protože se z nich dostane část vody, takže zabírat méně místa a po rozmražení budou mít konzistenci více podobnou té před zamražením, než syrové.

    Než strčíte houby do mrazáku, poduste je. Aby nebyly plné toxinů - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/mrazeni-hub-pravidla-0re-/houby.aspx?c=A120926_133205_houby_mce
    Tady nějaký mykolog povídá cosi o strašlivých mykotoxinech, ale nejsem si jistá, jesti to není ten samý troll, co říká že kdo jí babky, ten umře na rakovinu a že mykologové vědí, ale říkají to jen hodným lidem.

    Á je to von http://www.myko.cz/clanek656/ Tady to mykologové musí popřít, aby ty zlí lidi ty babky nepřestali jíst!
    TUILE
    TUILE --- ---
    ADELHAIDA: me nikdy nenapadlo, ze houby potrebuji pred mkrazenim nejakou specialni upravu a potapecovo postouchnuti sem pochopila ironicky. (nicmene ja bych to tak byla byvala udelala, nenapadlo by me jine reseni)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Já je právě taky vždycky podusím na cibulce. Syrový mražený houby se musí dost rychle spotřebovat, kvůli plísním atd, co v nich můžou v mrazáku dál rašit, nebo je to blbost? :-)
    TUILE: Uznávám, že to není nic nóblhóch, ale je to jednoduchý a můžeš si to udělat doma! :-)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ADELHAIDA: to me zni uz desne babicovsky.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ADELHAIDA: a jak jinak? :)

    houby: najit, donest, ocistit, nakrajet a zamrazit :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TUILE: Jak bys to mrazila? Snad ne syrový...

    Jinak výborný by to bylo i do zapékaných palačinek v kombinaci se sýrem a špenátem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TUILE: houbový pirožky/závin. Bramboračka, kulajda (cibule v nich nebude moc překážet - v bramboračce rozhodně ne). Kuba. Houbová sekaná.

    Paštika http://www.albert.cz/recepty/houbova-pastika
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    TUILE: Hovězí na houbách, smaženice, chlupaté knedlíky s touhle směsí a kyselým zelím nebo do bramboračky.
    TUILE
    TUILE --- ---
    TUILE: jo, sou to klasicky "hriby", smes hub s hnedym kloboukem a zlutejma rourama.
    TUILE
    TUILE --- ---
    nasla sem pri vyklizeni mrazaku stolete zasoby zamrazenych hub.
    byly mirne podusene s cibulkou a nadledne vrazene do mrazaku (recept moji matky, ja bych to byla byvala mrazila neduseny, ale darovanemu koni...)

    pristi tejden teda budu delat houbovou omacku a smazenici, nicmene jeste zbydou dve tuny tohoto pokladu, ktery potrebuju zpracovat, nejaky tip, co s tim?

    (mrazak vyklidit musim, jinak bych na tyto zasoby dalsich sto let nesahla, vyhodit se mi to nechce)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KLAAR: mám ráda obyčejnou Delfi a pak tu čistě ovčí z marks&spencera (maj i sheep & goat)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    KLAAR: vcera jsem to udelala stylem je treba dojist zbytky z lednice a s artycokama a prosciuttem to taky slo ;]

    tesco feta ted aktualne... jinak obvykle balsyr (ano, to neni feta :))
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    SQUZZA: k melounu a fete davam bazalku a matu, verim ze i ten fenykl tomu da to co mata, freshness.
    jakou kde kupujete fetu? ja mam nejradsi tu mazlavou v krabicce, tatrapacku...ale malo kdy ji sezenu...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MUTHA: My tam byli o vikendu taky, skoda, mohli jsme zajit na pivo :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SQUZZA: A je to dobry i jenom s olivacem...
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    LUCIASHECK: ja jsem to planovala necim polejt ale pak jsem nejak zapomnela ;] zkusim. btw ted jsem ve vom fass zakoupila dobry balzam z granatovych jablek...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MUTHA: Ted jsem se vratil a mel konecne chvilku casu pohrat si s fotkama.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda včerejší melounový pokus dopadl více než skvěle.

    Na suché pánvi opéct semínka fenyklu v hmoždíři podrtit se soli. Přidat trošku chilli.

    Vychlazené plátky melouna posypat špetkou fenyklové soli. Případně zvýšit grády tím, že se tam přidá ještě troška černé soli.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SQUZZA: Dobry je to jeste s rajcatama a balzamikovym octem :-)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: nainspirovala jsem se... meloun+rukola+bazalka+feta... moc dobry. hlavne teda ta bazalka to hezky doladi :]
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Snad poprvé jsem viděl takový množství slávek jateční velikosti. Jentak "divoce rostoucích" na šutrech u pláže :)

    (hi-res)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak něco studených objevů z nedávných večeří.

    Baba ganuš asi znáte - pečený lilek, cizrna, tahini, česnek, paprika, olivový olej.

    Peršani mají vlastní lilkovou pomazánku - kaške bademžan - pečený lilek, na olivovém oleji osmažená cibulka a česne a k tomu na polední minutu na pánev přisypat lžičku sušené máty. Celé to pak zjemnit řeckým jogurtem, nebo ještě lépe vykapaným hodně prozrálým kefírem, případně u arabů sehnat sušený kašk. Plus sůl a pepř. Případně se do toho dají rozmixovat vlašáky a nebo pistácie a přidat kurkuma.

    Nabírat plackama, nebo kousky zeleniny, nebo to namazat na chleba.

    Melounový salát - meloun, feta, máta, citronová šťáva. A nebo variantu pro odvážnější (je to dle mého lepší) přidat bazalku, a rajčata a pepř a olivový olej.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Osobně teda nevidím souvislost mezi kvalitou pánve a vařeným pokrmem, stejně jako na nerezu od Eva Solo se může dělat smažák, tak na kusu žhavýho plechu se může dělat fillet mignon, o to nejde. Aj by mi bylo jedno, že někdo jí takovejhle vysloveně slisovanej poloodpad. Ale prostě je tam tenhle technologickej problém, že tohle se mu zkrátka bude rozpadat, páč to není kus masa, kterej by držel pohromadě, ale separát a odřezky spojený kdoví čím a to se to trhat bude, nota bene na pánvi ze železa, která chytá. Bych doporučil teflon na takovýhle pochutiny.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Tak na lepsim nadobi se lip vari, lepsimi nozi se lip kraji. To s jezenim zase nemusi az tak souviset :)

    Stejne tak i se spickovym Ferrari muzes jet k mori a nebo k tchyni ....
    EDERA
    EDERA --- ---
    VIKY_K: Nedělám z toho kovbojku. Jen mi přijde logické předpokládat, že člověk, který si na vaření pořídí pořádný nádobí, to dělá proto, že mu záleží na tom, co jí. Tak holt zjevně nezáleží.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    VIKY_K: ale tady prece kazdej vari jedine super bomba spesl jidla neasi!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam