• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    IORETH
    IORETH --- ---
    EDERA: Záleží na tom, co od té marmelády čekáš, je to docela široký pojem. Klasická marmeláda, jak ji všichni známe z dětství, to je ovoce a cukr v různě silném poměru. Pokud je ovoce tekuté, tak se trochu svaří. Pokud nechceme redukovat (ničit barvu, chuť a zbytky vitamínů), dá se přidat čistý jablečný pektin. Mohli bychom přidat celá redukovaná jablka, ale kdo by si chtěl ty skvělé jahody ředit, že. Jablečný pektin znaly už naše prababičky, ty dobrodružnější ho dokázaly z těch jablek vyrobit samy.

    Jiná liga jsou povidla (málo přidaného cukru v poměru na výchozí hmotnost ovoce, ale velmi sladký výsledek) a ještě jiná liga jsou tekuté marmelády, kterým se u nás říká rozvary, i když to slovo znamená trochu něco jiného. Vezme se ovoce, přivede se skoro k varu, velmi málo se osladí, lehce se rozmixuje, přidá se malá troška pektinu a asi minutu se vaří. Za přísných hygienických podmínek se plní do flašek, viz tady. Výsledkem je cosi jako mírně tekutá forma dotyčného ovoce, která krásně voní, chutná skoro jako zdrojové ovoce, je "svěží" a půlka skleničky se dá sníst na posezení lžičkou bez hyperglykemického záchvatu. Mám pocit, že to je výsledek, kterého by ráda dosáhla ADD :). Právě meruňky, broskve a jahody (se spoustou zázvoru!) jsou na to imho nejlepší. Jen je to produkt na jednu sezónu, po dvou letech už ztrácí glanc.
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Pět palačinek ti přijde hodně? :-)
    IORETH: Zkusím sehnat.
    WILDENBURY_SQ: Tvrdý alkohol doma nemám a netoužím s ním pracovat; i kdyby ho tam bylo stopové množství, čemuž věřím. To je jako říkat vegetariánovi, že gumoví medvídci přece voní po malinách, i když jsou z prasátek. :-) Taky ho ke konzumaci neukecáš. :-)
    MOIRAIN: Toho jsem se bála. Mimochodem, znamená to, že zavařené maso a kočičí kapsičky jsou nějak tragicky prošpikovány umělými konzervanty?
    MACHALIK: Zapomněls, že bílkový problém je už vyřešen, takže by mi zase zbývaly žloutky. ;-)
    IORETH
    IORETH --- ---
    ADD: Dá se přidat čistý pektin (jablečný). Osobně řeším podobný problém, konkrétně s broskvemi, tak, že přivedu ovoce k varu, lehce rozmixuju ponorným mixérem a osladím podle chuti (velmi málo). Plním ze zapnutého sporáku (aby teplota neklesla pod cca 95°C) do důkladně vypařených sklenic, které zavírám víčky tahanými rovnou z horké vody. Nesahám dovnitř sklenic, ani na spodky víček. Tento typ marmelád je výborný jen první rok - pak začne měnit barvu a výjimečně se kazit (jedna flaška z dvaceti). Nejdůležitější je ten proces plnění, musí být maximálně sterilní. Dají se takto dělat i "čisté" jablečné přesnídávky pro mimina, i když počet zkažených je u jablek vyšší.
    ADD
    ADD --- ---
    WILDENBURY_SQ: Verze s alkoholem není vhodná, primární spotřebitelé jsou malé děti. (A po použití alkoholu bychom ty marmelády nejedli asi ani my s manželem.)

    BALAENA: Povidla jsou hnědá a tuhá, že? A předpokládám, že tím odpařením nakonec chutnají také dost sladce?

    Zkusím poupravit dotaz: jde do "marmelády" přidat nějakou cukr nevyžadující želatinu, která by to odlehčila? Musí být rostlinná, nebo by se dala použít vepřová? Cílem má být intenzivnější chuť meruněk a možnost později sníst pět palačinek s touto marmeládou, aniž by měl člověk pocit, že snědl krabici kostkového cukru.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    LUCIASHECK: ode mě si měla mínus za absenci elementární úcty k někomu, kdo se ti snažil odpovědět dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. že se pídíš po jiným typu informace lze odvětit i bez arogance. nyx do toho netahej, když něco chci, nepičuju, když to nedostanu v první vlně a dárkově zabalený. tomu se říká slušnost a mělo by to fungovat i mimo ty internety.
    IORETH
    IORETH --- ---
    MOIRAIN: třeba ten chlast :-)
    ... Což opravdu funguje, jen to pak není pro děcka.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Že ty chceš dodělat i prasata na východ od hranic? :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    JAZDA: Co je na tom proboha ignorantskyho? Kdyby me zajimaly technologie vyroby, tak si je najdu. Tohle uz je zase typickej nyx - clovek se na neco zepta, dostane odpoved na neco uplne jinyho a jeste si slizne, ze z toho neni dostatecne nadsenej.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: potřebuješ dosáhnout určitého podílu cukru, jinak to nebude zakonzervované, enbo musíš přidat chemický konzervant
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BALAENA: aha ))) to je radeji jedno.
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    LUCIASHECK: na jednu stranu te chapu a neminusuju, na druhou mi to prijde jako dost ignorantskej pristup, ale to je koneckoncu tvoje vec.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    HENNYVILLE: jistě. pokud bude mít šunka sladkou vůni po citrusech, taky bych o ní vůbec neuvažovala. ty snad ano?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    EDERA: pockej, to jako fakt ?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    AIJA: Viz co pise Edera... Mne chutnaj asi vsechny, ale obcas si pri vyberu k nejakymu jidlu reknu, ze tohle nebylo to pravy, ze by to lip sneslo jinou, protoze struktura, protoze slanost, protoze tohle a tamto... A na to by se mi nejakej prehled dost hodil...
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Není pravda, že úplně k ničemu. Zúží to výběr - když se dozvím, že parfém voní po citrusech nebo že je to sladká vůně, tak rovnou vím, že to nemá ani smysl brát do ruky. U šunky to bude totéž v bledě modrém.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ADD: Dej více Schnappsu (50% domácí kořalka, ideálně meruňkovice), hodně citronové šťávy (můžeš i kys. citronovou, ale je hnusná) a než to rigorósně zadekluješ (jak zavařovat, resp. zavírat při zavařování, sklenice snad každý zná), polož navrch nakladené marmelády kolečko citronu a polij to ještě trochu šnapsem. Steriluj v 90 °C vodě déle, než obvykle, pak nechat dnem vzhůru atd... Klasika.

    Můžeš se dostat až na taková množství cukru, kdy je to hnusně nesladký (a bez plísně i kvasu). Vyzkoušeno.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: trváš na marmeládě? letos jsme na marmeládu byli líní a dělali jsme meruňková povidla - klasický recept v troubě, cukru je tam pětina proti ovoci (2,5 kila ovoce a 0,5 cukru, pravda ukázalo se, že meruňky by ještě třeba 10 deka snesly, jsou takové ostřejší). my teda povidla vždycky ještě pak radši ve skleničkách zavaříme, nekazí se nic
    ADD
    ADD --- ---
    Nemám dostupné rodinné kuchařky, tak se zeptám: existuje způsob, jak udělat meruňkovou marmeládu s menším množstvím cukru, než je obvyklá jedna třetina? Nechtěla bych, aby se mi marmeláda zkazila, ale zase čím méně cukru, tím lépe. Díky.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Ja ji dal plus.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Ono stejně záleží na tom, kdo se kdy připlete k receptuře i ve velkovýrobě. V létě bývají třeba skoro všechny přesolené...
    AIJA
    AIJA --- ---
    BRUKEV:
    Teď jsem chutnala sušenou šunku z Banátu. Nikde jsem nic tak úžasnýho nejedla...Je půl roku stará a prý další rok klidně vydrží, no ne tedy u nás doma:-)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LUCIASHECK: minusujeme protoze tvoje reakce byla neslusna, ze ses naucila pouzivat sarkasmus a cizi termity muzes takhle ukazovat treba babicce pri nedelnim obede.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam