• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    WILDENBURY_SQ: vidim, ze te poblaznene mensine zprijemnujes vecery stejne jako ja )
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ADD: Jo, to mi pripomina milou historku, kdy jsem opily v baru vysvetloval nejakymu hipster-veganovi, ktery zrovna pil stylove campari s dzusem, z ceho se vyrabi karmin, to barvivo, ktere campari dava intenzivne cervenou barvu. Nejdriv mi neveril, tak jsem mu to vygooglil, pak si musel odbehnout na zachod a cely vecer mel takovou zkazenou naladu, chudak.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADD: Musí to být u vás jako v pohádce!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: u zavařeného masa a kočičích kapsiček se nepočítá s tím, že to zůstane týdny a měsíce otevřené bez toho, aby se to kazilo a je tam o dost agresivnější tepelný zákrok, u nekyselých konzerv se musí sterilovat mnohem důkladněji a na několikrát (tyndalizace)
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Pět palačinek ti přijde hodně? :-)
    IORETH: Zkusím sehnat.
    WILDENBURY_SQ: Tvrdý alkohol doma nemám a netoužím s ním pracovat; i kdyby ho tam bylo stopové množství, čemuž věřím. To je jako říkat vegetariánovi, že gumoví medvídci přece voní po malinách, i když jsou z prasátek. :-) Taky ho ke konzumaci neukecáš. :-)
    MOIRAIN: Toho jsem se bála. Mimochodem, znamená to, že zavařené maso a kočičí kapsičky jsou nějak tragicky prošpikovány umělými konzervanty?
    MACHALIK: Zapomněls, že bílkový problém je už vyřešen, takže by mi zase zbývaly žloutky. ;-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADD: Co to zalejt těma bílkama, který ti zbejvají z koláčů?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: jsou oranžová a zase tak tuhá nejsou. jestli jsi z Prahy, tak se stav ochutnat, zrovna mám v lednici jedny načaté
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: aželatina je pouze a jedině živočišná a je to bílkovina, tj. hnije, jako konzervant a zahušťovadlo do věcí, co mají vydržet je naprosto nevhodná
    pektinem to zahustíš (ale obyčejný pektin želíruje v závislosti na koncentraci cukru a kyseliny), případně agarem, ale jakmile tam nebude cukr, tak to nevydrží, můžeš použít ty x:1 gelfixy a podobné, ale tam je zase chemický konzervant, protože tam není dost cukru, aby to vydrželo
    poměr cukr:ovoce 1:1 je nutný pro osmotickou ochranu proti bakteriím. Tj. pokud cukru dáte méně, tak musíte marmeládu ještě buď klasicky přesterilizovat (klasika v zavařovacím hrnci), nebo použít konzervační prostředek (stačí se kouknout na ty různé gelfixy 1:2, 1:3 – jakmile to není 1:1, tak tam musí být přidán konzervant jiný, obvykle kys. sorbová).
    EDERA
    EDERA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Vyrostla jsem ve světě, kde se domácí džemy dělaly proto, aby byla jistota, že tam přišlo fakt jen ovoce a cukr. Přemejšlet nad přidáním želatiny nebo nějakého konzervantu mi nedává smysl a pokaždé žasnu, když pozoruju při zavařování manželovu tetu a sestřenici. Obě jsou chemické inženýrky a promění chalupu pokaždé v laboratoř. Jejich jahodová marmeláda vypadá dokonale, průmyslově.:-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    EDERA: To samý s 2 polévkovými lžícemi alkoholu, který se stejně dost odpaří a 1 lžící navrchu na plátku citronu, která tam sice zůstane, ale po otevření se dá "seškrábnout" s tím citronem. To vše ještě naředěno chlebem nebo palačinkou...

    Nicméně jsem si řekl, že na tyhle debaty nemám sílu, každýmu dle gusta.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Mně teda zrovna meruňky přijdou jako ovoce poměrně kyselé, co potřebuje cukru klidně i víc než třetinu, aby to vůbec bylo poživatelné a nekroutila se po tom huba kyselostí. A po pravdě řečeno - když sníš pět palačinek, tak to, jestli v marmeládě na nich bylo o lžíci cukru míň nebo víc, bude Tvůj nejmenší problém:-)
    IORETH
    IORETH --- ---
    ADD: Dá se přidat čistý pektin (jablečný). Osobně řeším podobný problém, konkrétně s broskvemi, tak, že přivedu ovoce k varu, lehce rozmixuju ponorným mixérem a osladím podle chuti (velmi málo). Plním ze zapnutého sporáku (aby teplota neklesla pod cca 95°C) do důkladně vypařených sklenic, které zavírám víčky tahanými rovnou z horké vody. Nesahám dovnitř sklenic, ani na spodky víček. Tento typ marmelád je výborný jen první rok - pak začne měnit barvu a výjimečně se kazit (jedna flaška z dvaceti). Nejdůležitější je ten proces plnění, musí být maximálně sterilní. Dají se takto dělat i "čisté" jablečné přesnídávky pro mimina, i když počet zkažených je u jablek vyšší.
    ADD
    ADD --- ---
    WILDENBURY_SQ: Verze s alkoholem není vhodná, primární spotřebitelé jsou malé děti. (A po použití alkoholu bychom ty marmelády nejedli asi ani my s manželem.)

    BALAENA: Povidla jsou hnědá a tuhá, že? A předpokládám, že tím odpařením nakonec chutnají také dost sladce?

    Zkusím poupravit dotaz: jde do "marmelády" přidat nějakou cukr nevyžadující želatinu, která by to odlehčila? Musí být rostlinná, nebo by se dala použít vepřová? Cílem má být intenzivnější chuť meruněk a možnost později sníst pět palačinek s touto marmeládou, aniž by měl člověk pocit, že snědl krabici kostkového cukru.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    LUCIASHECK: ode mě si měla mínus za absenci elementární úcty k někomu, kdo se ti snažil odpovědět dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. že se pídíš po jiným typu informace lze odvětit i bez arogance. nyx do toho netahej, když něco chci, nepičuju, když to nedostanu v první vlně a dárkově zabalený. tomu se říká slušnost a mělo by to fungovat i mimo ty internety.
    IORETH
    IORETH --- ---
    MOIRAIN: třeba ten chlast :-)
    ... Což opravdu funguje, jen to pak není pro děcka.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Že ty chceš dodělat i prasata na východ od hranic? :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    JAZDA: Co je na tom proboha ignorantskyho? Kdyby me zajimaly technologie vyroby, tak si je najdu. Tohle uz je zase typickej nyx - clovek se na neco zepta, dostane odpoved na neco uplne jinyho a jeste si slizne, ze z toho neni dostatecne nadsenej.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: potřebuješ dosáhnout určitého podílu cukru, jinak to nebude zakonzervované, enbo musíš přidat chemický konzervant
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BALAENA: aha ))) to je radeji jedno.
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    LUCIASHECK: na jednu stranu te chapu a neminusuju, na druhou mi to prijde jako dost ignorantskej pristup, ale to je koneckoncu tvoje vec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam