• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    LUCIASHECK: pockej, tim nam tady vsem chces rict, ze ti nepomohly ani Machalikovi vycerpavajici informace ? :-) to, ze ja sem ti rekl to, co jsi slyset nechtela uz jsi stihla zminit nejednou. uz jsi i zminila, vlastne vsechno, o jsi slyset nechtela. ale ja teda vlastne nevim co jsi chtela slyset- napr. ze ta a ta suMka voni po levandulich, ma slanost na stupnici od 1 do 10ti cislo 4.2, nebo napriklad chces, aby tmavost/svetlost masa (jiz ususeneho!) neprekrocila na stupnici RAL cislo 3020. vlastne by mozna bylo uplne nejlepsi, aby jsi postupne obesla nejaky tyhlety specializovany ksefty se stredomorskejma vecma a postupne ochutnala sama a pak nam tady rekla, ktera na tebe jak pusobila. urcite vyzkousej tu chorvatskou, co tu vcera Machalik zminoval, fakt stoji za to. nebo vyzkousej vsechny ! nebo mam jeste jeden napad, kterej by tuhle slamastiku vyresil. poradne si to promysli. muzeme se domluvit, ze se za tebou stavim, nebo ty za mnou a ja budu mit nachystanej vzornik RAL, merak salinity a myslim, ze by ti to pro priste mohlo velmi znacne pomoct ve vyberu. suMky. kdyby te napadl jeste nejakej jinej zlepsovak, meric nebo tabulka pro doplnujici informace, budu nadsen. kazdopadne, kdyby jsi chtela, muzu ti dat kontakty na dovozce tehdle pochutin (suMek) a myslim, ze by jsi se s nema mohla domluvit na nejake ochutnavce, mozna i hromadne. nebo mozna i u tebe doma. popremyslej nad tim, a pak dej vedet.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SPLIFFBOY: A vsiml sis treba, ze byl polozen doplnujici dotaz, jakou informaci hledam, ten byl zodpovezen i s tim, co za typ informace nepotrebuju, a bylo se chyceno vylucne toho a jeste mi bylo vysvetleno, ze by me presne to zajimat melo? Asi ne :-/ no nic...

    Evidentne nikdo nic takovyho, co hledam, nezna, tak stacilo rict, ze neznate, nebo nerikat nic, celkovy prinos stejny ;-)

    Pravdou je, ze zbytecnou praci ocenit neumim... Mozna bych se to mela s ohledem na budouci potomstvo naucit, ale zatim jsem to nepotrebovala :-D
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    WILDENBURY_SQ: vidim, ze te poblaznene mensine zprijemnujes vecery stejne jako ja )
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ADD: Jo, to mi pripomina milou historku, kdy jsem opily v baru vysvetloval nejakymu hipster-veganovi, ktery zrovna pil stylove campari s dzusem, z ceho se vyrabi karmin, to barvivo, ktere campari dava intenzivne cervenou barvu. Nejdriv mi neveril, tak jsem mu to vygooglil, pak si musel odbehnout na zachod a cely vecer mel takovou zkazenou naladu, chudak.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADD: Musí to být u vás jako v pohádce!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: u zavařeného masa a kočičích kapsiček se nepočítá s tím, že to zůstane týdny a měsíce otevřené bez toho, aby se to kazilo a je tam o dost agresivnější tepelný zákrok, u nekyselých konzerv se musí sterilovat mnohem důkladněji a na několikrát (tyndalizace)
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Pět palačinek ti přijde hodně? :-)
    IORETH: Zkusím sehnat.
    WILDENBURY_SQ: Tvrdý alkohol doma nemám a netoužím s ním pracovat; i kdyby ho tam bylo stopové množství, čemuž věřím. To je jako říkat vegetariánovi, že gumoví medvídci přece voní po malinách, i když jsou z prasátek. :-) Taky ho ke konzumaci neukecáš. :-)
    MOIRAIN: Toho jsem se bála. Mimochodem, znamená to, že zavařené maso a kočičí kapsičky jsou nějak tragicky prošpikovány umělými konzervanty?
    MACHALIK: Zapomněls, že bílkový problém je už vyřešen, takže by mi zase zbývaly žloutky. ;-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADD: Co to zalejt těma bílkama, který ti zbejvají z koláčů?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: jsou oranžová a zase tak tuhá nejsou. jestli jsi z Prahy, tak se stav ochutnat, zrovna mám v lednici jedny načaté
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: aželatina je pouze a jedině živočišná a je to bílkovina, tj. hnije, jako konzervant a zahušťovadlo do věcí, co mají vydržet je naprosto nevhodná
    pektinem to zahustíš (ale obyčejný pektin želíruje v závislosti na koncentraci cukru a kyseliny), případně agarem, ale jakmile tam nebude cukr, tak to nevydrží, můžeš použít ty x:1 gelfixy a podobné, ale tam je zase chemický konzervant, protože tam není dost cukru, aby to vydrželo
    poměr cukr:ovoce 1:1 je nutný pro osmotickou ochranu proti bakteriím. Tj. pokud cukru dáte méně, tak musíte marmeládu ještě buď klasicky přesterilizovat (klasika v zavařovacím hrnci), nebo použít konzervační prostředek (stačí se kouknout na ty různé gelfixy 1:2, 1:3 – jakmile to není 1:1, tak tam musí být přidán konzervant jiný, obvykle kys. sorbová).
    EDERA
    EDERA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Vyrostla jsem ve světě, kde se domácí džemy dělaly proto, aby byla jistota, že tam přišlo fakt jen ovoce a cukr. Přemejšlet nad přidáním želatiny nebo nějakého konzervantu mi nedává smysl a pokaždé žasnu, když pozoruju při zavařování manželovu tetu a sestřenici. Obě jsou chemické inženýrky a promění chalupu pokaždé v laboratoř. Jejich jahodová marmeláda vypadá dokonale, průmyslově.:-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    EDERA: To samý s 2 polévkovými lžícemi alkoholu, který se stejně dost odpaří a 1 lžící navrchu na plátku citronu, která tam sice zůstane, ale po otevření se dá "seškrábnout" s tím citronem. To vše ještě naředěno chlebem nebo palačinkou...

    Nicméně jsem si řekl, že na tyhle debaty nemám sílu, každýmu dle gusta.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Mně teda zrovna meruňky přijdou jako ovoce poměrně kyselé, co potřebuje cukru klidně i víc než třetinu, aby to vůbec bylo poživatelné a nekroutila se po tom huba kyselostí. A po pravdě řečeno - když sníš pět palačinek, tak to, jestli v marmeládě na nich bylo o lžíci cukru míň nebo víc, bude Tvůj nejmenší problém:-)
    IORETH
    IORETH --- ---
    ADD: Dá se přidat čistý pektin (jablečný). Osobně řeším podobný problém, konkrétně s broskvemi, tak, že přivedu ovoce k varu, lehce rozmixuju ponorným mixérem a osladím podle chuti (velmi málo). Plním ze zapnutého sporáku (aby teplota neklesla pod cca 95°C) do důkladně vypařených sklenic, které zavírám víčky tahanými rovnou z horké vody. Nesahám dovnitř sklenic, ani na spodky víček. Tento typ marmelád je výborný jen první rok - pak začne měnit barvu a výjimečně se kazit (jedna flaška z dvaceti). Nejdůležitější je ten proces plnění, musí být maximálně sterilní. Dají se takto dělat i "čisté" jablečné přesnídávky pro mimina, i když počet zkažených je u jablek vyšší.
    ADD
    ADD --- ---
    WILDENBURY_SQ: Verze s alkoholem není vhodná, primární spotřebitelé jsou malé děti. (A po použití alkoholu bychom ty marmelády nejedli asi ani my s manželem.)

    BALAENA: Povidla jsou hnědá a tuhá, že? A předpokládám, že tím odpařením nakonec chutnají také dost sladce?

    Zkusím poupravit dotaz: jde do "marmelády" přidat nějakou cukr nevyžadující želatinu, která by to odlehčila? Musí být rostlinná, nebo by se dala použít vepřová? Cílem má být intenzivnější chuť meruněk a možnost později sníst pět palačinek s touto marmeládou, aniž by měl člověk pocit, že snědl krabici kostkového cukru.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    LUCIASHECK: ode mě si měla mínus za absenci elementární úcty k někomu, kdo se ti snažil odpovědět dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. že se pídíš po jiným typu informace lze odvětit i bez arogance. nyx do toho netahej, když něco chci, nepičuju, když to nedostanu v první vlně a dárkově zabalený. tomu se říká slušnost a mělo by to fungovat i mimo ty internety.
    IORETH
    IORETH --- ---
    MOIRAIN: třeba ten chlast :-)
    ... Což opravdu funguje, jen to pak není pro děcka.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Že ty chceš dodělat i prasata na východ od hranic? :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    JAZDA: Co je na tom proboha ignorantskyho? Kdyby me zajimaly technologie vyroby, tak si je najdu. Tohle uz je zase typickej nyx - clovek se na neco zepta, dostane odpoved na neco uplne jinyho a jeste si slizne, ze z toho neni dostatecne nadsenej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam