• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    IKA
    IKA --- ---
    SPLIFFBOY: Ďakujem.:)
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    IKA: zenov? kulajda je ta Fri?ova v pokladech ?esk? kuchyn? 3:



    NUSIK
    NUSIK --- ---
    HOFFMI: tak asi hlavne jde o to jake mole, je jich asi tolik co v Mexiku mest, taky toho vetsinou nejsem zrovna fanousek, je to dost specificka chut na kterou jsou Mexicani od malicka zvykli, ale krajanek se k tomu podle me potrebuje projist. Plus teda s tema ingrediencema to taky neni tak uplne jednoduchy, plno veci v Evrope proste bezne k dostani neni. Nevidel jsem ty Jaimeho recepty, ale pritelkyne vetsinou dela mole po tom, kdyz nekdo prijede z Mexika a ty spravny suroviny priveze a cast si vzdycky setri na specialni prilezitosti, protoze je ta chut pro ni navrat domu
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: Hlavně jak staré :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    SAL:
    Co je u tebe milion skleniček a jak jsou velké?:-)
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    Zdravim, máte někdo prosim zkušenoti s mexickou omáčkou mole? Včera jsem dělal, podle receptu J. Olivera a bylo to fakt divny...nikomu to moc nechutnalo, ale ingredience jsem měl parádní...nevim, jestli je to tim, že na to nikdo nebyl zvyklej a nebo jestli jsem to udělal blbě. Netušim hlavně ani, jak by to mělo chutnat...děkuju
    MIST
    MIST --- ---
    ZUZKAOU: jeste prosim do kulajdy - bobkovy list, par kulicek pepre a noveho koreni.
    YNOR
    YNOR --- ---
    SAL: dělám z nich takovu podzimní vydatnou polévku...
    v hrnci rozpálím olol s kouskem másla a do barvy orestuju na kostky nakrájené brambory, mrkev a celer...osolím, promíchám, přidám houby, bouquet garni a podleju vývarem....
    nechám vařit do změknutí, ke konci rozklepnu 2 vejce, zamíchám, podávám..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: Chudá verze je občas výsadou králů - fancy verze např. této polévky naprosto selhávají. Prostě to není ono. Kulajda sypaná parmazánem a rukolou mi prostě připomíná takové ty ruské předražené recepty, kde se smíchá (a zkazí) asi 69 prémiových surovin...
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Ďakujem.:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: Obrat koprové lístky a nasekat stonky. Nakrájet brambory na kostičky, nakrájet houby (sušené zalít horkou vodou a nechat nacucat, vodu pak nalít do polévky). Udělat máslovou jíšku, zalít mlékem, osolit hodit tam brambory, kopr a houby a trošku kmínu. Vařit alespoň 20 minut. Mezi tím si vedle udělat ztracená vejce a nasekat kopr. Kulajdu dosladit, dosolit a dokyselit (já používám citron, tradiční je ocet. Ten to ale chce pár minut rozvařit, aby byl jemnější) a ještě trošku másla. Na talíř dát ztracené vejce, okolo nalít polévku, posypat čerstvým koprem.

    Žádne fancy suroviny - je to polívka chudých lidí. Maximálně přidat zakysanou smetanu.
    IKA
    IKA --- ---
    Ale vlastne nejaký overený recept na kulajdu by som brala, u nás doma sa nikdy nevarila, takže z rodinných pokladov čerpať nemôžem.
    (Googlovať viem, zaujíma ma vaša zenová kulajda.:)
    IKA
    IKA --- ---
    SAL: Ja by som ich dala do onigiri. Ale neviem, či to nie je náhodou strašná babicovina.:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    SAL: Kulajdu. + na dokyselení použít lák místo octa.
    SAL
    SAL --- ---
    Co se sterilovanýma houbama ve sladkokyselým nálevu? Našla jsem ve špajzu asi milion skleniček. Minule jsem je přidala do nějakého vaření a byly hnusný, tvrdý. Google-fu zklamalo, všude jen návody, jak ty houby naložit a zavařit, ale co s nima potom? Sníst jen tak? (fuj)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAZDA: jestli jsou malé, něžné a měkké, tak stačí nakrájet a na plátky a opéct na másle s cibulkou, přípaně přidat česnek a nějakou bylinu.

    Větším uříznout vršek, vydlabat, část dužniny smíchat s mletým masem, sýrem, bylinkami a orestovanou cibulkou a zapéct,

    Jinak dnešní zbytkový oběd byl tak dobrý, že chci šířit složení.

    Bramborový salát s kuřetem a kadeřávkem.

    Zbylé pečené kuře a vařené brambory nakrájet na kostičky.

    Kadeřávek nakrájet na drobno a 30-40 sekund opéct na rozpáleném kuřecím výpeku. Přidat ke kuřeti a bramborám. Přidat dostatek nakrájených rychlokvašek a naťovou cibuli. Přidat lžičku hrubozrnné hořčice a kefírovou smetanu, nebo normální zakysanou smetanu a ještě to podle chuti dokyselit. Plus sůl a pepř. Vrazit do lednice přes noc a ráno najít skvěle rozleželý oběd do krabičky.
    FAT
    FAT --- ---
    WILDENBURY_SQ: Člověče, máš zajímavé chuťové zážitky.
    :-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Díky moc všem, to jsem přesně potřebovala vědět! :)
    SNELA
    SNELA --- ---
    YNOR: sušila jsem minulej a přeminulej rok, tak nějak jak mi to přišlo vhodný.. Rajčata jsem měla domácí, rozpůlila na půl, dala dužinou vzhůru a osolila, opepřila, pokapala oliv. olejem a česnekem, dala do plyn. trouby na nejnižší stupeň, a nechala dokud se "nevysušily" - pár hodin to trvalo, pak jsem je dala do umyté sklenice a zalila oliv. olejem, vydrželo to docela dlouho a přítel si hodně pomlaskával, já to moc nevyhledávám :)
    YNOR
    YNOR --- ---
    suší si někdo doma rajčata?
    letos experimentuju asi se sedmi druhy, tak prosím o rady, tipy, triky na sušení (ideálně v troubě)....
    díky
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Třeba plněný psím lejnem a lupenem, ale jen ne do olivového oleje proboha, na zkoušku jsem kdysi dal jeden (bez lejna) do oliváče a byl odpornej! Taková chuť jak čerstvě posekaná tráva a mýdlo palmolive.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam