• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    NUSIK: jasny tomu rozumim, ze jich bude hodne...ja se jen tak ptam, protoze jsem myslel, ze to bude pecka, nejsem v Evrope jak pises a nechal jsem si poslat i ty uzeny papricky kvuli tomu, proste sem jen nasledoval Jamieho recept, kterej vetsinou funguje, ale tohle bylo fakt divny...zajimalo by me jenom ,jak to ma doopravdy chutnat, protoze ingredience jsem mel bych rekl autenticky..kazdopadne dik. jo a jeste sem dostal vyhlas, ze to vypada jak vis co :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MUTHA: přesně tak, dělám stejně. Akorát tam nedávám lilek, protože mi moc nechutná. Mimochodem, ratatouille je moc dobrá náplň do quiche.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Nějaký tip na ratatouille? Zkoušela jsem to předevčírem a vyšlo mi to nějaké plané :-(
    IKA
    IKA --- ---
    SPLIFFBOY: Ďakujem.:)
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    IKA: zenov? kulajda je ta Fri?ova v pokladech ?esk? kuchyn? 3:



    NUSIK
    NUSIK --- ---
    HOFFMI: tak asi hlavne jde o to jake mole, je jich asi tolik co v Mexiku mest, taky toho vetsinou nejsem zrovna fanousek, je to dost specificka chut na kterou jsou Mexicani od malicka zvykli, ale krajanek se k tomu podle me potrebuje projist. Plus teda s tema ingrediencema to taky neni tak uplne jednoduchy, plno veci v Evrope proste bezne k dostani neni. Nevidel jsem ty Jaimeho recepty, ale pritelkyne vetsinou dela mole po tom, kdyz nekdo prijede z Mexika a ty spravny suroviny priveze a cast si vzdycky setri na specialni prilezitosti, protoze je ta chut pro ni navrat domu
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: Hlavně jak staré :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    SAL:
    Co je u tebe milion skleniček a jak jsou velké?:-)
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    Zdravim, máte někdo prosim zkušenoti s mexickou omáčkou mole? Včera jsem dělal, podle receptu J. Olivera a bylo to fakt divny...nikomu to moc nechutnalo, ale ingredience jsem měl parádní...nevim, jestli je to tim, že na to nikdo nebyl zvyklej a nebo jestli jsem to udělal blbě. Netušim hlavně ani, jak by to mělo chutnat...děkuju
    MIST
    MIST --- ---
    ZUZKAOU: jeste prosim do kulajdy - bobkovy list, par kulicek pepre a noveho koreni.
    YNOR
    YNOR --- ---
    SAL: dělám z nich takovu podzimní vydatnou polévku...
    v hrnci rozpálím olol s kouskem másla a do barvy orestuju na kostky nakrájené brambory, mrkev a celer...osolím, promíchám, přidám houby, bouquet garni a podleju vývarem....
    nechám vařit do změknutí, ke konci rozklepnu 2 vejce, zamíchám, podávám..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: Chudá verze je občas výsadou králů - fancy verze např. této polévky naprosto selhávají. Prostě to není ono. Kulajda sypaná parmazánem a rukolou mi prostě připomíná takové ty ruské předražené recepty, kde se smíchá (a zkazí) asi 69 prémiových surovin...
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Ďakujem.:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: Obrat koprové lístky a nasekat stonky. Nakrájet brambory na kostičky, nakrájet houby (sušené zalít horkou vodou a nechat nacucat, vodu pak nalít do polévky). Udělat máslovou jíšku, zalít mlékem, osolit hodit tam brambory, kopr a houby a trošku kmínu. Vařit alespoň 20 minut. Mezi tím si vedle udělat ztracená vejce a nasekat kopr. Kulajdu dosladit, dosolit a dokyselit (já používám citron, tradiční je ocet. Ten to ale chce pár minut rozvařit, aby byl jemnější) a ještě trošku másla. Na talíř dát ztracené vejce, okolo nalít polévku, posypat čerstvým koprem.

    Žádne fancy suroviny - je to polívka chudých lidí. Maximálně přidat zakysanou smetanu.
    IKA
    IKA --- ---
    Ale vlastne nejaký overený recept na kulajdu by som brala, u nás doma sa nikdy nevarila, takže z rodinných pokladov čerpať nemôžem.
    (Googlovať viem, zaujíma ma vaša zenová kulajda.:)
    IKA
    IKA --- ---
    SAL: Ja by som ich dala do onigiri. Ale neviem, či to nie je náhodou strašná babicovina.:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    SAL: Kulajdu. + na dokyselení použít lák místo octa.
    SAL
    SAL --- ---
    Co se sterilovanýma houbama ve sladkokyselým nálevu? Našla jsem ve špajzu asi milion skleniček. Minule jsem je přidala do nějakého vaření a byly hnusný, tvrdý. Google-fu zklamalo, všude jen návody, jak ty houby naložit a zavařit, ale co s nima potom? Sníst jen tak? (fuj)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAZDA: jestli jsou malé, něžné a měkké, tak stačí nakrájet a na plátky a opéct na másle s cibulkou, přípaně přidat česnek a nějakou bylinu.

    Větším uříznout vršek, vydlabat, část dužniny smíchat s mletým masem, sýrem, bylinkami a orestovanou cibulkou a zapéct,

    Jinak dnešní zbytkový oběd byl tak dobrý, že chci šířit složení.

    Bramborový salát s kuřetem a kadeřávkem.

    Zbylé pečené kuře a vařené brambory nakrájet na kostičky.

    Kadeřávek nakrájet na drobno a 30-40 sekund opéct na rozpáleném kuřecím výpeku. Přidat ke kuřeti a bramborám. Přidat dostatek nakrájených rychlokvašek a naťovou cibuli. Přidat lžičku hrubozrnné hořčice a kefírovou smetanu, nebo normální zakysanou smetanu a ještě to podle chuti dokyselit. Plus sůl a pepř. Vrazit do lednice přes noc a ráno najít skvěle rozleželý oběd do krabičky.
    FAT
    FAT --- ---
    WILDENBURY_SQ: Člověče, máš zajímavé chuťové zážitky.
    :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam