• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: I bez hub je to fakt skvělý, na Noc prasečí hlídky to určitě spáchám znovu.
    Akorát 2 hodiny na 170 mi přišlo příliš, už po hodině a půl se těsto tvářilo, že ještě chvíli a shoří, ale i ta hodina a půl tomu stačila.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Jdu zadělat těsto!
    (já vím, že moje nadšení pro britskou kuchyni moc lidí okolo mě nesdílí, ale ona je fakt dobrá, vážně :) )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Quiche jsou zprofanované. To co hledáte je:

    Vepřový koláč s houbami

    Inspirace zde http://sortedfood.com/#!/porkpie/

    těsto:
    200 g tuku (směs sádla a másla, projde to i s kokosovým tukem - prostě něco saturovaného)
    200 ml vody
    500 g mouky (hladká, klidně s podílem celozrnné)
    troška soli.

    Smíchejte mouku se solí. Ve vodě rozpusťte tuk a přiveďte to k varu. Horkou mastnou vodu nalijte na mouku a hnětejte, dokud to nevychladne. Pak přidejte ruční práci a vytvarujte hladkou kouli. Dejte do chladu alespon na hodinu, lépe přes noc.

    Odpočinuté těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny rozválejte na cca 1,5 cm placku, kterou vyložíte vymaštěnou formu. Ze zbytku vyválejte víko na těsto ve formě a nechte v něm vykrojené otvory.

    maso:
    500 g libového vepřového mletého a nebo plecka.
    200 g slaniny
    1 cibule
    hodně hub
    muškátový oříšek
    nové koření
    šalvěj
    tymián
    sůl, pepř

    Vyškvařte slušnější slaninu, na té nechte zesklovatět cibuli. Přidejte pokrájené houby a koření. Uduste tak, aby se tekutina z hub vypařila. Vepřové nakrájejte na malé kostičky a nebo tedy vezměte mleté (ale vejde se do něj pak méně rosolu). Smíchejte s dušenými houbami, dosolte a dopepřete. Náplň přendejte do formy s těstem. Rozhodně to neudusávejte - potřebujete aby v tom bylo co nejvíce mezer, kam se pak nalije lahodný rosol. Proto jsou lepší kostičky, než mleté. Přiklopte koláč svrchní vrstou těsta - okraje potřete rozšlehaným vejcem a důkladně zamáčkněte. Vejce pak potřete i vršek koláče.

    Pečte na 170 dvě hodiny.

    Rosol
    100 ml bílého vína
    200 ml tak hustého vývaru - v lednici ztuhne. Ideální je vepřovej, ale klidně z jiných kostí.
    5 g želatiny (plátková a nebo prášková, to je fuk)
    trocha soli, muškátový oříšek, nové koření, bobkový list a pepř.

    Svařte víno, vývar a koření. Pokud máte plátkovou želatinu, tak ji namočte, práškovou jen nasypte do mísy. Na želatinu zceďte vývar a rozmíchejte, dokud se želatina nerozpustí.

    Vyndejte upečený koláč a ještě do horkého postupně nalijte co nejvíce rosolu. Lijte ho postupně, von se vždycky vsákne a pak se tam vejde další. Nechte vychladnout a vražte na pár hodin do lednice, aby to ztuhlo. Zbylý rosol buď vypijte za tepla a nebo nechte zatuhnout a snězte tak.

    Podávejte s hořčicí a s nějakou nakládanou, či kysanou zeleninou.
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    Určitě znáte, já se toho poslední dobou nemůžu nabažit: http://chicalocakim.blogspot.cz/2014/08/zampiony-na-vine-bylinkach.html
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: cerveny, jedine cerveny.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Můj trabl, co s přebytkem dýňové polívky, se vyřešil. Vrátila se kámoška z dovolené :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: našel jsem více variant, co do vína. Jak bílé, tak červené. Červené mi přijde vhodnější, bílé mě láká víc. Nepodělá se to tím bílým vínem?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: brasato di manzo
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Rozmrazil jsem omylem hrudí určené na vývar. Je toho celkem dost, je na tom i spousta hezkého masa. Co s tím, krom vývaru?
    Mimo to mám dost vývaru z hovězích kostí, tak bych to rád nakombinoval. Nejraději bych něco na obíračku, nic sofistikovaného, leze na mě podzim, tak nějak upéct, podusit s hromadou česneku a zeleniny?
    AIJA
    AIJA --- ---
    TOOMIX:
    Pokud nepotřebuju vývar, tak žebra na medu peču normálně v zavřeném pekáči. Na začátku podliju asi dvoudeckou vody a otevřu ke kontrole nejdřív za hodinu...pak lehce podleju a matlám výpekem.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    TOOMIX: Obojí je imho o tom, aby šla lépe od kosti pri hlodani, nezatracoval bych ani jednu variantu, ale ohlídal bych si karbonizaci toho mála masa, co je na žebrech (=tak či onak, pomalu a dele, jak rika Kasumi).
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TOOMIX: Ja je nikdy nepredvaruju, ale snazim se je pect delsi dobu na mensi stupen..
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Zdravím, mám v plánu péct v. žebra na medu. Někdo radí je předvařit, někdo ne, je něco, na co si u toho dát pozor? Díky
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ANABEL_LEE: nejlepe ve slupce uvarit, nechat "vyschnout" na soli vyskladany na plechu. a hlavne je HNED zacit zdelavat, jinak testo pak uz jen ridne.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    DIKY MOC VSEM!!
    Uch, s mym, dedicnym knedlikovym prokletim to vsechno zni hrozne slozite. Ale ja to dam! Ne dnes, ne zitra, ale jednou mi vyjdou cepeliny jak maj bejt!:-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MOUNTBATTEN: babska rada rika, ze brambory na knedlik se musi varit vzdy den predem, nebo aspon noc predem .)
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOUNTBATTEN:
    Já jsem poprvé dávala vajíčko i trošku mouky. Měla jem strach, že to nebude držet pohromadě:-)
    Pak mi to vysvětlila jedna místní Ukrajinka...poměr brambor.
    Jo a musíš fakt pohlídat varný typ...
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    MOUNTBATTEN: začni s obyčejným bramborovým těstem. Potom s těstem ze syrových brambor a až to budeš dobře umět, začni s experimenty .
    Ony ty brambory jsou totiž pokaždé trochu jiné, takže je potřeba to asi 100x vyzkoušet :-)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MOUNTBATTEN: Preventivně podobné věci vařím raději na páře. Pak tedy je ta otázka poměru syrových a vařených a nakonec hodně záleží na druhu, občas i ověřený moučný knedlík z jiné odrůdy brambor (byť nakrásně varný typ C) udělá neplechu.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    AIJA: mouka se tam nedava vubec, nemela by, stejne jako vajicko.
    Obavam se, ze problem byl jinde, myslis ze urcite v nepomeru syrovych vuci varenym?
    GALE: take myslim, ani nevim, jestli jsme ho tam nakonec trochu dali, kdyz jsme ho uz cedili;-) Takze verim, ze dali malo.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOUNTBATTEN:
    Teď na to koukám...musíš dodržet poměr 1:4. Syrových brambor musíš mít 4x víc než vařených.
    GALE
    GALE --- ---
    MOUNTBATTEN: Myslím, že škrob byl ten problém. Do bramborových knedlíků dávám vždycky lžíci až dvě solamylu (dle množství těsta a vlhkosti brambor), aby se mi tohle nestávalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam