• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: to množství čili papriček mi přijde naprosto brutální :))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Zapomněl jsi napsat, jaký hrudí.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Díky oběma, do konce týdne bych měl mít s jídlem vystaráno. Hlavně to máslový kuře!
    KASUMI: sušičku nemam a v troubě se mi nikdy nepovedlo udělat sušený rajčata dobrý, takže jsem to už dávno vzdal a prostě je kupuju. A v leču mam taky raději spíš papriky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHOBOT: máslové kuře.

    Murgh Makhani - Indian Butter Chicken - By VahChef @ VahRehVah.com
    https://www.youtube.com/watch?v=5eMgECPDbAo


    (kruci, jak na to tak koukám, tak to budu muset udělat)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    dusene hovezi s rajcatama a cervenym vinem
    susena rajcata
    leco? ale na tom mi vic a vic chutnaji papriky :)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CHOBOT: pappa al pomodoro - italska rajska, husta, vydatna, tepla i studena, viz treba http://www.foodnetwork.com/...nne-burrell/tuscan-tomato-and-bread-soup-pappa-al-pomodoro-recipe.html
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Nějaká rada, co s hromadou rajčat? Ideálně něco, co se hodí do tohodle sychravýho počasí. Potřebuju trochu inspirace. Díky.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    RUTHLESS: Tohle je počasí tak akorát na pořádnou britskou snídani, shepherd`s pie, švestkový crubble a jako pohádku před spaním a ke kusu modrého stiltonu a sklence sherry si pustit třeba Dvě dámy při těle. A toho Hestona určitě taky, ale to už je vyšší level.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BONEMINA: mas k ni neco? me desne laka... Zejmena, kdyz je takhle hnusne :-) Rad bych z necceho cerpal :-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Jdu zadělat těsto!
    (já vím, že moje nadšení pro britskou kuchyni moc lidí okolo mě nesdílí, ale ona je fakt dobrá, vážně :) )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Quiche jsou zprofanované. To co hledáte je:

    Vepřový koláč s houbami

    Inspirace zde http://sortedfood.com/#!/porkpie/

    těsto:
    200 g tuku (směs sádla a másla, projde to i s kokosovým tukem - prostě něco saturovaného)
    200 ml vody
    500 g mouky (hladká, klidně s podílem celozrnné)
    troška soli.

    Smíchejte mouku se solí. Ve vodě rozpusťte tuk a přiveďte to k varu. Horkou mastnou vodu nalijte na mouku a hnětejte, dokud to nevychladne. Pak přidejte ruční práci a vytvarujte hladkou kouli. Dejte do chladu alespon na hodinu, lépe přes noc.

    Odpočinuté těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny rozválejte na cca 1,5 cm placku, kterou vyložíte vymaštěnou formu. Ze zbytku vyválejte víko na těsto ve formě a nechte v něm vykrojené otvory.

    maso:
    500 g libového vepřového mletého a nebo plecka.
    200 g slaniny
    1 cibule
    hodně hub
    muškátový oříšek
    nové koření
    šalvěj
    tymián
    sůl, pepř

    Vyškvařte slušnější slaninu, na té nechte zesklovatět cibuli. Přidejte pokrájené houby a koření. Uduste tak, aby se tekutina z hub vypařila. Vepřové nakrájejte na malé kostičky a nebo tedy vezměte mleté (ale vejde se do něj pak méně rosolu). Smíchejte s dušenými houbami, dosolte a dopepřete. Náplň přendejte do formy s těstem. Rozhodně to neudusávejte - potřebujete aby v tom bylo co nejvíce mezer, kam se pak nalije lahodný rosol. Proto jsou lepší kostičky, než mleté. Přiklopte koláč svrchní vrstou těsta - okraje potřete rozšlehaným vejcem a důkladně zamáčkněte. Vejce pak potřete i vršek koláče.

    Pečte na 170 dvě hodiny.

    Rosol
    100 ml bílého vína
    200 ml tak hustého vývaru - v lednici ztuhne. Ideální je vepřovej, ale klidně z jiných kostí.
    5 g želatiny (plátková a nebo prášková, to je fuk)
    trocha soli, muškátový oříšek, nové koření, bobkový list a pepř.

    Svařte víno, vývar a koření. Pokud máte plátkovou želatinu, tak ji namočte, práškovou jen nasypte do mísy. Na želatinu zceďte vývar a rozmíchejte, dokud se želatina nerozpustí.

    Vyndejte upečený koláč a ještě do horkého postupně nalijte co nejvíce rosolu. Lijte ho postupně, von se vždycky vsákne a pak se tam vejde další. Nechte vychladnout a vražte na pár hodin do lednice, aby to ztuhlo. Zbylý rosol buď vypijte za tepla a nebo nechte zatuhnout a snězte tak.

    Podávejte s hořčicí a s nějakou nakládanou, či kysanou zeleninou.
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    Určitě znáte, já se toho poslední dobou nemůžu nabažit: http://chicalocakim.blogspot.cz/2014/08/zampiony-na-vine-bylinkach.html
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: cerveny, jedine cerveny.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Můj trabl, co s přebytkem dýňové polívky, se vyřešil. Vrátila se kámoška z dovolené :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: našel jsem více variant, co do vína. Jak bílé, tak červené. Červené mi přijde vhodnější, bílé mě láká víc. Nepodělá se to tím bílým vínem?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: brasato di manzo
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Rozmrazil jsem omylem hrudí určené na vývar. Je toho celkem dost, je na tom i spousta hezkého masa. Co s tím, krom vývaru?
    Mimo to mám dost vývaru z hovězích kostí, tak bych to rád nakombinoval. Nejraději bych něco na obíračku, nic sofistikovaného, leze na mě podzim, tak nějak upéct, podusit s hromadou česneku a zeleniny?
    AIJA
    AIJA --- ---
    TOOMIX:
    Pokud nepotřebuju vývar, tak žebra na medu peču normálně v zavřeném pekáči. Na začátku podliju asi dvoudeckou vody a otevřu ke kontrole nejdřív za hodinu...pak lehce podleju a matlám výpekem.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    TOOMIX: Obojí je imho o tom, aby šla lépe od kosti pri hlodani, nezatracoval bych ani jednu variantu, ale ohlídal bych si karbonizaci toho mála masa, co je na žebrech (=tak či onak, pomalu a dele, jak rika Kasumi).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam