• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BEBEBE: Nechci byt za Machalika, ale z klouzku toho moc vymyslet nejde. Bud je oloupat (strasna pakarna), cimz ziskas takovy lepsi babky se vsim vsudy... A nebo oplachnout slizke hlavicky vodou (dukladne, dokud nejsou slizke proste), pak je chvili nechat v teple (kazdou plodnici zvlast, at se neslepi) a nechat klobouky oschnout. Pak je lze nakrajet a susit bez toho, aby vznikla hromada spečeného slizu.

    Ale uprimne, mne by za to ten voser nestal a v tomhle pocasi si zasel do lesa pro mrtě lepsich hub, nez tyhle ruzny židovky (babky, klouzky, mne osobne v tomhle obdobi nijak nefascinuje ani hrib hnedy). Coz mi tak pripomina, ze bych mohl dnes skocit sklidit lisky, hrábě s sebou.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BEBEBE: my to normálně sušíme, jestli je to optimální postup netuším...
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Co mám udělat s hromadou klouzků? Dneska už budu zpracovávat ryzce a zítra jedu pryč. Bylo mi řečeno, že ani jedno není vhodný na sušení. Co zmrazit? Uvítám i recepty, klouzky jsem ješte nedělala.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TABBY: přišlo mi to skoro stejný, ale zas tak jsem to nezkoumala, všech 10 kostek jsem přepustila.
    TABBY
    TABBY --- ---
    BEBERA: A chutna to jak?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jak psal Nolongerthere,v Nemecku se Sauerrahmbutter bezne prodava ve velikosti normalni maslove kostky,neni treba 25kg baleni:)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: A to je ještě jen méně tučné máslo - se zákysem, nikoli ze zakysané smetany, aspoň co chápu a odpovídá tomu i ten znížený obsah tuku. Má od 75-77%. Dělá ho teď ještě relativně nově Olma, stojí na něm "Selské máslo".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: možná některá farmářská, ale jinak fakt jedině to nedělní se smetanovým zákysem.

    Popřípadě si ho vyrobit sám, ale kdo nemá přístup ke lacinému mléku od krávy, tak to vychází finančně děsně nevýhodně.

    Zde motivační video:

    Butter Specialists Patrik Johansson and Zandra Bing | Euromaxx
    https://www.youtube.com/watch?v=gL1MUSGeo8o
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: OT: U nás ne, ale sousedním Německu je teda kysané máslo běžně k dostání (Sauerrahmbutter, někdy možná i v diskontech v ČR, nesleduju).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: ehm - drtivá současného většina másla je z čerstvé smetany, s kysáním se už nikdo nebtěžuje- pokud nejde o máslo se zákysem a nebo super gurmánské a to v ČR nikdo nedělá. Natož s kysáním do takové fáze, aby se zcela ztratila laktóza.

    Synovec trpí nesnášenlivostí laktózy. Po másle mu je zle. Je mu 12 a máslo by jedl rád a je mu blbě i po tom, kdy ho sní omylem a neví o tom. Tedy nejde o nocebo efekt.
    KURE
    KURE --- ---
    BEBERA: pověry ;) nebo citlivě řečeno, rozíl je to jemnohmotný až homeopatický.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    STEFAN: Vaříš, sesbíráš pěnu, jako výsledek chceš čistý máselný tuk, proto sléváš jen čisté, a tak dělaly přepuštěné máslo i naše babky, u kraje plotny na co nejmenším plameni, dokud to nebylo akorátní - oddělení bílkovin, odpaření vody. Ve velkém se to dělá s jinou aparaturou, ale v základě podobný princip, byť bez té romatiky kolem, protože když jednou něco deklaruješ a prodáváš, nemůžeš si dovolit (byť duchovně obohacující) odchylky.
    Klasické (čerstvé) máslo má těch 82 %, přepuštěné, ghí nebo tomu taky můžeme říkat Butterschmalz či šmalc má snahu dosahovat ke 100, proto to všichni děláme. Tedy rozdílem je spíš to tvoje "neměřitelné" a tím "viditelným, materiálním" taky to, že se někdy vaří déle kvůli karamelizaci, kdy chytne trochu jinačí chuť. Ale v základě je to pořád 99% přepuštěné máslo.

    Pak jsou tu ty ajurvédské postupy, kdy začínáš od syrového mléka a různě kysáš, ale pokud nemáš doma krávu nebo blízko welfare kravín, rozhodně to doma moc dobře napodobit nejde (jo a klasicky se teda máslo kysalo i u nás, čajové máslo ze sladké smetany je relativně novinka:)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    STEFAN: jaký přesně si myslíš, že je rozdíl mezi vařením ghí a přepuštěného másla?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    tak vyjádření odborníka:

    Ahoj, hehe, nic proč by to mělo být extra zdravé se s tím nestane. Ano přepuštěné máslo ztratí vodu a tím pádem není náchylné k oxidaci, laktóza je dost sporná ta i v normálním másle téměr není všechna se spotřebuje při maturaci smetany a zbytky odejdou v podmáslí.

    Jediné v čem to může být "zdravější" než máslo je to že to míň žluktne tím pádem míň peroxy sloučenin které jsou karcinogenní, ale i to je dost na hraně protože pokud si budeš doma přepouštět máslo tak se ti toho stejně během záhřevu hodně zoxiduje

    pokud chceš mám v práci asi 30kg 99,99% butteroilu

    Takže takhle...a mimochodem, pokud vám chutná/nechutná lučina, může za to autor týhle statě:)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MUTHA: pravda, já to nějak nezkoumal, až teď sem se po tom začal pídit...no zeptám se kámoše co dělá technologa v sedlčanský mlíkárně, třeba bude vědět.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    no...ale se s tim máslem při tepelný úpravě stane jsem se nedověděl:D Že se to nekazí, protože je to čistej tuk chápu. Čekal jsem ale něco jako při určitý teplotě se molekuly xxx rozštěpí na molekuly yyy což má za následek to a to, což vede k těmhle a těmhle efektům v těle => proto je to zdravější. Že je to mantra našich babiček a indickejch jogínů vim, a úplně to chápu (sám používám celkem hojně oboje). Ale tak hlavně že je to dobrý no:) Popravdě mě nenapadlo, že se to dá koupit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    proste takovy ala sadlo.. ?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    87HIGHFLYER: tak u nás se máslo jako symbol zla nebere, ale musím uznat, že jen ty pitomé palačinky, když je děláš na tom přepuštěném, jsou o několik levelů chuťově i strukturou jinde

    vůbec jsem o existenci přepuštěného kdysi netušila, ale mamka muže je paní vyššího věku a zakládá si na starých ověřených receptech a postupech našich babiček a chtě nechtě souhlasím, že přidají pokrmům tu pomyslnou chuťovou třešničku na dortu, nemluvě o výdrži

    jen bych zvážila, zda něco podobného kupovat - je to povětšinou cenově dost nadsazené, na druhou stranu je to prostě u sporáku "práce a čas navíc"
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CHOBOT: asi s křížkem po funuse... buď je suším a nebo na základě receptu tady z Nyxu zavařím do omáčky a pak ji používám po celý rok na pizzu nebo třeba k mletému hovězímu - omyješ je, nařízneš, pokladeš na plech, zasypeš bazalkou (popř. tymiánem), a poleješ olivovým olejem, popř. přidáš česnek - upečeš (na mírné teplotě) v troubě
    vše pak rozmixuješ, povaříš, vložíš do sklenic - zavaříš a vystaráno na další rok

    jo a mamka dělala posledně rajskou - takovou tu klasickou s divokým kořením a děti si přidávaly 2 krát a večer znovu obléhaly lednici, že ji chtějí (jinak smráďata "opakovaná" jídla během 2 dnů nepreferují)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    dík...já právě myslel, že tou tepelnou úpravou se něco chemicky změní a najednou je to super zdravý, ale nikde jsem nedohledal co.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam